Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Πρόωρος αναχωρητισμός κατέλαβε τον κ. Σγουρό

Πρόωρος αναχωρητισμός κατέλαβε τον κ. Σγουρό

Στη σημερινή (11/6/2014) συνεδρίασή της, η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε «να αναστείλει τους διαγωνισμούς για την κατασκευή των νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων μέχρι την εγκατάσταση της νέας διοίκησης», ώστε να μην κατηγορηθεί για δημιουργία τετελεσμένων.

Στην ίδια συνεδρίαση ο κ. Σγουρός έκανε πρόωρο απολογιασμό, εισηγήθηκε την υποβολή των παραιτήσεων των μελών της ΕΕ στο νέο υπουργό εσωτερικών και κάλεσε τη νέα περιφερειακή διοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες του ΕΔΣΝΑ. Ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι ο ΕΔΣΝΑ συγκροτείται από εκπροσώπους του περιφερειακού συμβουλίου και της περιφερειακής ένωσης δήμων (ΠΕΔ) Αττικής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει η διοίκησή του πριν από την ανάληψη των καθηκόντων των νέων αρχών.

Από τον κ. Σγουρό δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο. Και τις τελευταίες του στιγμές στην περιφέρεια και τον ΕΔΣΝΑ τις συνδέει με το φθηνό εντυπωσιασμό. Αλλά όταν έχει συνδέσει την παρουσία του στις συγκεκριμένες θέσεις, αποκλειστικά σχεδόν, με την προώθηση των διαγωνισμών ΣΔΙΤ για τα νέα φαραωνικά έργα διαχείρισης απορριμμάτων, τι άλλο να περιμένεις …

Πέπλο σιωπής για τις αναθεωρήσεις των ΠΕΣΔΑ

Στο μεταξύ, ένα πέπλο σιωπής καλύπτει το αίτημα της ΓΓ του ΥΠΕΚΑ (α.π. 1332/1.4.2014) προς τους περιφερειάρχες και τους περιφερειακούς φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων, να προχωρήσουν στην επικαιροποίηση των ΠΕΣΔΑ, ενόψει της προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020. Η διαδικασία είναι υποχρεωτική για τις περιφέρειες των οποίων οι αντίστοιχοι ΠΕΣΔΑ έχουν εγκριθεί πριν τη θέσπιση του ν. 4042/2012, όπως η περιφέρεια Αττικής. Σαν χρονικός ορίζοντας της ολοκλήρωσης της επικαιροποίησης των ΠΕΣΔΑ, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης των αντίστοιχων στρατηγικών μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), προσδιορίζεται ο Οκτώβριος του 2014. Ενώ, μέχρι την 7η Απριλίου 2014, ζητούνταν να έχουν καταρτιστεί και αποσταλεί στο ΥΠΕΚΑ τα σχέδια δράσης και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.

Ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες που οδήγησαν το ΥΠΕΚΑ στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ενώ την αρνούνταν πεισματικά τα τελευταία χρόνια, πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Η οποία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών και των νέων αυτοδιοικητικών αρχών. Εξαιτίας της ανυπαρξίας ενημέρωσης, η ΠΡΩΣΥΝΑΤ πήρε την πρωτοβουλία να απευθυνθεί με επιστολές της στον ΕΔΣΝΑ και την περιφέρεια Αττικής, ζητώντας τις αναγκαίες εξηγήσεις (προτού ο Κ. Σγουρός μας ενημερώσει για την πρόθεσή του να τα «βροντήξει» …).

Τις επιστολές (παρατίθενται) η ΠΡΩΣΥΝΑΤ τις κοινοποίησε και στους/στις προέδρους των δημοτικών συμβουλίων της Αττικής, ώστε να ενημερωθούν τα αντίστοιχα όργανα. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η ΠΡΩΣΥΝΑΤ έχει απευθύνει δημόσιο κάλεσμα συντονισμού δράσεων των συλλογικοτήτων και των κινήσεων πολιτών, που εμπλέκονται με τα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Πρωτοβουλία συνεννόησης: Πρόωρος αναχωρητισμός κατέλαβε τον κ. Σγουρό: Στη σημερινή (11/6/2014) συνεδρίασή της, η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε «να αναστείλει τους διαγωνισμούς για την κατασκευή των νέων μονάδων επ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου