Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

 ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, συγκροτούμε την  Οργανωτική Επιτροπή Αττικής για τη Διαχείριση Απορριμμάτων σήμερα Τρίτη 3/2/2015  για τη διοργάνωση ευρείας σύσκεψης από όλο το νομό Αττικής, με σκοπό το συντονισμό του αγώνα για την αποκεντρωμένη και σε μικρή κλίμακα διαχείριση των απορριμμάτων δημόσιου χαρακτήρα και με κοινωνικό έλεγχο με ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης, Α΄ και Β' βαθμού.

-Θεωρούμε αδιαπραγμάτευτο το δημόσιο χαρακτήρα της διαλογής στην πηγή και της διάθεσης των ανακυκλώσιμων προϊόντων προς όφελος των δημοτών και της οικονομικής ανεξαρτησίας της Τ.Α.

-Επιμένουμε  στην ανάγκη διαχείρισης των απορριμμάτων στα όρια κάθε Δήμου με μικρής κλίμακας εγκαταστάσεις, καθώς και τη διαδημοτική συνεργασία (όπου είναι εφικτό) προς όφελος των ίδιων των δημοτών και κατοίκων και όχι των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
- Συμφωνούμε στην  ιεράρχηση των σταδίων διαχείρισης: α) στην πρόληψη -μείωση της παραγωγής, β) επαναχρησιμοποίηση, γ) ανακύκλωση και κομποστοποίηση με διαλογή στην πηγή καθαρών ανακυκλώσιμων και βιοαποδομήσιμων υλικών, δ) ανάκτηση και ε)διάθεση

-Θεωρούμε αναγκαία την ενεργή συμμετοχή των πολιτών .

-Είμαστε αντίθετοι και αντίθετες στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων που σερβίρεται ως ανάπτυξη με την επένδυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Η ιδιωτικοποίηση θα εμποδίσει την ανάπτυξη ενός κλάδου οικονομίας πολύ δυναμικού, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, προς όφελος του λαού και θα τον δώσει βορρά στα ιδιωτικά συμφέροντα, με καταστροφικές επιδράσεις στο περιβάλλον, την υγεία του λαού και την αύξηση των δημοτικών τελών των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων ..
-Ο ΧΥΤΑ Αττικής, ο μεγαλύτερος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει έδρα στο Δήμο Άνω Λιοσίων –Φυλής. Πρόκειται για  τοξική βόμβα που δέχεται 6,000 τόνους. μικτά σκουπίδια την ημέρα. Μια βόμβα, που η ΕΕ με τη μια επιτροπή χαρακτηρίζει "μνημείο περιβαλλοντικής καταστροφής και ανθρώπινου πόνου" και με την άλλη επιτροπή τη χαρακτηρίζει "νόμιμο ΧΥΤΑ". Χαρακτηρισμό που αποδέχονται όλοι όσοι θεωρούν το ΧΥΤΑ Φυλής, «Οργανωμένη Περιβαλλοντική Υποδομή».
-Απαιτούμε τόσο από την Περιφέρεια Αττικής, όσο και το αρμόδιο υπουργείο, να προβούν άμεσα σε μέτρα αποκλιμάκωσης της ποσότητας σκουπιδιών που δέχεται ο ΧΥΤΑ Αττικής.
-Είμαστε αντίθετοι και αντίθετες, στην ύπαρξη του ενός και μοναδικού Αποτεφρωτήρα για την καύση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, και άλλων εξαιρετικά επικίνδυνων υλικών. Ο Αποτεφρωτήρας, τελεί υπό ιδιωτική διεύθυνση και εκμετάλλευση χρεώνοντας τα νοσοκομεία της Αττικής με υπέρογκα ποσά. Είναι μοναδική περίπτωση τόσο μολυσματικής και τοξικής δραστηριότητας, που βρίσκεται μέσα στα σπίτια της Δυτικής Αθήνας με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία μας και το περιβάλλον.

-Εμείς συσχετίζουμε την κατάσταση αυτή με την πλήρη έξαρση του καρκίνου στην Αττική και ιδιαίτερα στις περιοχές των Άνω Λιοσίων και της Φυλής.
-Είμαστε αντίθετοι και αντίθετες με τη δημιουργία  ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και την Κερατέα που θα δέχονται μικτά σκουπίδια, γιατί είναι αδιέξοδο ως σύστημα.
Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός όμως είναι λάθος και από επιστημονική και περιβαλλοντική άποψη.

-Η θέση μας είναι ότι ως πολίτες πρέπει να διαχειριστούμε ατομικά και συλλογικά τα σκουπίδια μας. Μας ανήκουν και σαν προϊόντα και σαν απορρίμματα.
-Για την επιτυχία όλων των παραπάνω στόχων είναι αναγκαία η ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των πολιτών (με όποια μέσα κριθούν πρόσφορα, όπως π.χ λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές, έντυπη και ηλεκτρονική ενημέρωση, διαβούλευση, προγράμματα σε σχολεία κλπ)

Καλούμε κάθε συνειδητοποιημένο πολίτη, που δεν δέχεται το έγκλημα που γίνεται σε βάρος της υγείας του και της οικονομικής του κατάστασης, να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Οργανωτικής Επιτροπής και να συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός μαζικού και νικηφόρου κινήματος, ως μόνης και ουσιαστικής προϋπόθεσης για μια οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού, που θα προστατεύει ταυτόχρονα την υγεία και το περιβάλλον.

Η Οργανωτική Επιτροπή


- Στεφανία Κoλυβοδιάκου, - επιτροπή αγώνα Φυλής
- Σταυρούλα Δρακοπούλου, - δημοτική σύμβουλος  δήμου Μαραθώνα
- Δήμητρα Κάρρα,- δημότης Λαυρεωτικής(μέλος επιτροπής αγώνα κατά ΧΥΤΑ)  
                           - Κοινωνικό Φαρμακείο Πατησίων
- Χαρίλαος Μαρμάρου - επιτροπή αγώνα Φυλής
- Μπούρμπος Νίκος - δικηγόρος, επιτροπή αγώνα Γραμματικού
- Δαμάσκος Δημήτρης - ΠΡΩΣΥΝΑΤ -επιτροπή αγώνα Γραμματικού
- Χατζήμπαλλη Δώρα - Σύλλογος κατά της Αυθαιρεσίας των Τραπεζών και της
                                        Διοίκησης, τμήμα Νέας Ιωνίας
- Κουτρουμάνος Γιώργος - επιτροπή αγώνα Φυλής
- Μπενούκας Πάνος - δημότης Ν. Σμύρνης
- Ακτύπη Τίνα -  Κοινωνικό Ιατρείο Αθήνας, δημότης Δ. Αθηναίων
- Νικολιδάκη Φλώρα - Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, Πρόεδρος του
                               Συλλόγου κατά της αυθαιρεσίας των Τραπεζών και της
                               Δ. Διοίκησης .
- Τσιμάκη Περσεφόνη-μέλος της ΣΤΑΣΗΣ Βύρωνα (θεματική ομάδα  
                                 Περιβάλλοντος Απορριμμάτων)
- Λόρα Φωτεινή – δημότης Αθηναίων
- Δάλης Δημήτρης – επιτροπή αγώνα Φυλής
- Μαστοράκος Σπύρος – επιτροπή αγώνα Γραμματικού
- Αλεξανδρόπουλος Παναγής – μέλος του Δ.Σ. του Ορειβατικού Συλλόγου
                                            Αθηνών
- Πελτέκης Γιάννης – δημότης Δ. Αθηναίων
- Παναγιωτάκης Χρήστος – δημότης Δ. Αθηναίων

Αττική 3/2/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου