Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ , ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 3/12/10

Αγαπητοί Συμπολίτες,

Η αποψινή λαϊκή συνέλευση συγκλήθηκε από την Επιτροπή Αγώνα κατά των ΧΥΤΑ με σκοπό να ενημερώσει για τις μέχρι σήμερα ενέργειές της καθώς και για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τη συνέχιση και τον τρόπο διεξαγωγής του αγώνα ενόψει των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί.
Όπως είναι γνωστό η Επιτροπή δημιουργήθηκε στα μέσα του Ιουνίου 2010 με απόφαση της λαϊκής συνέλευσης των κατοίκων του Γραμματικού. Παρά το γεγονός ότι από την ημέρα της εκλογής της Επιτροπής ξεκίνησαν οι προσπάθειες απαξίωσής της και στη συνέχεια υπονόμευσής της, η Επιτροπή στο χρονικό διάστημα των 5 μηνών που πέρασαν από τότε μέχρι σήμερα κατόρθωσε:

1. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
1.1. Έχει συγκροτήσει γραμματεία για τη δημιουργία βάσης δεδομένων επικοινωνιακού χαρακτήρα (τηλέφωνα, διευθύνσεις, emails) για την καλύτερη και μαζικότερη ενημέρωση των κατοίκων του νέου Δήμου Μαραθώνα και των φιλικών προς τον αγώνα μας κινημάτων, καθώς και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.
1.2. Δημιούργησε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο για να προβάλει τις θέσεις της για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και για το έγκλημα που συντελείται με την κατασκευή ΧΥΤΑ.
1.3. Έχει συγκροτήσει επιτροπή οικονομικών για τη στήριξη του αγώνα.
1.4. Αρχικά διαμόρφωσε τον χώρο στο κιόσκι και για καλύτερη ενημέρωση των κατοίκων προχώρησε στη μίσθωση γραφείου στη κεντρική πλατεία του Γραμματικού όπου και συνεδριάζει κάθε Πέμπτη.
1.5. Εκπρόσωποι της Επιτροπής συμμετέχουν ενεργά σε κινήματα υπερτοπικού χαρακτήρα, όπως το κίνημα κατά των διοδίων και το κίνημα προστασίας του Ασωπού και της Πάρνηθας, με σκοπό το άνοιγμα του αγώνα και την ανάληψη κοινών δράσεων.
1.6. Συμμετέχει στην προετοιμασία και οργάνωση ημερίδας στη Νέα Μάκρη για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
1.7. Οργανώνει ομάδα για την επαφή με τα Μ.Μ.Ε. και την αποτελεσματικότερη προβολή των θέσεών μας.

2. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
2.1. Οργάνωσε και συμμετείχε με μέλη της στη διαμαρτυρία στο Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά με την ευκαιρία των εγκαινίων του από τον Υπουργό Πολιτισμού, μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό.
2.2. Την 7/7/2010, επέτειο της εισβολής ΜΑΤ και Εργολάβου, οργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κιόσκι και δεν επέτρεψε τη διέλευση προς το χώρο του εργοταξίου ενώ το ίδιο βράδυ οργάνωσε στον ίδιο χώρο συναυλία.
2.3. Για την ενημέρωση ευρύτερης μερίδας του κόσμου και στα πλαίσια των κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων κατά των ΧΥΤΑ, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία συναυλία διαμαρτυρίας στο Γραμματικό την 24/7/2010.
2.4. Διοργάνωσε πικετοφορία την 6/9/2010 έξω από το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου.
2.5. Την 9/9/2010 διοργάνωσε νέα πικετοφορία στην αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόμου.
2.6. Την 12/9/2010, τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων για τα 2500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα, συμμετείχε στην πορεία από την πλατεία της Παραλίας Μαραθώνα προς τον Τύμβο Μαραθωνομάχων, μοιράζοντας στους παρευρισκόμενους έντυπο υλικό κατά της κατασκευής του ΧΥΤΑ.
2.7. Την 31/10/2010 με αφορμή τη διεξαγωγή του Διεθνούς Μαραθωνίου για την επέτειο των 2500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα, τύπωσε και κόλλησε αφίσες και διένειμε ενημερωτικά φυλλάδια στους αθλητές και συνοδούς τους στην αφετηρία του Μαραθωνίου δρόμου.
2.8. Προετοίμασε με υπομονή και επιμονή σε τεχνικό και νομικό επίπεδο τη νόμιμη είσοδο στο εργοτάξιο.
2.9. Είχε την πρωτοβουλία, σχεδίασε και οργάνωσε την 3/11/2010 την είσοδο στο εργοτάξιο κατοίκων του Γραμματικού και άλλων περιοχών με αποτέλεσμα ο χώρος έκτοτε να είναι ανοικτός και προσβάσιμος σε όλους τους κατοίκους.
2.10. Συμμετείχε με μέλη της σε ανοιχτές συζητήσεις με άλλα κινήματα για αλληλοενημέρωση και συντονισμό δράσεων στην αντιμετώπιση υπερτοπικών προβλημάτων όπως ΧΥΤΑ – ΔΙΟΔΙΑ – ΑΣΩΠΟΣ – ΠΑΡΝΗΘΑ κ.λπ.. ενώ διοργάνωσε σχετική ανοιχτή συγκέντρωση – συζήτηση στο γήπεδο του Γραμματικού την 14/10/2010.
2.11. Συμμετείχε και συμμετέχει με μέλη της σε κινηματικές δραστηριότητες σχετικές με τα παραπάνω ζητήματα.

3. ΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
3.1. Έχει αναθέσει σε νομικούς την προσβολή των αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής για την κατασκευή των οδών προσπέλασης του ΧΥΤΑ.
3.2. Έχει καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της αποφάσεως του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής για τη μερική άρση της αναδάσωσης για την κατασκευή των οδών προσπέλασης, ενώ προετοιμάζει και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για τον ίδιο λόγο.
3.3. Προετοιμάζει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την παράνομη διάνοιξη των οδών προσπέλασης και την άρση της αναδάσωσης.
3.4. Έχει καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για την παράβαση της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με την κατασκευή του ΧΥΤΑ.
3.5. Έχει καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Κοινοπραξίας που κατασκευάζει τον ΧΥΤΑ για την καταστροφή του περιβάλλοντος και του Ευβοϊκού από τις νεροποντές του καλοκαιριού ενώ προετοιμάζει και αγωγές αποζημιώσεως για τον ίδιο λόγο.
3.6. Προέβη σε καταγγελία στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στο Σέσι και στον Ευβοϊκό από τις νεροποντές, ενώ μέλη της συνόδευσαν και ενημέρωσαν τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για την καταστροφή κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο εργοτάξιο και τη γύρω περιοχή.
3.7. Έχει καταθέσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής αιτήσεις ακυρώσεως κατά των αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής για την κατασκευή των οδών προσπέλασης και την άρση της αναδάσωσης.
3.8. Προετοιμάζει προσφυγή κατά της αποφάσεως του Υπουργού Πολιτισμού για την αποδόμηση των αρχαίων από το χώρο του ΧΥΤΑ.
3.9. Υποστήριξε και καθοδήγησε περί των νομίμων δικαιωμάτων του τον κ. Σπύρο Κοροβέση όταν μηχανήματα της Κοινοπραξίας επενέβησαν στην ιδιοκτησία του και του συμπαραστάθηκε με μέλη της Επιτροπής σε όλη τη διάρκεια της αυτόφωρης διαδικασίας που ακολούθησε.

4. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ & ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ – Μ.Μ.Ε.
4.1. Στις αρχές του Αυγούστου ανακάλυψε την νέα απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής για την κατασκευή των οδών προσπέλασης. Ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους καθώς και την Κοινότητα Γραμματικού χορηγώντας τους και το σχετικό υλικό (απόφαση, χάρτες κλ.π).
4.2. Προκάλεσε ερώτηση στη Βουλή προς την Υπουργό ΥΠΕΚΑ για το ζήτημα της κατασκευής των οδών προσπέλασης και της μερικής άρσης της αναδάσωσης.
4.3. Ανέλαβε την πρωτοβουλία και συντόνισε τη διενέργεια τοπογράφησης ιδιοκτησιών εντός του χώρου του ΧΥΤΑ.
4.4. Παρενέβη την 21/9/2010 στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου όπου συζητήθηκε το θέμα της τύχης των αρχαίων που βρέθηκαν στο ΧΥΤΑ, προβάλλοντας τα επιχειρήματα για τη συνέχιση της ανασκαφής και την ακύρωση της κατασκευής του ΧΥΤΑ.
4.5. Ανακάλυψε και ενημέρωσε για την έκδοση απόφασης από τον Υπουργό Πολιτισμού για την αποδόμηση των ευρεθέντων αρχαίων στο ΧΥΤΑ.
4.6. Προκάλεσε τον Ιούλιο ρεπορτάζ στο ΖΟΥΓΚΛΑ.GR για το θέμα του ΧΥΤΑ.
4.7. Παρενέβη στη συζήτηση των υποψηφίων Περιφερειαρχών Αττικής που πραγματοποιήθηκε την 8/10/2010 στο Γραμματικό με πρωτοβουλία του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Όλα τα παραπάνω είναι όσα μπόρεσε η Επιτροπή να πραγματοποιήσει και δρομολογήσει στους 5 μήνες που υπάρχει. Και λέμε μπόρεσε γιατί αφενός μεν σχεδόν από την εκλογή τους κάποια μέλη της αποφάσισαν να μη συμμετέχουν σ’ αυτή και αφετέρου δεν βοηθήθηκε ενεργά η Επιτροπή στο έργο της από το σύνολο των κατοίκων παρά μόνο από ελάχιστους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το κόστος των προαναφερθεισών ενεργειών έχει ξεπεράσει τις 50.000,00 ευρώ από τα οποία πάνω από 40.000,00 ευρώ έχουν βάλει εξ ιδίων χρημάτων οι λίγοι που αγωνίζονται με την επιτροπή. Μέχρι σήμερα η Επιτροπή δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ βοήθεια από την Κοινότητα. Όμως η Επιτροπή έγινε από τους κατοίκους και για τους κατοίκους και αυτό φαίνεται δεν έχει γίνει κατανοητό.
Όπως ήδη αναφέρθηκε η Επιτροπή ήδη από την σύστασή της δέχθηκε και συνεχίζει να δέχεται υπόγειο πόλεμο με προφανή στόχο να αποτύχει στο έργο της. Είναι σαφές δε ότι όσο περισσότερο εντείνει τις ενέργειές της και πετυχαίνει τους στόχους της τόσο αυξάνει η ύπουλη πολεμική που δέχεται. Φαίνεται ότι οι ενέργειες της Επιτροπής δεν αρέσουν σε κάποιους που ενώ το πρωί φωνάζουν ότι δεν θέλουν τον ΧΥΤΑ τα βράδια σχεδιάζουν πως θα τον φέρουν. Και δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να καταλάβουμε όλοι ποιοί είναι αυτοί. Οι ενέργειές τους αλλά και η συνειδητή αποχή τους από τον αγώνα το αποδεικνύει. Θα πρέπει επιτέλους ο κόσμος να καταδικάσει και να απομονώσει και αυτούς και τις πρακτικές τους.
Κλείνοντας θέλουμε να επισημάνουμε και να στείλουμε το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι ο αγώνας για την κατάργηση του ΧΥΤΑ δεν έχει τελειώσει αλλά συνεχίζεται. Για να επιτύχει χρειάζεται συνέπεια, επαγρύπνηση, αγωνιστικό φρόνημα και συμμετοχή. Μόνον έτσι θα ματαιωθούν τα σχέδια των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, των πολιτικών τους υπαλλήλων και των ντόπιων υπηρετών τους.

Γραμματικό 3/12/2010
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου