Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

anatakti.gr: ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΡΙΚΟΥ - "Η ωριμότητα και ετοιμότητα του έργου ''

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ-ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΥΤΑ.
Μετά από τις απαράδεκτες δηλώσεις του Αναπλ.Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη στο ΒΗΜΑ 18/02/15 για το έργο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στον δήμο μας,
«…….. Από την άλλη, αν ένα έργο είναι ώριμο και μπορεί να υποδεχθεί, έστω και προσωρινά, απορρίμματα τα οποία σήμερα πετάγονται ανεξέλεγκτα, μπορεί για ένα διάστημα να λειτουργήσει».
Όπως;
«Το πιο ώριμο, από όσο γνωρίζω, είναι του Γραμματικού. Είναι ένας έτοιμος ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων). Βέβαια η λογική μας δεν είναι πια οι ΧΥΤΥ. Αλλά προκειμένου να πετάγονται στις γειτονικές κοιλάδες, μπορούμε να πούμε ότι σε έναν ορίζοντα προσωρινό μπορεί να λειτουργεί. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι δεν θέλουμε να έχουμε δεσμεύσεις απέναντι σε εργολάβους για μακροχρόνιες σταθερές ποσότητες.»
Η Επιτροπή Αγώνα κατήγγειλε με δημόσια επιστολή (19-02-15) τις δηλώσεις του Υπουργού και ζήτησε άμεσα να συναντηθεί μαζί του.
Η συνάντηση έγινε την Παρασκευή 20/02 στο Υπουργείο (Υ.Π.ΑΠ.ΕΝ.)
Η Επιτροπή κάλεσε τον Υπουργό να δώσει εξηγήσεις για την απαράδεκτη αυτή δήλωσή του εξηγώντας όλους τους λόγους (νομικούς και επιστημονικούς) για τους οποίους το έργο αυτό είναι απαράδεκτο, λόγους τους οποίους με την δήλωσή του φαίνεται να αγνοεί (μια άγνοια επίσης ασύμβατη με τις υποχρεώσεις του στο Υπουργείο).
Η απάντηση του κ. Υπουργού ήταν ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν από τον δημοσιογράφο και ότι θα αποκαταστήσει πλήρως την δυσάρεστη, τουλάχιστον, αυτή κατάσταση με τεκμηριωμένη και πλήρη δήλωσή του για το θέμα όπως, άλλωστε, απαιτείται από την θέση που υπηρετεί.
Το Σάββατο 21/02/15 στην ηλεκτρονική σελίδα του ΒΗΜΑΤΟΣ δημοσιεύτηκαν τα παρακάτω.
«Δεν υπάρχει ζήτημα προσωρινής λειτουργίας του ΧΥΤΑ Γραμματικού, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης ύστερα από συνάντηση που είχε με την Επιτροπή Αγώνα Γραμματικού σε μια προσπάθεια κατευνασμού των κατοίκων της περιοχής. «Η βούληση του υπουργείου είναι σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση από την λειτουργία ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ» τόνισε ο κ. Τσιρώνης, επισημαίνοντας ότι στόχοι αποτελούν «η πρόληψη, η διαλογή στην πηγή και η ανακύκλωση». «Δεν είναι σε καμία περίπτωση δική μας αρμοδιότητα το να χωροθετούμε ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ» πρόσθεσε ο κ. Τσιρώνης, τονίζοντας ότι «αυτό αποτελεί αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής και της κ. Δούρου. Ως εκ τούτου δεν προκύπτει καμία ανησυχία», ενώ ανέφερε ότι «πολιτική του υπουργείου είναι η εξεύρεση λύσεων με κοινωνική συναίνεση και αυστηρό περιβαλλοντικό έλεγχο». Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΑΠΕΝ, πολύ σύντομα θα παρουσιάσει το νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων το οποίο θα τεθεί στην διαβούλευση των πολιτών. Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, ο κ. Τσιρώνης έχει την πεποίθηση ότι ο νέος σχεδιασμός θα ικανοποιήσει τους πολίτες και θα ανοίξει τον δρόμο για πολύ μεγαλύτερη ανακύκλωση και οριστική επίλυση του προβλήματος. Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι κάλεσαν τον αναπληρωτή υπουργό να επισκεφθεί το έργο προκειμένου να αποκτήσει ίδια αντίληψη για την ακαταλληλότητα της χωροθέτησης, ενώ ο υπουργός δεσμεύθηκε να μεταβεί στο σημείο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Τέλος, ο κ. Τσιρώνης εξέφρασε την ελπίδα για ενεργοποίηση των πολιτών, καταλήγοντας λέγοντας ότι «θέλουμε να διαχειρίζονται τα απορρίμματα σαν περιουσιακό τους στοιχείο, να ελαχιστοποιήσουν τον όγκο των σύμμεικτων απορριμμάτων, να προτιμούν τις μη ρυπαίνουσες συσκευασίες, ώστε να απαλλαγούμε από αυτό το χρόνιο πρόβλημα»
Η επιτροπή επιφυλάσσεται από την απάντηση του Υπουργού, διότι κρίνουμε ότι η πρώτη δήλωσή του περί ωριμότητας και ετοιμότητας του έργου για να δεχθεί σκουπίδια ήταν πολύ σαφής και δεν θεραπεύεται τόσο απλά και ειδικά με την αντίφαση της δήλωσής του στο δεύτερο δημοσίευμα ότι «Δεν υπάρχει ζήτημα προσωρινής λειτουργίας του ΧΥΤΑ Γραμματικού». Μήπως υπάρχει ζήτημα "Μόνιμης";
Εμμένουμε λοιπόν στην απαίτησή μας για ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη απάντηση και περιμένουμε επίσης ξεκάθαρες κινήσεις και από τον κ. Υπουργό αλλά και από την Περιφέρεια για την παύση των εργασιών και των πληρωμών αυτού του καταστροφικού, από κάθε άποψη, έργου.

Κατά τα λοιπά οι δηλώσεις του κ. Υπουργού μας βρίσκουν σύμφωνους πλην όμως για να έχουν περιεχόμενο πρέπει
  1. Το Υπουργείο να φροντίσει για τα κακώς κείμενα που αφορούν το αρρωστημένο σύστημα των ΣΕΔ και του Ε.Ο.ΑΝ (πράγμα το οποίο μας δήλωσε ότι είναι στα άμεσα σχέδιά του). Η λειτουργία τους είναι ληστρική για τον πολίτη (δηλώσεις νομικού συμβούλου του κ. Υπουργού) και αφαιρεί από την κοινωνία το βασικό οικονομικό κίνητρο για την ανακύκλωση (στο σημείο αυτό υπήρξε απόλυτη συμφωνία και από τον κ. Υπουργό). Χωρίς αυτούς τους "μηχανισμούς", αλλά με διαλογή στην πηγή και με δημόσια (δημοτική) διαχείριση των απορριμμάτων η εξοικονόμηση σε κλίμακα χώρας είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Με παράλληλη εξασφάλιση θέσεων εργασίας , χωρίς τις καταστροφικά τεράστιες εγκαταστάσεις εντάσεως κεφαλαίου που ήταν το βασικό στοιχείο των μνημονιακών πολιτικών.
  2. Και οι 66 δήμοι της Αττικής πρέπει να ανακυκλώσουν δυναμικά για να σταματήσουμε να δηλητηριάζουμε τους συνανθρώπους μας στην Φυλή και για να απαλειφθεί κάθε κίνδυνος λειτουργίας, λόγω "ωριμότητας", του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στο Γραμματικό.
Η Επιτροπή Αγώνα εύχεται καλή δύναμη στον νέο Υπουργό και δηλώνει ότι θα έχει όχι μόνο την αμέριστη υποστήριξη μας αλλά και την συμβολή μας (εφόσον μας ζητηθεί) στο έργο του αυτό.

Είναι προφανές και από τις δηλώσεις του κ. Υπουργού, ότι ο Δήμος Μαραθώνα, πρέπει να δώσει το παράδειγμα, αλλιώς στερείται μεγάλο μέρος του ηθικού του ερείσματος σε αυτόν τον αγώνα.

Η λύση υπάρχει και έχει ήδη κατατεθεί.
Είναι η πρόταση των Εργαζομένων του Δήμου μας.
Η επιτροπή στηρίζει την πρόταση αυτή και καλεί τον Δήμαρχό μας να την εφαρμόσει άμεσα.

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ
21/02/1015


πηγή: anatakti.gr: ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΡΙΚΟΥ - "Η ωριμότητα και ετοιμότητα του έργου" http://anatakti.blogspot.com/2015/02/blog-post_454.html#ixzz3SfYK0YZN
Under Creative Commons License: Attribution No Derivatives
Follow us: @anatakti on Twitter | anatakti on Facebook


anatakti.gr: ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΡΙΚΟΥ - "Η ωριμότητα και ετοιμότητα του...: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ-ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΥΤΑ. Μετά από τις απαράδεκτες δηλώσεις του Αναπλ.Υπουργού ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου