Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Ευρωβουλευτές ερευνούν καταγγελίες για ΧΥΤΑ

Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήρθαν πρόσφατα στην Ελλάδα, με «ειδική εντολή» να ερευνήσουν καταγγελίες πολιτών «για ΧΥΤΑ που κατασκευάζονται με κοινοτική χρηματοδότηση και γίνονται κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας, χωρίς αξιόπιστες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων». 

Τα μέλη της Επιτροπής Αναφορών, που κατέφθασαν πριν από μερικές μέρες, έκαναν αυτοψία σε τέσσερις περιοχές της Ελλάδας (Γραμματικό, Αρκαδία, Θεσπρωτία, Κέρκυρα). Ηρθαν στη χώρα κατόπιν σχετικών υπομνημάτων-καταγγελιών που απέστειλαν στα ευρωπαϊκά όργανα χιλιάδες πολίτες από τις προαναφερθείσες περιοχές. Μία κίνηση που, αν μη τι άλλο, καταδεικνύει τη δύναμη που μπορεί να έχει η συντονισμένη αντίσταση-αντίδραση των πολιτών, σε κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν με δραματικό τρόπο το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής του

Η αναλυτική αναφορά-καταγγελία από Γραμματικό-Μαραθώνα υπογράφεται από 2.220 πολίτες και σύμφωνα με πληροφορίες έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την ενεργοποίηση των αντανακλαστικών της Επιτροπής Αναφορών. Αφορά το ΧΥΤΑ και το εργοστάσιο επεξεργασίας σύμμικτων απορριμμάτων που χωροθετήθηκε στην προαναφερθείσα περιοχή και επισημαίνουν «τα πρόδηλα σφάλματα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), αλλά και συγκεκριμένες παραβάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας».

Η «Ε» παρουσιάζει το περιεχόμενο της αναφοράς για το Γραμματικό, με τις αιτιάσεις των πολιτών, οι οποίες στηρίζονται σε επιστημονικές γνωματεύσεις και σε εκθέσεις της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. 

Διαβάστε το πλήρες άρθρο : 

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=390209

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου