Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Πρωτοβουλία συνεννόησης: Διάλογος ουσίας για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής

Διάλογος ουσίας για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής

Συμπληρώθηκαν, ήδη, τρεις μήνες, από τη στιγμή (1/4/2014) που το ΥΠΕΚΑ δρομολόγησε τη διαδικασία αναθεώρησης των περιφερειακών σχεδιασμών διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Το εντυπωσιακό είναι ότι το ΥΠΕΚΑ ποτέ δεν δημοσιοποίησε το γεγονός και, μέχρι τώρα, αποφεύγει να δώσει το οποιοδήποτε στοιχείο για το πώς εξελίσσεται αυτή η διαδικασία. Η ίδια τακτική της αδιαφάνειας και της «σιωπής» χαρακτηρίζει και τη στάση των περιφερειακών αρχών και των φορέων διαχείρισης.

Δικαιολογημένα μπορούμε να υποθέσουμε ότι σκόπιμα υποβαθμίζεται το θέμα, έτσι ώστε να περιοριστεί σε μια τυπική διαδικασία «νομιμοποίησης» των διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αντί να αξιοποιηθεί για ένα ριζικό αναπροσανατολισμό της διαχείρισης των αποβλήτων, που θα εναρμονίζεται με τις αλλαγές στη νομοθεσία, με τις διεθνείς πρακτικές και με τις λογικές της ήπιας διαχείρισης σε μικρής κλίμακας, αποκεντρωμένες υποδομές, προσανατολισμένες στην προδιαλογή και στη μέγιστη ανάκτηση υλικών.

Η ΠΡΩΣΥΝΑΤ, εκτιμώντας ότι η ριζική αναθεώρηση (και) του ΠΕΣΔΑ Αττικής αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, απευθύνθηκε στην περιφέρεια Αττικής και στον ΕΔΣΝΑ, ζητώντας έγκυρη ενημέρωση για τις δικές τους ενέργειας. Για μια ακόμη φορά, συνάντησε τείχος σιωπής και απαξίωσης. Ενημέρωσε, επίσης, για τα παραπάνω τις δημοτικές αρχές και τα προεδρεία των δημοτικών συμβουλίων της Αττικής, που κι αυτά βιώνουν το ίδιο «εμπάργκο» πληροφόρησης.
Διαβάστε : 

Πρωτοβουλία συνεννόησης: Διάλογος ουσίας για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Αττικ...: Συμπληρώθηκαν, ήδη, τρεις μήνες, από τη στιγμή (1/4/2014) που το ΥΠΕΚΑ δρομολόγησε τη διαδικασία αναθεώρησης των περιφερειακών σχεδιασμώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου