Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Πρωτοβουλία συνεννόησης: Ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω …

Αυτό για το οποίο είμαστε πεισμένοι και θέλουμε να το επαναλάβουμε είναι πως, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, οι βασικές προτεραιότητες εστιάζονται στα εξής ζητήματα:
·       Αποσαφήνιση, δημόσια διατύπωση και υιοθέτηση από τα αρμόδια όργανα (περιφερειακό συμβούλιο, περιφερειακή ένωση δήμων και ΕΔΣΝΑ) των βασικών αξόνων ενός νέου, αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ Αττικής. Το κοινωνικά ωφέλιμο μοντέλο της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι υπόθεση τεχνοκρατών και δεν μπορεί να αποφασιστεί σε γραφεία και πίσω από κλειστές πόρτες.
·       Περιγραφή της διαδικασίας και του χρονοδιαγράμματος της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ. Στο πλαίσιο αυτό να γίνει απολύτως σαφές αν η αναθεώρηση θα γίνει στη βάση μιας νέας μελέτης, που θα παίρνει υπόψη της τους παραπάνω βασικούς άξονες, ή αν θα στηριχτεί στις μελέτες της προηγούμενης διοίκησης του κ. Σγουρού.  
·       Ταχεία αξιολόγηση των πρώτων σχεδίων των δήμων και λήψη των αναγκαίων μέτρων, ώστε τα τοπικά σχέδια διαχείρισης των δήμων να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο και να εναρμονίζονται με τη λογική της αποκεντρωμένης, ήπιας διαχείρισης, με έμφαση στην πρόληψη, στην προδιαλογή και στην ανάκτηση υλικών. Διασφαλίζοντας ότι δε θα εκτραπούν σε μικρογραφίες των φαραωνικών εγκαταστάσεων «ενεργειακής αξιοποίησης», που ακυρώθηκαν.
·       Αποσαφήνιση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, παράλληλα με τη μεταφορά των πόρων, που προορίζονταν για τα εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, ώστε να υποστηριχθούν οι αποκεντρωμένες υποδομές και δράσεις. Ανάληψη πρωτοβουλιών, με σκοπό τα κονδύλια αυτά να είναι διαθέσιμα στους δήμους, το συντομότερο δυνατό.
·       Εκπόνηση δεσμευτικού σχεδίου για το κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής, με το οποίο οφείλουν να προσαρμοστούν  και όλες οι άλλες δράσεις των δήμων, της περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ.
·       Επαναβεβαίωση της δέσμευσης περί μη παραλαβής και λειτουργίας του ΧΥΤΑ Γραμματικού. 
Διαβάστε :
Πρωτοβουλία συνεννόησης: Ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω …: (ανακοίνωση της ΠΡΩΣΥΝΑΤ) Το τριήμερο 12-14/2/2015, η περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ οργάνωσαν διεθνές συνέδριο για τη διαχείριση των ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου