Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Κυβερνητική εμμονή τα εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων στην Αττική

Από την εφημερίδα Η ΑΥΓΗ 20 Σεπτεμβρίου 2012 :

Εμμένει στον ξεπερασμένο περιφερειακό σχεδιασμό η κυβέρνηση για κατασκευή τεσσάρων εργοστασίων (Φυλή - Λιόσια - Γραμματικό - Κερατέα) επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, μη αποκλειομένης και της καύσης, στην Αττική, δια της μεθόδου των συμπράξεων ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, με ανύπαρκτες πολιτικές μείωσης των αποβλήτων και την ανακύκλωση ακόμη στα σπάργανα.


Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν δημοπρατηθεί τα έργα με διακριτούς διαγωνισμούς, είπε ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ Ν. Ματζούφας, αφού εγκριθούν από την αρμόδια διυπουργική.

Μετά το πέρας μιας άλλης διυπουργικής "για την παρακολούθηση εφαρμογής του Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων", η οποία συνεδρίασε χθες στο ΥΠΕΚΑ, ο ίδιος ανέφερε πως η εγγύηση του Δημοσίου για ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα 1,3 τόννων ετησίως θα απαλειφθεί από την προκήρυξη, παρότι η ανάθεση γίνεται σε δύο φάσεις (Α' προεπιλογή υποψηφίων, Β' υποβολή δεσμευτικών προσφορών) και μπορεί να επανέλθει...

Ο πρόεδρος της διυπουργικής, αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτης, γενικώς και αορίστως δήλωσε ότι αποφασίστηκε να καταρτιστεί πρόγραμμα πρόληψης παραγωγής αποβλήτων και να επιταχυνθεί η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Μάλιστα έσπευσε να διευκρινίσει ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα το ένα με το άλλο.

Γραπτή ανακοίνωση αργότερα του ΥΠΕΚΑ διόρθωσε τον αναπληρωτή υπουργό ενημερώνοντας πως πρόκειται για τις προβλέψεις της Οδηγίας 2008/98, όπου η πρόληψη αποτελεί κομμάτι του Εθνικού Σχεδιασμού. Η εν λόγω Οδηγία επιτάσσει την ιεράρχηση των σταδίων διαχείρισης των αποβλήτων με πρώτη την πρόληψη και κατά σειρά ακολουθούν επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, άλλου είδους ανάκτηση και τελευταία η διάθεση.

Ο Στ. Καλαφάτης μίλησε για μετακίνηση πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον εν όψει αναθεώρησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ αναφέρεται ότι θα ενισχυθεί ο άξονας 4 του προγράμματος για τη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων, όπου όμως, μέχρι τώρα, έχουν ενταχθεί σχεδόν αποκλειστικά έργα που συνδέονται με αποκαταστάσεις χωματερών και απουσιάζουν παντελώς μέτρα πρόληψης.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι θα συσταθεί "Εκτελεστική Γραμματεία της Διυπουργικής Επιτροπής, ως μηχανισμού προώθησης και παρακολούθησης των Έργων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που τελεί υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΚΑ".

Ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Γ. Σγουρός έσπευσε να χαρακτηρίσει πολύ θετικό το γεγονός ότι υιοθετήθηκε η πρόταση του ΕΔΣΝΑ για τέσσερις χωριστούς διαγωνισμούς, κάνοντας λόγο για “τη μοναδική ρεαλιστική και βιώσιμη λύση”, ενώ πρόσθεσε πως κεντρική διοίκηση και Τ.Α. πρέπει να τρέξουν με γοργούς ρυθμούς καθώς ο ΧΥΤΑ στη Φυλή έχει το πολύ δύο χρόνια ζωής.
πηγή : Εφημερίδα Η ΑΥΓΗ 20 Σεπτεμβρίου 2012
    Αντιγράφουμε επίσης σχόλιο από την στήλη '' ΤΡΥΠΩΝΩ - ΞΕΤΡΥΠΩΝΩ '' της  εφημερίδας  ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ 20 Σεπτεμβρίου 2012 :   '' ΤΙ ΓΥΡΕΥΕΙ η αλεπού στο παζάρι ή , καλύτερα , τι δουλειά έχει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τα σκουπίδια ; Ο φόβος φυλάει τα έρημα ή ετοιμάζονται για κινήσεις που θα προκαλέσουν νέες ΄΄ Κερατέες ΄΄ και έχουν αρχίσει από τώρα τον σχεδιασμό των ΄΄ εχθροπραξιών ΄΄ ; Τα ερωτήματα προκύπτουν από τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Πάτροκλου Γεωργιάδη στην πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την παρακολούθηση εφαρμογής του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Αποβλήτων . Γιατί κατανοούμε να συμμετέχει ο υπουργός Εσωτερικών και οι αναπληρωτές υπουργοί ΠΕΚΑ και Ανάπτυξης , αλλά ο Δένδιας ; Εκτός κι αν η εφαρμογή του σχεδιασμού περνάει μόνο με την παρουσία ΜΑΤ ... ''        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου