Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Δουλειά στα σκουπίδια για 500 ευρώ στο Ηράκλειο Κρήτης

Απεργία για τους μισθούς πείνας στο εργοστάσιο ανακύκλωσης.
Του Μάριου Διονέλλη

Σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης καταδικάζει τους εργαζόμενους του εργοστασίου ανακύκλωσης στο Ηράκλειο η εταιρία ΕΠΑΝΑ Α.Ε., συμφερόντων Μπόμπολα, εφαρμόζοντας ταχύτατα την πρόβλεψη του δεύτερου Μνημονίου για περικοπή μισθών κατά 22%. Η απάντηση ήρθε άμεσα από τους εργάτες που βρίσκονται ήδη στην 10η μέρα απεργίας, παραμένοντας συνεχώς στην πύλη του εργοστασίου. Ματαίως οι εργαζόμενοι μετά από μία εβδομάδα αγώνα αναζητούν στήριξη από την Περιφέρεια και τους Δήμους της Κρήτης, που συνεργάζονται με την εταιρία καθώς εκεί καταλήγουν τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα του μισού νησιού.
Η εταιρία ΕΠΑΝΑ Α.Ε. (πρώην Μεσόγειος) έχει αναλάβει το έργο της διαλογής και εμπορίας των ανακυκλώσιμων υλικών και μάλιστα με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι Δήμοι του Ηρακλείου και του Λασιθίου, της παρέχουν τα κτίρια, τα απορριμματοφόρα, το προσωπικό που συλλέγει τα απορρίμματα, αλλά ακόμα και τους κάδους. Το μόνο έξοδο της εταιρίας του κ. Μπόμπολα είναι οι μισθοί των υπαλλήλων, τους οποίους θέλει να περικόψει από τα 700 στα 500 ευρώ.


Απάνθρωπες συνθήκες
Η δουλειά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης δεν είναι μια οποιαδήποτε δουλειά. Με αφορμή την αντίδραση των εργαζομένων στις μειώσεις ήρθε στο φως η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Αν και τα ανακυκλώσιμα υλικά θεωρούνται ασφαλέστερα των οικιακών απορριμμάτων εντούτοις πολλές φορές στη διαλογή βρίσκονται και επικίνδυνα «σκουπίδια». Από σύριγγες μέχρι ιατρικά απόβλητα, ψόφια ζώα, ποντίκια κ.λπ. Θεωρητικά στο εργοστάσιο υπάρχει γιατρός, που όμως έχει να φανεί τέσσερις μήνες ,λένε οι εργαζόμενοι. Η εταιρία δεν παρέχει τη δυνατότητα εμβολιασμού και αρκετοί εργαζόμενοι έκαναν με δικά τους έξοδα εμβόλια για να προστατευτούν οι ίδιοι αλλά και οι οικογένειές τους. Και φυσικά η καταβολή των επιδομάτων ανθυγιεινής εργασίας, γάμου, τέκνων κ.λπ. είναι περίπου… ανέκδοτο.

Και εξώδικα για εκφοβισμό
Στην κινητοποίηση των 41 εργαζομένων η εταιρία απάντησε με εξώδικο στις 30 Μαρτίου, με το οποίο απειλεί με δικαστικά μέτρα τους απεργούς ενώ επιχειρείται και η στροφή της κοινής γνώμης εναντίον τους καθώς γίνεται επίκληση σε λόγους δημόσιας Υγείας, με το επιχείρημα ότι η απεργία θα δημιουργήσει αδυναμία απορρόφησης των ανακυκλώσιμων υλικών από τις γειτονιές της Κρήτης. Στο ίδιο εξώδικο γίνεται αναφορά σε παρεμπόδιση όσων θέλουν να εργαστούν, με τη γνωστή τακτική του διχασμού μεταξύ των εργαζόμενων, ισχυρισμό που απορρίπτουν οι απεργοί υπενθυμίζοντας πως βρίσκονται μεν έξω από την πύλη του εργοστασίου περιφρουρώντας την απεργία τους, αλλά το εργοστάσιο έχει κλείσει από την ίδια την εργοδοσία αφού δεν επιτρέπεται σε κανέναν η είσοδος.

«Ελάτε μόνο για μια μέρα»
Σε επιστολή τους οι εργαζόμενοι καλούν τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης να δοκιμάσουν έστω για μια μέρα τη δουλειά τους. Αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Ποιος από αυτούς τους κυρίους που μας έστειλε το εξώδικο θα μπορούσε να μείνει μέσα στην πλατεία, στην κορδέλα, στο σωρό με τα σκουπίδια για μία ώρα; Θα το έκανε για 500 ευρώ;»
Ήδη έχει εκφραστεί η έμπρακτη συμπαράσταση φορέων σωματείων και απλών πολιτών και επαγγελματιών του Ηρακλείου που ενισχύουν καθημερινά με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης τους απεργούς.

Και καβγάς συνδικαλιστών
Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, στήθηκε στο περιθώριο της κινητοποίησης –για μία ακόμη φορά- ο γνωστός καβγάς μεταξύ ΠΑΜΕ και Εργατικού Κέντρου για το ποιος υπερασπίζει καλύτερα τα δικαιώματα των εργαζόμενων με τις ανακοινώσεις των δύο φορέων να περιλαμβάνουν βαρείς χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν. Η αλήθεια είναι πως στο εργοστάσιο ανακύκλωσης βρέθηκε από την πρώτη στιγμή η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου (που ελέγχεται από το ΚΚΕ) ωστόσο η ένταση πυροδοτήθηκε μετά και την «όψιμη», όπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, κήρυξη της απεργίας και από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.
Πέραν αυτών, ανακοινώσεις στήριξης της απεργίας εξέδωσαν ο Σύλλογος Εργαζομένων Καθαριότητας & Εργατοτεχνιτών Δήμου Ηρακλείου, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, η τοπική ΕΛΜΕ και εργασιακές επιτροπές από άλλες επιχειρήσεις του νομού που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

πηγή : Εφημερίδα ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ 9/4/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου