Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΚΕΡΑΤΕΑ ΚΑΙ "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" ΕΝΩΣΑΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Ενα απρόσμενο «δώρο από την Κερατέα» έπαιρναν την Παρασκευή το απόγευμα όσοι περνούσαν με τα Ι.Χ. τους από τα διόδια Κορωπίου στην Αττική οδό.
Με τις μπάρες σηκωμένες, το μόνο συμβολικό αντίτιμο που ζητούσαν οι Κερατιώτες από τα χιλιάδες αυτοκίνητα που περνούσαν ελεύθερα ήταν: «Πατήστε δυνατά την κόρνα σας. Μην ξεχνάτε την Κερατέα».

Στο άνοιγμα των διοδίων η Κερατέα δεν στάθηκε μονάχη, καθώς τα κινήματα φαίνεται πως αρχίζουν να ενώνονται. Δίπλα στο «Δεν θα περάσουν» της Κερατέας βρισκόταν το «Δεν πληρώνω» από τις επιτροπές κατά των διοδίων, καθώς στο πλευρό των κατοίκων και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Κατά του ΧΥΤΑ στην Κερατέα βρίσκονταν όλες οι επιτροπές αγώνα ενάντια στα διόδια, αντιπροσωπεία από την Επιτροπή Αγώνα Γραμματικού ενάντια στους ΧΥΤΑ αλλά και αρκετοί εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Βόρειας Αττικής κατά των διοδίων βρέθηκε για άλλη μια φορά στο πλευρό των κατοίκων της Κερατέας, αυτή τη φορά όμως για να τους δείξει -ως «παλιός»- το «know how» του ανοίγματος διοδίων.

Σκουπίδια και χαράτσια

Μίλησε για σκουπίδια και χαράτσια. «Αλλωστε και στις δύο περιπτώσεις, ο ίδιος εργολάβος βρίσκεται από πίσω. Τα κινήματα πρέπει να ενωθούν. Εδώ και αρκετό καιρό συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Κερατέας. Δεν είμαστε απλοί "διοδιάδες". Η ίδια πηγή είναι που δημιουργεί τα προβλήματα». Παράλληλα με τα διόδια Κορωπίου, οι επιτροπές είχαν ανοίξει και τις μπάρες στα διόδια στον κόμβο της Κηφισιάς.

Η ατμόσφαιρα, το κρύο απόγευμα της Παρασκευής που η Κερατέα άνοιξε τις μπάρες στα διόδια, ήταν πανηγυρική και για μια στιγμή όλοι φαίνονταν χαρούμενοι. «Καλησπέρα από την Κερατέα. Περάστε ελεύθερα» έλεγαν οι κάτοικοι.

Μια μικρή νίκη

Οι εισπράκτορες των διοδίων ξεκουράζονταν, κουβέντιαζαν μεταξύ τους, ενώ κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να διαβάσουν τα βιβλία τους ή να λύσουν σταυρόλεξα. «Τηλεόραση δεν μας επιτρέπουν» έλεγαν με παράπονο. Οι οδηγοί που περνούσαν ελεύθερα κόρναραν ρυθμικά, φώναζαν στον κόσμο «Η Κερατέα θα κερδίσει» ενώ αρκετοί σχημάτιζαν το σύμβολο της νίκης.

Οι Κερατιώτες πάλι, για κάθε αυτοκίνητο που περνούσε ελεύθερα, για κάθε οδηγό χαρούμενο και αλληλέγγυο στο πρόβλημά τους, γιόρταζαν και μια μικρή νίκη.

Παντού είχαν σηκώσει πανό με συνθήματα «Κάτω η χούντα της κυβέρνησης και των εργολάβων. Η Κερατέα είναι ελεύθερη και περήφανη» και «Κερατιώτη ξεσηκώσου. Η γη είναι δική σου και όχι των εργολάβων», ενώ σε κάθε αυτοκίνητο που περνούσε, μοίραζαν ενημερωτικό υλικό.

Τόσο από τον αγώνα τους κατά του ΧΥΤΑ όσο και του κινήματος κατά των διοδίων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιτροπών κατά των διοδίων, πρέπει να πέρασαν ελεύθερα πέντε με επτά χιλιάδες οχήματα. Οταν η κινητοποίηση έληξε και όλοι πήραν το δρόμο της επιστροφής, ούτε μια απόδειξη δεν βρισκόταν πεταμένη κάτω στο δρόμο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 31/01/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου