ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ – ΛΟΥΚΑΤΟΣ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ?
Posted on Οκτωβρίου 24, 2010 by planetermionida
Αναδημοσιεύουμε από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010
Περιβάλλον για όλες τις δουλειές
Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
Προβληματισμός γεννάται από τον τρόπο λειτουργίας του συμβουλευτικού «περιβάλλοντος» της υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη, καθώς επιχειρηματίας ειδικός στη διαχείριση απορριμμάτων, ο οποίος διετέλεσε άτυπος υπουργικός σύμβουλος στην αρχή της θητείας της και μέλος άτυπης επιτροπής για τα σκουπίδια, πήρε τελικά -ύστερα από διαγωνισμό- δημόσιο έργο για το οποίο είχε γίνει ειδική αναφορά στο πλαίσιο της επιτροπής.
Μπλεγμένη με τα σκουπίδια βρέθηκε η υπουργός Περιβάλλοντος εξαιτίας του συνεργάτη της Ανδρέα Λουκάτου.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ίδιος επιχειρηματίας ορίστηκε τον περασμένο Αύγουστο ως εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας στον εθνικό φορέα για την ανακύκλωση (ΕΟΕΔΣΑΠ, Εθνικός Οργανισμός Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Αλλων Προϊόντων) με τη «βούλα» της τότε υπουργού Λούκας Κατσέλη!
«Η πολυσχιδής δραστηριότητα ενός επιχειρηματία μπορεί να έχει τις αγαθότερες προθέσεις, ωστόσο εγείρονται θέματα ηθικής τάξης. Είνα εξαιρετικά δύσκολο ένας επιχειρηματίας-μέτοχος μιας Α.Ε. να διαχωρίσει τα δικά του συμφέροντα καθώς και αυτά των μετόχων της εταιρείας του από τα συμφέροντα του Δημοσίου. Το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό. Εφόσον υπήρξε άτυπος σύμβουλος και συμμετείχε στην επιτροπή, έπρεπε αυτοβούλως ή καθ’ υπόδειξιν της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ να μην συμμετάσχει τουλάχιστον σε διαγωνισμούς που σχετίζονται με ζητήματα στα οποία εστίασε την προσοχή της η άτυπη επιτροπή» σχολιάζουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου.
Ο Ανδρέας Λουκάτος, πρόεδρος και μέτοχος σε ποσοστό 30% μιας από τις μεγαλύτερες μελετητικές εταιρείες στην Ελλάδα, της ΕΠΕΜ Α.Ε., είχε παραστεί χωρίς να έχει θεσμικό ρόλο σε ορισμένες από τις πρώτες συσκέψεις «γνωριμίας» που πραγματοποίησε η Τίνα Μπιρμπίλη με υπηρεσιακούς παράγοντες κατά την ανάληψη των καθηκόντων της.
Αυτό είχε σταθεί η αφορμή για να ξεκινήσουν σχόλια και να διατυπωθούν ερωτήματα γύρω από το ρόλο που του επιφύλασσε η υπουργός, αφού ο ίδιος ήταν «γνωστός ως μελετητής που διαχρονικά έπαιρνε δουλειές από το ΥΠΕΧΩΔΕ», όπως υπογραμμίζουν παράγοντες του ΥΠΕΚΑ (βλ. «Κ.Ε.» 19 Σεπτεμβρίου 2010).
Στην άτυπη επιτροπή για τα σκουπίδια που συνεδρίασε από τις αρχές του περασμένου Νοέμβρη μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2010 και είχε σκοπό την ενημέρωση της υπουργού για το θέμα των απορριμμάτων, από τους 13 Περιφερειακούς Σχεδιασμούς Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της χώρας ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε σε δύο: Στης Αττικής και της Πελοποννήσου που συζητήθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση.
Ο προηγούμενος ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου, που είχε εκπονηθεί από σύμπραξη μελετητών -μεταξύ αυτών η ΕΠΕΜ- και είχε εγκριθεί τον Φεβρουάριο του 2005 από την τότε ηγεσία της Περιφέρειας, δεν υλοποιήθηκε ποτέ με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχουν υποδομές και τα σκουπίδια να καταλήγουν σε ανεξέλεγκτες χωματερές.
Ο σημερινός περιφερειάρχης, Φώτης Χατζημιχάλης, σε δηλώσεις του την προπερασμένη Πέμπτη 14 Οκτωβρίου είχε πει ότι «επειδή αυτός ο Περιφερειακός Σχεδιασμός δεν υλοποιήθηκε, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να τον αναθεωρήσουμε. Στις 10 Φεβρουαρίου 2010 έστειλα την πρώτη ειδοποίηση για την υλοποίηση ή μη υλοποίησή του στην υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ζητώντας την έναρξη αναθεώρησής του. Ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία και με την έγκριση της κυβέρνησης καταλήξαμε σήμερα να έχουμε ολοκληρωμένη μελέτη για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».
«Δεν υπήρξα σύμβουλος της υπουργού»
Είχε προηγηθεί στις 16 Μαρτίου 2010 προκύρηξη σχετικού διαγωνισμού από την περιφέρεια, προκειμένου να προχωρήσει σε επιλογή αναδόχων για τα δύο έργα. Συγκεκριμένα, προκηρύχθηκαν δύο μελέτες χρηματοδοτούμενες από κοινοτικά κονδύλια: Η «Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου για την Επικαιροποίηση Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Περιφέρειας Πελοποννήσου» προϋπολογισμού 108.900 ευρώ με ΦΠΑ και η «Εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του επικαιροποιημένου ΠΕΣΔΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου» έργο προϋπολογισμού 72.600 ευρώ με ΦΠΑ.
Τελικώς προκρίθηκαν οι προτάσεις της ΕΠΕΜ Α.Ε., η οποία και παρέδωσε τις μελέτες τον περασμένο Ιούλιο και Αυγούστου.
«Στο διαγωνισμό κατέθεσαν προσφορές και άλλες μελετητικές εταιρείες. Με όλους τους συναδέλφους έχουμε και συνεργαστεί, κατεβαίνοντας από κοινού σε κοινοπρακτικά σχήματα, αλλά και έχουμε ανταγωνιστεί όπως τώρα» μας δήλωσε ο Αν. Λουκάτος. Για να προσθέσει:
«Κατά την περίοδο που βρίσκεται στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ έγιναν διαγωνισμοί για συμβούλους στερεών αποβλήτων στις περιφέρειες Αττικής και Ηπείρου. Κανέναν από τους δυο δεν πήρε η εταιρεία μου. Σε Τρίκαλα, Καρδίτσα είχαν προκηρυχθεί μελέτες επεξεργασίας αποβλήτων της περιοχής. Εγινε διαγωνισμός και χάσαμε.
»Αν κάποιος θεωρεί ότι με τη συμμετοχή μου στην άτυπη επιτροπή η εταιρεία μου αποκτά προβάδισμα κάνει λάθος. Αν είχα ωφεληθεί, θα είχα πάρει κι άλλους διαγωνισμούς. Αλλωστε τις ίδιες συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρείχαμε στην Πελοπόννησο επί ΠΑΣΟΚ, είχαμε παράσχει στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και στο Ν. Αιγαίο επί Ν.Δ.
»Πράγματι, το πρόβλημα της Πελοποννήσου συζητήθηκε στην επιτροπή όπως συζητήθηκε και της Αττικής και μάλιστα πολύ εκτενέστερα. Ως επιστημονικός συνεργάτης του ΙΣΤΑΜΕ (Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών-Ανδρέας Παπανδρέου), είχα πραγματοποιήσει κάποιες παρουσιάσεις για την Πελοπόννησο και είχα γνώση του αντικειμένου. Η ΕΠΕΜ έχει πάρει διαγωνισμούς στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε καλοί. Ολα τα άλλα βρίσκονται στη φαντασία κάποιων».
Οσο για τα περί άτυπου συμβούλου, απαντά: «Είχα μόνο μια-δυο συναντήσεις, με την υπουργό και υπηρεσιακούς πράγοντες τον Οκτώβριο». Στην ερώτησή μας με ποια ιδιότητα παρέστη σε αυτές τις συναντήσεις δεν θέλησε να κάνει κάνενα σχόλιο.
Ενώ κύκλοι προσκείμενοι στην υπουργό αναρωτιούνται: «Το ότι συναντήθηκε με υπηρεσιακούς τον κάνει σύμβουλο; Ο Α. Λουκάτος δεν υπήρξε ποτέ σύμβουλος της υπουργού» υπογραμμίζουν.
Πάντως, συμμετέχοντες στην άτυπη επιτροπή για τα σκουπίδια τονίζουν ότι «διέκοψε αιφνιδίως τις εργασίες της, ύστερα από 4-5 συνεδριάσεις. Ο ρόλος της ήταν να ενημερώσει και να συμβουλεύσει την υπουργό για τα σκουπίδια, πράγμα που δεν είναι δυνατό να συνέβη μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, για την προβληματική Πελοπόννησο η συζήτηση έπρεπε να συνεχιστεί», λένε.
Από την πλευρά του, ο ειδικός σύμβουλος της Τίνας Μπιρμπίλη για τα σκουπίδια Βαγγέλης Τερζής υπογραμμίζει ότι «οι συνεδριάσεις σταμάτησαν, γιατί πλέον η επιτροπή δεν είχε ρόλο. Η υπουργός ενημερώθηκε όσο χρειαζόταν από ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο. Αλλωστε η ενημέρωσή της δεν προήλθε μόνο από εκεί».
Ως προς το περιεχόμενο της μελέτης Λουκάτου για την Πελοπόννησο, η Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας διά του προέδρου της Στέλιου Σταματάκη αναφέρει: «Είμαστε υπέρ των προγραμμάτων ανακύκλωσης που περιγράφει και των στόχων που θέτει, όμως η κύρια αντίρρησή μας εναπόκειται στο ότι υπάρχουν ορθάνοιχτα “παράθυρα” για παραγωγή ενέργειας από τα βιοαποδομήσιμα. Εκεί η μελέτη “μπάζει”, αφού θεωρούμε ότι μιλά για μεθόδους δαπανηρές και περιβαλλοντικά επιζήμιες».
Υπέρμαχοι των μεθόδων αυτών τονίζουν πάντως ότι μέρος των σκουπιδιών πρέπει ν’ αξιοποιηθεί ενεργειακά προκειμένου να μην ταφεί.
nadia@enet.gr
Δεν ξέρουμε τι θα κάνει η κ. Τίνα Μπιρμπίλη με τον κ. Ανδρέα Λουκάτο αν όντως δεν είναι Σύμβουλος της, ούτε καν άτυπος, αλλά τουλάχιστον τώρα πρέπει ο κ. Χατζημιχάλης να επανεξετάσει την Στρατηγική Μελέτη ( ΣΜΠΕ ) και τις Προτάσεις για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου.
Οι προτάσεις του Δικτύου Αυτοδιοικητικών και Περιβαλλοντικών Κινήσεων Πελοποννήσου είναι στην σωστή κατεύθυνση και στους Στόχους που θέλουμε να επιτύχουμε και στις απαραίτητες Δράσεις που απαιτούνται γιαυτό. Ιδιαίτερα στις Δράσεις !
Σαν < μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων > βλέπουμε μόνο μια μονάδα ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ . Τίποτε άλλο.
Όταν αναφέρουμε ότι δεν αρκεί να είμαστε υπέρ της Ανακύκλωσης στους Στόχους επειδή είναι πρωτεραιότητα της Ε.Ε. αλλά και της Ελληνικής Νομοθεσίας, δεν αρκεί να αναφέρουμε στις Δράσεις ότι θα ανακυκλώσουμε το χαρτί. Να συμπληρωθεί με ΟΛΑ τα ανακυκλώσιμα υλικά ! Μήπως διέφυγε αυτό στον < έμπειρο > κ. Λουκάτο. Ας το συμπληρώσει λοιπόν ο. κ. Περιφερειάρχης!
Και όταν αναφέρεται στο βιοαποδομήσιμο κλάσμα, ασφαλώς πρέπει να αποτελεί αποκλειστικά αντικείμενο Κομποστοποίησης – Λιπασματοποίησης . Τίποτε άλλο. ΟΧΙ ..και για ενεργειακή αξιοποίηση.
Επειδή η καύση πρέπει να αποκλεισθεί για το πολύτιμο υλικό, ( έφυγε και ο Υπέρμαχος κ. Αγγελόπουλος ), μένει η βιολογική ξήρανση και η ΥΠΕΡ- παραγωγή RDF . Η διάθεση του οποίου δεν είναι απλά προβληματική, είναι ΑΔΥΝΑΤΗ ! Βλέπε σχέση παραγωγής Ευρωπαϊκών Χωρών και Ελλάδας, του κ. Α. Οικονομόπουλου.
Του < ξέφυγε και αυτό του κ. Λουκάτου ?Που είναι σύγχρονα και εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Αλλων Προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ),
ΕΎΛΟΓΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Μπορεί να έχει σχέση με τον πρώην συνεργάτη του στο Δ.Σ. της Εταιρίας του ΕΠΕΜ Ε.Π.Ε, κ. Διονύσιο Γεωργόπουλο ( ιδρυτή της ΕΠΕΜ Α.Ε. ? *) ο οποίος διευθύνει τώρα την ΜΕΣΟΓΕΙΟ Α.Ε. **. Ναι σε αυτή την ΜΕΣΟΓΕΟ A.E. που έχει την δεύτερη πατέντα βιολογικής ξήρανσης. Την ‘άλλη την έχει ο κ. Μπόμπολας.
* Τον οποίο, κ. Διονύσιο Γεωργόπουλο, συναντούμε στην Ημερίδα Διαχείριση Λυμάτων στο Νησιωτικό Χώρο
που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη, στις 19 Μαΐου 2000,
με θέμα: “Κόστος διαχείρισης εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) – θεωρία και πράξη”.
Διονύσης Γεωργόπουλος, Χημικός Μηχανικός, ΕΠΕΜ Α.Ε.
πηγή : planetermionida.wordpress.com ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου