Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ :.

Μέσω ανυπόγραφου e-mail , λάβαμε τον παρακάτω ενδιαφέροντα σχολιασμό :

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

Γιατί αυτή η αδιαλλαξία? Αν χάσουν την Κερατέα, δεν θα μπορέσουν να σταθούν και μπλοκάρουν τα σχέδια τους.

ΟΤΑΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ

Από το 1995 το βάθρο του περιβόητου Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αττική είναι ένα : ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΦΥΛΗ - Τοπικοί άρχοντες και κυβερνητικοί υποστηρικτές τους έχουν στήσει το παιχνίδι και τρέμουν τις κινητοποιήσεις της Κερατέας, γιατί τους χαλάει τα σχέδια.

Οι δύο ΟΕΔΑ Κερατέας και Γραμματικού, πολύ μικρής δυναμικότητας, είναι η στάχτη στα μάτια για να ανακόψουν την αντίδραση του κόσμου της δυτικής Αττικής. Ότι και όπου να γίνει ως τελική λύση (πχ καύση) τα απορρίμματα πρέπει πρώτα να περάσουν από τη Φυλή. Αν χάσουν την Κερατέα, δεν θα μπορέσουν να σταθούν και μπλοκάρουν τα σχέδια τους για τη βιολογική ξήρανση, που ήδη ξεσηκώνουν αντιδράσεις.
Για αυτό εκτός από την βία στη Κερατέα, εκτός από τις δηλώσεις Ραγκούση και λοιπών ότι ο σχεδιασμός δεν αλλάζει, χθες έχουμε δύο ακόμη κινήσεις :
Ο δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραΐμης, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, και την υπουργό Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, ζητά την άμεση εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού για τα σκουπίδια της Αττικής, λέγοντας «Εάν σήμερα η κυβέρνηση δεν κινηθεί στα πλαίσια της νομιμότητας και των αρχών που σας εκθέσαμε, τότε η ανοχή των κατοίκων της Δυτικής Αττικής και ιδιαίτερα του νέου Δήμου Φυλής θα ανήκει στο παρελθόν με ό,τι αυτό
συνεπάγεται»
και ζητά
»Θεσμοθέτηση ενός πλαισίου ώστε ο Δήμος Φυλής (όπως και κάθε αντίστοιχος δήμος) να έχει εταιρική συμμετοχή και εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο της αναδόχου εταιρείας η οποία θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και θα καταδειχθεί, εμπράκτως, ότι η κυβέρνησή σας, σε αντίθεση με άλλες κυβερνήσεις, θέλει το Δήμο Φυλής να συμμετέχει όχι μόνο στο κόστος αλλά και στα οφέλη»

Πριν λίγες ημέρες στην ημερίδα της ΠΟΕ ΟΤΑ, δήλωνε ότι δεν θέλουμε καμμία νέα εγκατάσταση στη ΦΥΛΗ, σήμερα δέχεται την μονάδα βιολογικής ξήρανσης με τον όρο να συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της αναδόχου εταιρείας.
Στην ίδια κατεύθυνση, ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΦΥΛΗ, έρχεται χθες ο ΣΕΒΙΑΝ ( βασικό μέλος ΗΛΕΚΤΩΡ – βλέπε βιολογική ξήρανση ) και ζητά
«Παγώστε» την Κερατέα, προχωρήστε τη Φυλή
Να προωθηθεί άμεσα η διαγωνιστική διαδικασία για το εργοστάσιο της Φυλής και να «παγώσουν» τα υπόλοιπα τρία μεταξύ των οποίων και αυτό της Κερατέας και του Γραμματικού, προκειμένου να προχωρήσει η περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, ζήτησε κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΒΙΑΝ) και επικεφαλής της εταιρείας «Ηλέκτωρ», Θανάσης Κατρής.
Βλέπουμε τα απορρίμματα ως «πρώτη ύλη» για μια σειρά επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με σκοπό το κέρδος?

Αν ναι, τότε:

Ο επιχειρηματίας να πληρώνει για την « πρώτη ύλη» πρωτίστως αυτόν που την κατέχει (τον παραγωγό πολίτη) και του την προμηθεύει. ΟΧΙ να τον πληρώνουμε.

Είναι όλα τα απορρίμματα «πρώτη ύλη» προς αξιοποίηση ? Όχι.
Άρα χρειαζόμαστε βασικές υποδομές για την διάθεση αυτών των υπολειμμάτων που θα έχουν δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα και η διαχείριση τους δεν αφορά επαγγελματικές δραστηριότητες με σκοπό το κέρδος.

Ο Δήμος που φιλοξενεί υποδομή δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα για τη διαχείριση απορριμμάτων καταλαβαίνω να ζητά αντισταθμίσματα για τις υπηρεσίες που παρέχει σε όλο το κοινωνικό σύνολο.
Ο επιχειρηματίας που επενδύει στα απορρίμματα δεν μπορεί να ζητά να τον πληρώνουμε.
Αν ένας δήμος (όχι ένας δήμαρχος) θέλει να γίνει επιχειρηματίας στον τομέα των απορριμμάτων ας το κάνει ως επιχειρηματίας όχι ως θύμα που εξυπηρετεί το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

….και κάτι ακόμη: Όσοι είχαν ενεργή συμμετοχή στην υλοποίηση των έργων και υποσκάπτουν τις αντιδράσεις των πολιτών επικαλούμενοι άλλοτε την έλλειψη οικολογικής παιδείας των Ελλήνων, τον Σίσσυφο κλπ πρέπει να απαντήσουν γιατί συνεχίζουν επί σειρά ετών να κάνουν πως αγνοούν το «βασικό σχέδιο» και έκλεισαν τα μάτια και τα αυτιά τους στις ενστάσεις των πολιτών Κερατέας και Γραμματικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου