Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Μηνυτήρια αναφορά δήμου Φυλής για τον ΧΥΤΑ

Μηνυτήρια αναφορά δήμου Φυλής για τον ΧΥΤΑ

Μηνυτήρια αναφορά κατά του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, που αντικατέστησε τον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) κατά των υπευθύνων των εγκαταστάσεων που λειτουργούν εντός των οργανωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων Φυλής (Ο.Ε.Δ.Α. Φυλής) αλλά και κατά παντός υπευθύνου, κατέθεσε σήμερα 24 Απριλίου 2012 στο Α.Τ. Άνω Λιοσίων για λογαριασμό του Δήμου Φυλής ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Βασίλης Γεωργιάδης. 
Αφορμή για την μηνυτήρια αναφορά στάθηκε το γεγονός της έντονης δυσοσμίας που παρατηρήθηκε από το πρωί σήμερα, στην περιοχή του Δήμου Φυλής και που είχε σαν αποτέλεσμα τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων.
Στη μήνυση αναφέρεται επίσης ότι το παραπάνω φαινόμενο έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στους κατοίκους του Δήμου Φυλής λόγω της δυσφορίας που παρατηρήθηκε με αποτέλεσμα να περιοριστεί η κίνηση των κατοίκων, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για την υγεία τους και για το λόγο αυτό παρέμειναν εντός των οικιών τους.
Ιδιαίτερη ανησυχία εκδηλώθηκε για τις ευπαθείς ομάδες, τα παιδιά και τους υπερήλικες κατοίκους του Δήμου μας.
Το παραπάνω γεγονός καταγγέλθηκε στις Υπηρεσίες του Δήμου από μεγάλο αριθμό κατοίκων οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο και σε αρκετές περιπτώσεις κατήγγειλαν αναπνευστικά προβλήματα, ναυτίες, πονοκεφάλους και έμμετους.
Ακόμη στη μηνυτήρια αναφορά σημειώνεται ότι: « Η έντονη δυσοσμία παρατηρείται συχνά κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα και κυρίως τις ημέρες με υψηλή υγρασία και ασθενή δυτικό άνεμο.
Κατόπιν αυτοψίας που διενήργησαν οι Υπηρεσίες του Δήμου αλλά και από παλαιότερα παρεμφερή περιστατικά που έλαβαν χώρα στο Δήμο μας εκτιμάμε ότι η εστία των παραπάνω φαινομένων είναι ο ευρύτερος χώρος του ΧΥΤΑ Φυλής, στον οποίο λειτουργούν:
α. Ο χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων ΧΥΤΑ
β. Το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης
γ. Ο αποτεφρωτήρας των μολυσματικών αποβλήτων
δ. Εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από το βιοαέριο
ε. Πρόχειρος αποθηκευτικός χώρος τοξικών αποβλήτων (στάχτες)
στ. Μεγάλες ποσότητες «ΚΟΜΠΟΣΤ»
Ειδικότερα κατά την επί τόπου αυτοψία που έκανε κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, εντοπίστηκαν τα εξής:
α. Υπήρχαν πολλές επιφάνειες ακάλυπτων απορριμμάτων με πολύ έντονη δυσοσμία.
β. Υπήρχαν «σειράδια» από το προϊόν της κομποστοποίησης του εργοστασίου ανακύκλωσης (κομπόστ), τα οποία με την αύξηση της υγρασίας και τη βροχή δημιουργούσαν πολύ έντονη δυσοσμία.
γ. Υπήρχαν «στραγγίσματα» σε διάφορα σημεία του ΧΥΤΑ τα οποία προκαλούσαν πολύ έντονη δυσοσμία.
Επειδή, συντρέχει κίνδυνος βλάβης της δημόσιας υγείας και κίνδυνος μόλυνσης του περιβάλλοντος.
Επειδή, κάποιες εκ των ως άνω εγκαταστάσεων της διαχείρισης απορριμμάτων, όπως το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης, λειτουργούν χωρίς την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας και ως εκ τούτου δεν λειτουργεί νόμιμα με ότι αυτό συνεπάγεται.
Επειδή, το καθ’ ού Ν.Π.Δ.Δ. έχει την αρμοδιότητα της γενικότερης διαχείρισης και την ευθύνη για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής που βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Φυλής.
Επειδή, πέραν τούτου υπάρχουν και οι υπεύθυνοι για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Φυλής».
Για τους παραπάνω λόγους με τη μήνυση ζητείται η τιμωρία των υπευθύνων. 

πηγή : attikipress.gr Τρίτη 24/04/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου