Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Ανακοίνωση της ΑΣΚ - ΟΤΑ : Η κυβέρνηση επιμένει εργολαβικά.

Η κυβέρνηση επιμένει εργολαβικά.

Η απόφαση του Ελεγκτικού συνεδρίου, που ακύρωσε ως εξόφθαλμα παράνομη την απόπειρα να αναλάβει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση την διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή και λειτουργία των μεγάλων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στη Αττική, δεν πτόησε την κυβέρνηση.

Πριν την σύσταση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) που σύμφωνα με τον Καλλικράτη θα αντικαταστήσει τον Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. και θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων η κυβέρνηση βιάζεται να κάνει το διαγωνισμό μέσω της αποκεντρωμένης διοίκησης.

Για αυτό τον λόγο ανακοινώνει μέσω του ΥΠΕΚΑ πως θα γίνει διεθνής διαγωνισμός και η προαναγγελία του θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 22 Αυγούστου 2011.

Η παράκαμψη των νόμιμων διαδικασιών φανερώνει και στους πιο ανυποψίαστους πως η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπο να εξυπηρετήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εργολάβους και τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Σημαδεύει την τράπουλα με τις προβλεπόμενες τάχα εγκαταστάσεις στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Αττικής (ΠΕΣΔΑ) και ορίζει στην θέση του παίχτη την Αποκεντρωμένη Διοίκηση προκειμένου να στήσει το παιχνίδι με τα εργολαβικά συμφέροντα.

Όμως η κυβέρνηση λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Θα βρει απέναντι της τους εργαζόμενους, τους πολίτες και τις περιβαλλοντολογικές οργανώσεις που δεν μπορούν να ανεχτούν το εμπαιγμό της κυβέρνησης και του κ Σγουρού, που δεν θέλουν τη δημιουργία των τεράστιων εγκαταστάσεων μαζικής διαχείρισης στις περιοχές τους.

Καλούμε τις Δημοτικές Αρχές του νομού Αττικής να αντιδράσουν, γιατί αφαιρούν μια βασική τους αρμοδιότητα και σχεδιάζουν ερήμην τους να επιβάλλουν νέα βάρη για τους δημότες και το περιβάλλον της Αττικής.

Η επίκληση της απώλειας των κονδυλίων και η εμμονή στη εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ δεν πείθουν κανένα. Ο ΠΕΣΔΑ είναι νεκρό γράμμα εδώ και πολλά χρόνια και ο πιο σύντομος δρόμος για τη εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού για την Αττική είναι η ριζική αναθεώρησή του.

Ένας ΠΕΣΔΑ υλοποιήσιμος και φιλικός στο περιβάλλον στηριγμένος σε πολιτικές πρόληψης, μείωσης του όγκου των απορριμμάτων και επαναχρησιμοποίησης υλικών. Ένας ΠΕΣΔΑ με ένα μεγάλο δίκτυο διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης που θα εξασφαλίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος.

26 Ιουλίου 2011 Α.Σ.Κ.- Ο.Τ.Α.#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου