Είδα σε μια δημοσκόπηση ότι των 55% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων στην Περιφέρεια Αττικής κρίνουν θετικό το έργο του απερχόμενου περιφερειάρχη Γ. Σγουρού. Θα άξιζε πραγματικά τον κόπο να ρωτηθούν αν ξέρουν ποιο είναι το έργο αυτό. Και θα άξιζε τον κόπο, διότι δεν υπάρχει έργο. Υπάρχει μια διαχείριση, και μάλιστα αδιαφανής, των βασικών υποχρεώσεων της περιφέρειας. Δεν υπήρχε σχέδιο, δεν υπήρχαν αξιολογήσεις, δεν υπήρχαν στοχεύσεις και προσαρμογές στην κρίση που σάρωνε την κοινωνία και την αγορά.
"Είμαι νοικοκύρης" διαλαλεί ο κ. Σγουρός. "Έχω και περίσσευμα 320 εκατομμύρια ευρώ!". Σε μια εποχή που κάθε ευρώ απαιτείται για δημιουργικές αναπτυξιακές κινήσεις ανακούφισης μιας κοινωνίας σε βαθιά και παρατεταμένη ανθρωπιστική κρίση, αυτός ο τύπος λέει ότι άφησε πολύτιμα κονδύλια ανεκμετάλλευτα. Τι τα έκανε αυτά τα κονδύλια; Τα έχει τοποθετήσει στην τράπεζα όπου εργαζόταν. Μήπως πήρε από άλλες τράπεζες προσφορές για καλύτερες αποδόσεις, μιας και το ποσόν είναι άκρως δελεαστικό για κάθε τράπεζα; Ας απαντήσει προσκομίζοντας και τις γραπτές προσφορές των άλλων τραπεζών.
ΕΡΙΞΑ μια ματιά στο βιογραφικό του κ. Σγουρού για να δω τα προσόντα του. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1952. Το 1970 μετακομίζει στην Αθήνα όπου προσλαμβάνεται αρχικά ως κλητήρας στην AlphaΤράπεζα Πίστεως και στη συνέχεια αναδεικνύεται ως ανώτερο στέλεχος! Παράλληλα, υπήρξε αθλητής της ομάδας καλαθοσφαίρισης από το 1971 έως το 1980 στον Μίλωνα. Τον επόμενο χρόνο ανέλαβε την προεδρία του αθλητικού συλλόγου. Από 1984 έως το 1996, υπήρξε παράλληλα πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών. Στις 23 Οκτωβρίου 1996 αναλαμβάνει γενικός γραμματέας Αθλητισμού. Το 2003 εκλέγεται νομάρχης Αθηνών. Το 2010 εξελέγη με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ περιφερειάρχης, με τον περίφημο ΓΑΠ να εκβιάζει ότι, αν δεν ψηφιστεί ο Σγουρός, θα πάει σε πρόωρες εκλογές!
ΣΤΗΝ Αθήνα ο κ. Σγουρός, φοιτώντας στην ανωτάτη σχολή της κομματικής νομενκλατούρας του ΠΑΣΟΚ, γίνεται ανώτερο τραπεζικό στέλεχος και από μπασκετμπολίστας πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών! Όπως διηγήθηκε παράγοντας που ήταν παρών στη συνάντηση, όπου Σγουρός - Ιακώβου ενημέρωναν τον πρωθυπουργό για το πώς και με τι οικονομικό κόστος η εθνική ομάδα Άρσης Βαρών θα κέρδιζε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας πάνω από 10 μετάλλια, ο Σημίτης ενέκρινε το πρόγραμμα λέγοντας "κάντε ότι νομίζετε, αλλά αν σας πιάσουν εγώ δεν ξέρω τίποτε"! Όταν στις 5.4.2008 έγινε γνωστό ότι βρέθηκαν ντοπέ 11 από τα 12 μέλη (άλλα δύο δεν ήταν παρόντα) της Εθνικής ομάδας Άρσης Βαρών, ο Σγουρός και η ομοσπονδία του δεν είχαν πια άλλους λαγούς να βγάλουν από το καπέλο. Δεν τόλμησαν λοιπόν να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα, αλλά προσπάθησαν, πρώτον, να βγάλουν την ευθύνη από πάνω τους διώχνοντας τον Ιακώβου και, δεύτερον, να κρατήσουν στο απυρόβλητο τα κατορθώματα του παρελθόντος!
ΑΥΤΟΣ ο τύπος, με αυτά τα προσόντα και αυτό το έργο, διεκδικεί πάλι τη θέση του περιφερειάρχη Αττικής. Το ολίγον ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου δεν αρκεί. Ανέλαβαν όμως την ενίσχυσή του οι κατά Κ. Καραμανλή νταβατζήδες και κρατικοδίαιτοι εργολάβοι που διαθέτουν ΜΜΕ, μαζί και πολλά διαπλεκόμενα στελέχη της Ν.Δ. που τον στηρίζουν για να πάρουν μέρος στις χοντρές μπίζνες που έρχονται. Ο Σαμαράς, που πήρε στον λαιμό του τον Κουμουτσάκο, τσιμουδιά. Και ο Σγουρός παιδί της συγκυβέρνησης είναι. Και η πιο χοντρή από όλες τις μπίζνες είναι οι επενδύσεις στην διαχείριση των απορριμάτων στον νομό Αττικής. Επένδυση που θεωρείται κλεισμένη και αποτελεί σκάνδαλο, τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά.
ΟΛΕΣ οι οικολογικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμάτων της Αττικής είναι αναποτελεσματικός, φαραωνικός και πανάκριβος. Βασίζεται στην επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων, ενώ η ευρωπαϊκή οδηγία επιβάλλει την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης στο 50% μέχρι το 2020. Το συγκεκριμένο σχέδιο δεσμεύει και τελικά υπονομεύει την ανακύκλωση (καθώς δεν θα συμφέρει), θα επιβαρύνει το περιβάλλον και θα εκτινάξει τα δημοτικά τέλη.
Οι εργολάβοι δεν είναι βλάκες να χτίσουν εργοστάσια που δεν θα έχουν αρκετή πρώτη ύλη. Η ανακύκλωση δεν θα φτάσει ποτέ στο 50% όπως επιβάλλει η ευρωπαϊκή οδηγία, ενώ το Δημόσιο θα εγγυάται την παραγωγή απορριμμάτων για 27 χρόνια! Αυτό σημαίνει πως είτε επεξεργάζονται 500.000 τόνους είτε 1,5 εκατ. τόνους, οι εργολάβοι θα πληρώνονται το ίδιο. Αυτή τη στιγμή οι δήμοι πληρώνουν για τον ΧΥΤΑ 15ευρώ τον τόνο. Το κόστος θα εκτιναχθεί έως και 200 ευρώ τον τόνο. Ανάλογα θα αυξηθούν και τα δημοτικά τέλη. Τώρα, εκτός από τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, θα πολλαπλασιαστεί και η μόλυνση του αέρα αφού οι εξελιγμένες απορρυπαντικές τεχνικές είναι αρκετά ενεργοβόρες και δαπανηρές.
ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ άραγε όλα αυτά οι ερωτώμενοι που σε ποσοστό 55% εκτιμούν το έργο του ως θετικό; Θα μου πείτε, από πού να μάθουν ότι η σύμβουλος της παράταξής του, από τα παλαιότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κ. Ηρώ Ζερβάκη δήλωσε πως έπειτα από τριάμισι χρόνια, «ο κ. Σγουρός όχι μόνο εναγκαλίζεται το σύστημα, αλλά έγινε το ίδιο το σύστημα»; Από πού θα μάθουν τις εξηγήσεις για κακοδιαχείριση που απαιτεί από τον κ. Σγουρό η Ε.Ε. για τα κονδύλια που δόθηκαν για την ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως, η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ;! Δεν ήρθε ακόμα η ώρα για δικαιοσύνη;