Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
(Ε.Υ.Ε.Π.)
ΤΟΜΕΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΤΜΗΜΑ Α΄ Χρόνος Διατήρησης
Βαθμός Ασφάλειας :
:Αδιαβάθμητο
Αθήνα,
Αριθ. Πρωτ. 28-02-2011
492 (σχ. 4746/25-11-2010)
Βαθμός Προτεραιότητας : Εξ. Επείγον
Ταχ. Δ/νση
Ταχ. Κώδικας
Πληροφορίες
Αρ. Τηλεφώνου
Αρ. Τηλεομοιοτ.
Ηλεκτρον. Δ/νση :Λ. Κηφισίας 1-3, Αθήνα
:115 23
:Αθ. Παπαδέλλης
:210 8701907
:210 8701883
:a.papadelis@eyep.minenv.gr ΠΡΟΣ: Α1 Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής
ΔΕΚΕ
Χαλκοκονδύλη 15, 10432, Αθήνα
ΚΟΙΝ.: ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

Θέμα: Έργο κατασκευής ΧΥΤΑ Γραμματικού.
Σχετ. 1. Το email της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ με α. π. ΕΥΕΠ/ΤΝΕ 492/ 08-02-2011 με συνημμένη καταγγελία για τον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Γραμματικού.
2. Η, από 21-10-2010, αυτοψία της ΕΥΕΠ/ΤΝΕ/ΥΠΕΚΑ στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Γραμματικού.
3. Η, από 04-02-2011, συμπληρωματική αυτοψία της ΕΥΕΠ/ΤΝΕ/ΥΠΕΚΑ στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Γραμματικού.
4. Η α.π. 4746/ 25-11-2010 επιστολή του Αναδόχου του έργου (Κ/Ξ ΛΜΔΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε– ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.–ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Τ.Ε.Ε. με συνημμένα στοιχεία που αφορούν στο έργο του θέματος.

Μετά από καταγγελίες κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Γραμματικού που αφορούν στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Γραμματικού, η ΕΥΕΠ πραγματοποίησε τις (2) & (3) σχετικές αυτοψίες, κατά τις οποίες διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, μερική διαμόρφωση και στεγάνωση των κυττάρων και κατασκευή του φέροντος οργανισμού της μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε η ύπαρξη δύο ρεμάτων που διέρχονται μέσα από το χώρο του ΧΥΤΑ και τα οποία μετά την συνένωσή τους, καταλήγουν στο Ν. Ευβοϊκό Κόλπο, πλησίον των παραλιών του Μικρού και Μεγάλου Σεσίου.
Μεγάλος όγκος των υλικών εκσκαφής είχε αποτεθεί στα πρανή της όχθης του ρέματος και σημαντικός όγκος αυτών είχε παρασυρθεί από τα όμβρια ύδατα και είχε καταλήξει εντός της κοίτης ιδιαίτερα στο σημείο που κατασκευάζεται η Μονάδα Επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων, αλλά και στο σημείο της κοίτης που έχει κατασκευαστεί το υδραυλικό έργο, όπως απεικονίζεται στο φωτογραφικό υλικό του παρόντος εγγράφου. Επίσης, πέριξ και ανάντη του υδραυλικού έργου διαπιστώθηκε επέμβαση στην κοίτη, πιθανόν από σκαπτικό μηχάνημα, διαμόρφωση και διαπλάτυνση της κοίτης με ταυτόχρονη εκρίζωση ή/και κοπή δένδρων. Ως αποτέλεσμα τα παρασυρόμενα υλικά εκσκαφής είχαν πληρώσει μικρό φράγμα ανάσχεσης κατάντη του ΧΥΤΑ και είχαν καταλήξει μέσω του ρέματος στη θαλάσσια περιοχή του Σεσίου Γραμματικού, γεγονός εμφανές από το αιώρημα λάσπης καφέ χρώματος που υπήρχε στο παραλίες της ευρύτερης περιοχής.
Κατόπιν τούτων, η ΔΕΚΕ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Φορέας υλοποίησης του έργου, παρακαλείται όπως μας ενημερώσει, το αργότερο εντός πέντε (5) εργασίμων από την λήψη του παρόντος, για τα παρακάτω:

Α. Σχετικά με τα δύο ρέματα που διατρέχουν τον χώρο εκτέλεσης των έργων:
1. Εάν έχουν γίνει οριοθετήσεις των δύο ρεμάτων που διαπιστώθηκε ότι διέρχονται μέσα από το χώρο του ΧΥΤΑ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του Ν. 3010/2002, καθώς και εάν έχουν τηρηθεί τα αναφερόμενα στο άρθρο 5 του Κτιριοδομικού κανονισμού περί δόμησης κοντά σε ρέματα (αποστάσεις κ.α.). Ειδικότερα, εάν έχουν εφαρμοστεί τα ανωτέρω για τα δύο ρέματα από τα οποία το πρώτο διέρχεται μέσα από τα υπό διαμόρφωση κύτταρα, πλησίον της θέσης αρχαιολογικών ανασκαφών και συνενώνεται με το δεύτερο που διέρχεται από τα όρια των κυττάρων βορειοδυτικά του ΧΥΤΑ, δίπλα στην υπό κατασκευή μονάδα επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων.

2. Εάν είχαν συνταχθεί και εγκριθεί μελέτες για την προστασία των ρεμάτων και εάν έχουν ληφθεί τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας και ποια είναι αυτά.
3. Εάν στις συνταχθείσες και εγκριθείσες μελέτες είχε γίνει εκτίμηση της προβλεπόμενης και διαπιστωθείσας επιβάρυνσης της θαλάσσιας περιοχής εκβολής του παρακείμενου, στον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ, ρέματος, καθώς και στην μεγάλη και μικρή παραλία Σεσίου, λόγω της παράσυρσης των υλικών εκχωμάτωσης του ΧΥΤΑ τα οποία είχαν αποτεθεί στα πρανή και έχουν παρασυρθεί στο ρέμα.
4. Τι προβλέπεται για την προστασία του δευτέρου ρέματος από τα παρασυρόμενα και μεταφερόμενα στην κοίτη του προϊόντα εκσκαφής, όπως φαίνεται στο ακόλουθο φωτογραφικό υλικό, λαμβάνοντας υπόψη ότι τεχνικό έργο (μικρό φράγμα) που είχε κατασκευαστεί στο ρέμα, στα κατάντη του υπό κατασκευή ΧΥΤΑ, προκειμένου να προστατευτούν από πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα οι κατάντη περιοχές, δεν επιτελεί πλέον το έργο του δεδομένου ότι έχει πληρωθεί από φερτά υλικά που προέρχονται από τις εκσκαφές του ΧΥΤΑ.











5. Εάν η διαπιστωθείσα επέμβαση στην κοίτη του ρέματος με σκαπτικά μηχανήματα (διαπλάτυνση κοίτης, πτώση & εκρίζωση δένδρων πέριξ και ανάντη της κατασκευής υδραυλικού έργου (αγωγός ομβρίων), έγινε κατόπιν μελέτης και σχετικής έγκρισης.
















Β. Σχετικά με την έκδοση οικοδομικών και λοιπών αδειών για την κατασκευή υποστηρικτικών έργων:
Εάν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες, από το Γ.Ο.Κ., οικοδομικές άδειες ή άδειες για την πραγματοποίηση εκσκαφών κατά τη φάση κατασκευής του έργου και ειδικότερα οι άδειες για:
1. Την μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων του ΧΥΤΑ.
2. Τα υδραυλικά έργα που πραγματοποιούνται ή θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του ΧΥΤΑ.
3. Τα λοιπά υποστηρικτικά έργα,
δεδομένου ότι φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και όχι κάποιος ΟΤΑ.

Γ. Σχετικά με τους δανειοθαλάμους απόληψης υλικών:
Εάν έχουν εγκριθεί περιβαλλοντικά, ως συνοδά έργα του ΧΥΤΑ οι δανειοθαλάμοι σε Άγιο Στέφανο και Μαραθώνα, από τους οποίους γίνεται απόληψη υλικού για την κατασκευή της αργιλικής στεγάνωσης του ΧΥΤΑ.


Δ. Σχετικά με την κατασκευή υδραυλικού έργου:
Βάσει ποιας τεχνικής μελέτης και έγκρισης πραγματοποιήθηκε η κατασκευή του υδραυλικού έργου εντός της κοίτης του ρέματος και ποια η σκοπιμότητά του.






Ε. Εργαστηριακά αποτελέσματα για τον έλεγχο στεγάνωσης του υπό κατασκευή ΧΥΤΑ:
Εάν έχουν διενεργηθεί οι προβλεπόμενοι εργαστηριακοί έλεγχοι και οι δοκιμές και ποια τα αποτελέσματά τους. Ειδικότερα, παρακαλούμε να αποσταλούν αντίγραφα παραστατικών εργαστηριακών αποτελεσμάτων ελέγχου του βαθμού στεγάνωσης που αναφέρεται στην ΜΠΕ, την ΑΕΠΟ και την 114218/97 ΚΥΑ, και γενικότερα όλα τα υφιστάμενα παραστατικά που αφορούν στην εξέταση των ορισθέντων στην παράγραφο 5 της 114218/97 ΚΥΑ σε συνδυασμό με τα ορισθέντα στην ΑΕΠΟ και να διευκρινιστούν κατά προτεραιότητα τα παρακάτω:
1. Εάν ο φυσικός σχηματισμός και ο γεωλογικός φραγμός (πάχους 0,60 μ) αντιστοιχούν σε αργιλική στρώση 1μ και υδατοπερατότητα μικρότερη (<) 10-9 m/sec (K).
2. Εάν ο τεχνικός γεωλογικός φραγμός αποτελείται από αργιλική στρώση 0,60 μ. Σε περίπτωση που αποτελείται από άλλο υλικό (πχ μπετονίτης ή άλλο) εάν έχει διερευνηθεί η υδατοπερατότητά του. κατ΄ εφαρμογή της παραγράφου 5.2.2 της 114218/97 σχετικής ΚΥΑ.
3. Εάν έχει εξακριβωθεί ο βαθμός συμπίεσης της επιφάνειας εξομάλυνσης (δηλαδή προ της τοποθέτησης του τεχνικού γεωλογικού φραγμού) κατ΄ εφαρμογή της παραγράφου 5.2.1.
4. Η υδραυλική επάρκεια των υλικών στεγάνωσης.
5. Η πυκνότητα κατά Proctor των υλικών στεγάνωσης.
6. Εάν η επιφάνεια του γεωλογικού φραγμού είναι ομοιογενής, λεία, ομοιόμορφη και δεν έχει κόκκους άνω των 10 mm.
7. Εάν η γεωμεμβράνη (συνθετική στεγανωτική στρώση) που τοποθετείται πάνω από τον τεχνητό γεωλογικό φραγμό είναι από πλαστικό HDPE (υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο) και εάν έχει πάχος 2 mm.
8. Εάν ο συντελεστής ασφάλειας έναντι ολίσθησης στις τάφρους αγκύρωσης είναι Σ.Α.=1,5 (σύμφωνα με τον Περιβαλλοντικό Όρο 4.5.1.).
9. Εάν η προαναφερθείσα γεωμεμβράνη καλύπτεται από γεωύφασμα P.P (πολυπροπυλένιο), βάρους τουλάχιστον 600 gr/m2 και έχει αντοχή σε εφελκυσμό.
10. Εάν πάνω από το γεωύφασμα έχει τοποθετηθεί στρώση πάχους μεγαλύτερη (>) 10 εκ. από λεπτόκοκκο υλικό κατάλληλης κοκκομετρικής διαβάθμισης το οποίο δεν είναι ασβεστολιθική άμμος, κατ΄ εφαρμογή της παραγράφου 5.2.3.4.1.1. της ανωτέρω ΚΥΑ των προδιαγραφών διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
11. Εάν, έχει γίνει έλεγχος/μέτρηση των κλίσεων των υπό κατασκευή κυττάρων του ΧΥΤΑ και ποια είναι η μέγιστη κλίση στις διαμορφωμένες περιοχές των κυττάρων.
ΣΤ. Πρωτόκολλο εγκατάστασης και άδεια επέμβασης από το αρμόδιο δασαρχείο:
Εάν έχει εκδοθεί πρωτόκολλο εγκατάστασης και άδεια επέμβασης του αρμοδίου Δασαρχείου, δεδομένου ότι η κατασκευή του ΧΥΤΑ γίνεται σε δημόσια δασική έκταση. Επιπλέον, εάν η περιοχή είχε χαρακτηρισθεί αναδασωτέα να προσκομισθεί σχετική πράξη της Δ/νσης Δασών για την άρση του αναδασωτέου της περιοχής. Ειδικότερα να αποσταλούν τα σχετικά παραστατικά-άδειες.

Ζ. Υδρογεωλογικά στοιχεία της περιοχής
Εάν υπάρχει υδρογεωλογική μελέτη της περιοχής και εάν έχουν πραγματοποιηθεί δοκιμαστικές γεωτρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί το ύψος και η διαμόρφωση του υδροφόρου ορίζοντα.

Η. Στοιχεία αυτοψιών/επιθεωρήσεων του έργου
Εάν τυχόν έχουν πραγματοποιηθεί αυτοψίες/επιθεωρήσεις στο έργο για τον έλεγχο εφαρμογής των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων και των μελετών εφαρμογής και τις διαπιστώσεις αυτών.

Τέλος παρακαλούμε για:
 Την μέριμνά σας τόσο για την ορθή εφαρμογή των εγκεκριμένων όρων και προδιαγραφών εκτέλεσης του έργου όσο και για τις κατά Νόμο ενέργειές σας που αφορούν στον σχεδιασμό, στην σύνταξη και την έγκριση των μελετών, στην αδειοδότηση και στη λήψη όλων των ενδεικνυόμενων μέτρων για την πρόληψη και την αποφυγή περιβαλλοντικής επιβάρυνσης ή ζημιάς καθώς και την ορθή τεχνικά και ασφαλή περιβαλλοντικά εκτέλεση του έργου.
 Την άμεση ανταπόκριση σας και την παροχή των αιτούμενων στοιχείων εντός της τεθείσας προθεσμίας.


Ο Γενικός Επιθεωρητής

Π. Μέρκος




















ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ
Β. Αποδέκτες προς κοινοποίηση:
1. ΥΠΕΚΑ
α. Γρ. Υπουργού ΠΕΚΑ, Αμαλιάδος 17, 11523, Αθήνα
β. Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
Ειδική Γραμματέας, Μεσογείων 119, 10192, Αθήνα email: karavasilim@eka.ypeka.gr


Γ. Εσωτερική Διανομή:
1. Χρονολογικό Αρχείο Τομέα Ν. Ελλάδος
2. Αρχείο Τμήματος Α (Φ.Α.4.2)
3. Αθ. Παπαδέλλης, Ε. Καμπούρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου