Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Η «Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων» σας προσκαλεί

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Η «Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων» σας προσκαλεί στη συνάντηση συλλογικοτήτων της Αττικής με αντικείμενο τη διαχείριση των απορριμμάτων και θέμα: “υπάρχει λύση για τα σκουπίδια – η κοινωνία θα την επιβάλλει”.

το Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011, 11.00 – 18.00,

στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), Πατησίων 76


Σε μια περίοδο, που:

· τα απεχθή οικονομικά μέτρα και τα διαδοχικά μνημόνια υποδεικνύουν τη διαχείριση των απορριμμάτων σαν προνομιακό πεδίο δραστηριοποίησης των μεγάλων οικονομικών ομίλων

· η διαχρονική κυβερνητική ανοχή και πριμοδότηση των εργολαβικών συμφερόντων έρχεται να συναντηθεί με έναν αντικοινωνικό και αντιπεριβαλλοντικό τύπο διαχείρισης, σε πλήρη διάσταση με το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον,

η ανάγκη να μιλήσουμε δημόσια για ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, να αναζητήσουμε κοινή γλώσσα και να συγκροτήσουμε το πιο πλατύ μέτωπο των κοινωνικών δυνάμεων είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.

Βάζουμε στο τραπέζι των συζητήσεων τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και εργολάβων, τα βασικά στοιχεία του θεσμικού πλαισίου, τα ορθολογικά μοντέλα και τη λογική της αποκεντρωμένης διαχείρισης, σαν της μόνης λύσης απέναντι στην κρίση του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων. Διερευνούμε, παράλληλα, το ρόλο της κοινωνίας, αναδεικνύουμε τις αντιστάσεις και τις πρωτοβουλίες, δίνουμε το λόγο στα ζωντανά κινήματα των πολιτών και αναζητούμε τις αναγκαίες συνθέσεις.

Με τη συνάντηση αυτή φιλοδοξούμε να συνεισφέρουμε σε μια προσπάθεια ευρύτερης συνεννόησης και συσπείρωσης δυνάμεων στο «μέτωπο» της διαχείρισης των απορριμμάτων.



ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ :


Ενότητα 1 (11.00 - 14.00)

Η υφιστάμενη κατάσταση και η εναλλακτική λύση

Παρεμβάσεις:

· Οι σχεδιασμοί κυβέρνησης και εργολάβων - η υφιστάμενη κατάσταση στην Αττική (Βαγγελιώ Σωτηροπούλου)

· Αποκεντρωμένη διαχείριση: η μόνη λύση απέναντι στην κρίση του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων (Βαγγέλης Στογιάννης)

· Ορθολογικά μοντέλα διαχείρισης - τα ψιλά γράμματα (Δημήτρης Δαμάσκος)

· Βασικά στοιχεία του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων (Γ. Μπάλιας)

Ακολουθεί συζήτηση και η ενότητα ολοκληρώνεται με τη διερεύνηση της δυνατότητας να υιοθετηθεί μια πρόταση συναντίληψης.

Διάλειμμα (14.00 – 15.00)

Ενότητα 2 (15.00 - 18.00)

Ο ρόλος της κοινωνίας, αντιστάσεις - πρωτοβουλίες - μέτωπα

Παρεμβάσεις:

· Δημόσιος χαρακτήρας: μοναδικός δρόμος για χαμηλό κόστος και διαχείριση φιλική στο περιβάλλον (από τη σκοπιά των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση)

· Ο ρόλος των δήμων στην εφαρμογή μιας εναλλακτικής διαχείρισης, δυνατότητες και δυσκολίες (εκπρόσωπος δήμου)

· Θέσεις και εμπειρίες επιτροπών αγώνα και συλλογικοτήτων

Ακολουθεί συζήτηση και η ενότητα ολοκληρώνεται με προτάσεις συντονισμού και κοινών δράσεων.


1 σχόλιο:

  1. Επι τέλους!!!! Να σταματήσει πιά η μονοδιάστατη Αντίθεση και η μετάθεση ευθύνης στους αιρετούς και τους χρηματοδότες τους "απο μηχανής Θεούς" που βλέπουν το σκουπίδι ως θαυμάσιο και πολύ αποδοτικό πλυντήριο του βρώμικου χρήματός τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για την πλατιά στήριξη της κοινωνικοποιημένης διαχείρισης είναι η απομυθοποίηση των μοντέλων διαχείρισης της "καθαρής" Ευρώπης με παράλληλη ανάδειξη των ασύγκριτων πλεονεκτημάτων της όσο γίνεται περισσότερο αποκεντρωμένης διαχείρισης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή