Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΨΥΧΡΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ Ελληνική πατέντα για ανακύκλωση

Ενα σοβαρό οικολογικό πρόβλημα μπορεί τελικά να αποδειχθεί το «κλειδί» για τη λύση ενός χρονίζοντος προβλήματος. Ο λόγος για την Ανδρο, που στις αρχές του Φεβρουαρίου είχε έρθει στο προσκήνιο λόγω της κατολίσθησης στη χωματερή του νησιού, στην τοποθεσία Σταυροπέδα, που λειτουργούσε παράνομα πάνω από 30 χρόνια, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το τουριστικό Μπατσί. Είχε προηγηθεί έντονη βροχόπτωση, που είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουν τα σκουπίδια στη θαλάσσια περιοχή του Σχινιά.

Η κατολίσθηση της χωματερής, τον περασμένο Φεβρουάριο, που έβγαλε τα σκουπίδια στην παραλία, ανάγκασε τον δήμο να αναλάβει πρωτοβουλία Η κατολίσθηση της χωματερής, τον περασμένο Φεβρουάριο, που έβγαλε τα σκουπίδια στην παραλία, ανάγκασε τον δήμο να αναλάβει πρωτοβουλία Σχεδόν για δύο μήνες είχε σταματήσει η αποκομιδή σκουπιδιών σε ολόκληρο το νησί και, μπροστά στο αδιέξοδο στις αρχές Απριλίου, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει σε προσωρινή λύση, να προκηρύξει διαγωνισμό για την αντιμετώπιση του προβλήματος για την επόμενη διετία και να αναθέσει μελέτη για τη χωροθέτηση των οριστικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας σκουπιδιών. Η επιλογή του χώρου δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς το 49% της επιφάνειας του νησιού αποκλείεται, αφού ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA. Επιπλέον, υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι και πολλές υπόγειες πηγές.

Αγώνας δρόμου

Το Σάββατο, χάρη στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής να εξασφαλίσει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, ξεκίνησε η λειτουργία της κινητής μονάδας ψυχρής επεξεργασίας στη Σταυροπέδα, που έχει τη δυνατότητα υποδοχής έως και 5 τόνων την ώρα. «Κάναμε αγώνα δρόμου και με αφορμή αυτή την ατυχία θα αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που χρονίζει», δήλωσε ο δήμαρχος της Ανδρου Γιάννης Γληνός, εγκαινιάζοντας την προσωρινή εγκατάσταση. Το νησί παράγει τους τρεις μήνες της τουριστικής περιόδου 30 τόνους απορριμμάτων την ημέρα και τους υπόλοιπους, τους μισούς. Θα κοστίσει 70.000 για τρεις μήνες, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής αναδόχου ώς την οριστική λύση.

«Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Ανδρου, που πιστεύει ότι όποια λύση και να επιλεγεί, προϋποθέτει ανακύκλωση και μάλιστα στην πηγή. Εχουν διαπιστώσει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα προκαλείται από υλικά συσκευασίας. Υπολογίστηκε ότι κάθε χρόνο καταναλώνονται στο νησί 10 εκατομμύρια πλαστικές σακούλες και ένα εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια. Ο δήμος έχει ήδη τοποθετήσει κάδους χωριστής διαλογής των υλικών και έχει ενταχθεί σε συστήματα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ελαίων, κ.λπ.

«Εχουμε ένα πλεονέκτημα, γιατί είναι μικρός ο όγκος των οργανικών υπολειμμάτων που καταλήγουν στα σκουπίδια», επισημαίνει ο Γ. Γλυνός και εξηγεί ότι η επαναχρησιμοποίησή τους αποτελεί παλιά πρακτική. Ηδη έχουν διατεθεί 500 ειδικοί κάδοι για τη μετατροπή των υπολειμμάτων τροφών σε βιολογικό λίπασμα. Για να επιτευχθεί η μείωση των σκουπιδιών και να καλυφθεί ο στόχος της κοινοτικής Οδηγίας για ταφή μόνον του 15% των σκουπιδιών, ο δήμος ετοιμάζεται να θεσπίσει αντι-κίνητρα για όσους δεν συμμετέχουν στην ανακύκλωση, κυρίως με τσουχτερά τέλη καθαριότητας.

Στα σχέδιά του βρίσκονται, επίσης, προγράμματα αξιοποίησης των σκουπιδιών για διάφορες χρήσεις. Υπολογίζεται ότι το κόστος της πλήρους διαχείρισης των σκουπιδιών θα διαμορφωθεί γύρω στα 100 ευρώ ανά κάτοικο το χρόνο.

Η κινητή μονάδα σκουπιδιών αποτελεί ελληνική πατέντα, όπως εξήγησε ο δημιουργός της Κώστας Σούκος. Βασίζεται στην ψυχρή επεξεργασία σύμμεικτων σκουπιδιών, με ανάκτηση αξιοποιήσεων υλικών, όπως το χαρτί, τα μέταλλα κ.λπ. Εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι έχει εφαρμόσει δική του τεχνολογία στην αντιμετώπιση των υγρών σταλαγμάτων, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 40% των απορριμμάτων και αποτελούν από τα σημαντικότερα προβλήματα στη «σπαζοκεφαλιά» της διαχείρισής τους.

Αποκάλυψε ότι «τα σκουπίδια είναι χρυσάφι», τόνισε ότι δεν είναι δόκιμο να καίγονται και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι αν αναπτυχθούν σωστά τα συστήματα διαχείρισης, οι δήμοι θα εξασφαλίζουν σημαντικά έσοδα και θα σταματήσει η επιβάρυνση των δημοτών με τέλη καθαριότητας.

πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 4/7/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου