Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΗΜΕΡΙΔΑ & ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ 13/3/2011



Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή 13-3-2011 στον κινηματογράφο ΑΛΙΚΗ στη Ν. Μάκρη, η ημερίδα της Δύναμης Πολιτών για τα απορρίμματα και την αποτροπή των ΧΥΤΑ.

Τις εισηγήσεις παρουσίασαν ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αλέξ. Οικονομόπουλος, ο Β. Δελαγραμμάτικας της Δύναμης Πολιτών, ο Γ. Χαρίσης Αντιπρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ, ο Βαγγ. Στογιάννης από την Πρωτοβουλίας συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων και ο Δημ. Δαμάσκος Μηχανικός Περιβάλλοντος BSc, Msc ενώ το συντονισμό της συζήτησης έκανε ο δημοτικός σύμβουλος της Δύναμης Πολιτών Φώτης Δεληβοριάς.

παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Μαραθώνα Χρ. Στάμος και Β. Κουλουμπής, οι Δημ. Σύμβουλοι Β. Τζιλάβης και Ν. Ιωνάς
οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής Γ. Βαρεμένος και Κ. Διάκος, ο τ. Δήμαρχος Κερατέας Στ. Ιατρού, εκπρόσωποι συλλόγων και δημοσιογράφοι.


Η ημερίδα ανέδειξε ότι η διαχείριση των στερεών αστικών αποβλήτων έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μείζονα και δυσεπίλυτα προβλήματα στη χώρα μας.

Το κυρίαρχο καταναλωτικό μοντέλο έχει αυξήσει εντυπωσιακά τον όγκο των παραγόμενων απορριμμάτων τα τελευταία χρόνια (5 εκατ. τόνους εκ των οποίων το 40% παράγεται στην Αττική).

Η ΑνατολικΑττς.﷽﷽﷽﷽﷽ή Αττική υπολογίζεται ότι παράγει σήμερα 250 χιλ. τόνουςΜέχρι τώρα κύριος αποδέκτης είναι ο ΧΥΤΑ της Δυτ. Αττικής (Άνω Λιόσια, Φυλή)



Στην ημερίδα με στοιχεία τεκμηριώθηκε ότι ο υφιστάμενος περιφερειακός σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ) που βασίζεται στη χρήση πολυάριθμων Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) και Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ):

είναι ασύμβατος με τις οδηγίες της ΕΕ και την κοινωνία της ανακύκλωσης (διαλογή στην πηγή, επανάκτηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση).

Δημιουργεί σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα με τοξικές αέριες εκπομπές και στερεά κατάλοιπα

Έχει υψηλό κόστος (τετραπλάσιο κόστος επένδυσης, τριπλάσιο συνολικό κόστος λειτουργίας )από άλλες εναλλακτικές λύσεις.

· Προκαλεί μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις και αυταρχικές μεθόδους καταστολής τους (Λευκίμη, Ταγαράδες, Γραμματικό, Κερατέα κλπ)

· Έχει οργανωθεί βάσει προτύπων που επιβλήθηκαν από οργανωμένα συμφέροντα (εργολάβους, εταιρίες που πλασάρουν ξεπερασμένες και αποτυχημένες στην Ευρώπη μεθόδους, τοπικές ενώσεις ΟΤΑ με αδιαφανή ρόλο κλπ) και όχι από επιστήμονες και αξιοποίηση της ανάλογης ευρωπαϊκής εμπειρίας.



Το Γραμματικό είχε την ατυχία να επιλεγεί ως μία από τις δύο περιοχές της Αν. Αττικής για την εγκατάσταση ΟΕΔΑ και τη λειτουργία ΧΥΤΑ.

Η επιλογή έγινε με προχειρότητα και όχι βάσει επιστημονικών κριτηρίων. Διαπιστώθηκαν κακοτεχνίες και παραλείψεις ικανές να θέσουν σε κίνδυνο το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία καθώς και ανακρίβειες στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που παραβιάζουν κανόνες της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.(βλ. και πρόσφατη έκθεση επιθεωρητών περιβάλλοντος Α.Π. 492/28/2/2011)

Οι τοπικοί άρχοντες της ευρύτερης περιοχής δεν αντιλήφθηκαν το μέγεθος των αρνητικών συνεπειών. Δεν αντέδρασαν ενημερώνοντας και κινητοποιώντας τους κατοίκους, αλλά άφησαν τα πράγματα να εξελιχθούν

Δυστυχώς τα πράγματα εξελίσσονται πολύ άσχημα, αφού τα κόστη, οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό, θα είναι δυσβάστακτα τόσο για το Δήμο όσο και για τους πολίτες.

Η ημερίδα ολοκλήρωσε τις εργασίες της με την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος που εγκρίθηκε ομόφωνα.



ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμείς που παρακολουθήσαμε τις εισηγήσεις και παρεμβάσεις στις 13 -3-2011 την ημερίδα, που οργάνωσε η ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ στον κιν/φο ΑΛΙΚΗ στη Ν. Μάκρη:





ΚΡΙΝΟΥΜΕ

Ότι το έργο του ΟΕΔΑ Δήμου Μαραθώνα (Μαύρο βουνό Γραμματικού) είναι καταστροφικό για το περιβάλλον και τον πολιτισμό της περιοχής μας, τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο αντίθετο προς τις οδηγίες της ΕΕ, εξωφρενικά υψηλού κόστους, πολλαπλά παράνομο και ξεπερασμένο στη μεθοδολογία.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων περιέχει ανακριβή στοιχεία και παραβιάζει τους κανόνες της τεχνικής και της επιστήμης

ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ

Την αντίθεσή μας στον Περιφερειακό σχεδιασμό και την υλοποίησή του με αυτό τον τρόπο,

ΖΗΤΑΜΕ

Την ανάκληση της χωροθέτησης, το σταμάτημα των εργασιών, την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων και του εργολάβου και την επανεξέταση από μηδενική βάση.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

1. Να οργανώσουμε εκστρατεία ενημέρωσης των δημοτών και της κοινής γνώμης με όλα τα πρόσφορα μέσα.

2. Να επιδιώξουμε την ενεργοποίηση όλων των πολιτών στα πλαίσια μιας ενωτικής και δυναμικής επιτροπής που να αποτελείται από το Δημοτικό Συμβούλιο και πολίτες εκλεγμένους από παλλαϊκή δημοτική συνέλευση.

3. Να ζητήσουμε από το νέο Δήμο Μαραθώνα και τους πολίτες, στήριξη και οικονομική ενίσχυση των νομικών ενεργειών τόσο της πρώην Κοινότητας Γραμματικού όσο και της επιτροπής αγώνα, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

4. Αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε συμπόρευση με την Κερατέα, άλλους ΟΤΑ και κινήματα πολιτών.

5. Οργάνωση της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου με στόχο την κοινωνία της ανακύκλωσης σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία και πρακτική.(πρόληψη, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου