Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

ΧΥΤΑ Γραμματικού: Αποφασισμένοι για αγώνα μέχρις εσχάτων οι κάτοικοι

πηγή: Ζούγκλα

Σωτήρης Σκουλούδης

Σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις κατά του έργου κατασκευής του ΧΥΤΑ στην περιοχή Μαύρο Βουνό στο Γραμματικό αποφάσισαν να προβούν οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι στις 7 Ιουλίου, «επέτειο της μαύρης ημέρας του 2009» όταν και σημειώθηκαν βίαια επεισόδια με τις δυνάμεις της αστυνομίας στην περιοχή, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αποκλείοντας το χωριό και παύοντας όλες τις δραστηριότητες στην περιοχή.

Όπως οι ίδιοι τονίζουν, το έργο θα οδηγήσει «στην καταστροφή του τελευταίου πνεύμονα της Αττικής και στη μόλυνση του Ευβοϊκού». Καταγγέλλουν ότι ενώ οι ΧΥΤΑ είναι η χειρότερη λύση για τη διαχείριση απορριμμάτων, «το ΥΠΕΚΑ επιμένει στο έργο που θα δέχεται σκουπίδια από όλη την Ελλάδα αγνοώντας τις επιστημονικές μελέτες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επαπειλούμενη καταστροφή και παραβλέποντας κάθε άλλη μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων».

Συγκεκριμένα, από τη λειτουργία του έργου θεωρείται ότι η ατμόσφαιρα της περιοχής θα επιβαρυνθεί, ο Νότιος Ευβοικός θα μολυνθεί μόνιμα, το υπέδαφος σε μεγάλη έκταση θα επιβαρυνθεί με επικίνδυνους ρύπους και βαρέα μέταλλα, ενώ θα κινδυνέψει άμεσα και ο βασικός ταμιευτήρας πόσιμου ύδατος της Αττικής, η λίμνη του Μαραθώνα. Οι συνέπειες για τη δημόσια υγεία, θα είναι φυσικά… ανυπολόγιστες, και περιλαμβάνουν, σύμφωνα με μελέτες, ακόμη και αύξηση καρκινογενέσεων και τερατογενέσεων έως και 40% σε ζώνη 100 χιλιομέτρων γύρω από τον ΧΥΤΑ!

Στην περιοχή βρίσκεται μόνιμα μια διμοιρία των ΜΑΤ που ελέγχει τη διέλευση παντός… διερχόμενου στην περιοχή, υπό τον φόβο της νέας δυναμικής αντίδρασης των κατοίκων κατά του έργου. Η Zougla.gr βρέθηκε στην περιοχή και συνομίλησε με μια ομάδα δραστήριων κατοίκων, οι οποίοι τα τελευταία επτά συναπτά έτη αντιστέκονται σθεναρά στο έργο.

Ο Γιώργος Κόλλιας, πρώην πρόεδρος Κοινότητας Βαρνάβα, γνωρίζει το πρόβλημα όσο λίγοι. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, στις περιβαλλοντικές μελέτες αποκρύφτηκαν κρίσιμα στοιχεία –όπως η σεισμική δραστηριότητα της περιοχής- τα οποία αν είχαν ληφθεί υπόψη θα είχε ακυρωθεί η χωροθέτηση του έργου, πράγμα που δεν έγινε προκειμένου «να εξυπηρετηθούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα». Τονίζοντας ότι η λύση των ΧΥΤΑ είναι η πλέον παρωχημένη αλλά και με υψηλό κόστος για τη χώρα μας λόγω των προστίμων που επιβάλλονται από την Ε.Ε., εκτός από το περιβαλλοντικό κόστος ο Γιώργος Κόλλιας επισημαίνει ότι στην περιοχή πρόσφατα βρέθηκαν αρχαίοι τάφοι οι οποίοι θα… αναδειχτούν στη μέση της χωματερής! «Το παιχνίδι της διαχείρισης απορριμμάτων και στη χώρα μας είναι στημένο –δεν είναι τυχαίο ότι στην Ιταλία τα διαχειρίζεται η Μαφία», καταλήγει ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα.

Ο Νίκος Μπούρμπος, δικηγόρος και μέλος περιβαλλοντικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην περιοχή, τονίζει στον φακό της Zougla.gr τις «αβλεψίες, αστοχίες, καταπατήσεις, και παρανομίες» που έλαβαν χώρα από την χωροθέτηση του ΧΥΤΑ, μέχρι την έναρξη της κατασκευής του.

Την γνώμη του καταθέτει στο φακό της Zougla.gr και ο Δημήτρης Δαμάσκος, Μηχανολόγος Μηχανικός, ο οποίος τονίζει ότι το έργο δεν πρέπει να γίνει, καθώς πρόκειται για ένα «έργο σπάταλο, προδοτικό για τον ελληνικό λαό που καλείται να κάνει τόσες θυσίες, βουλιμικό από άποψη επιχειρηματικής δραστηριότητας που βασίζεται σε ένα διαφθαρμένο πολιτικό σύστημα», ενώ επισημαίνει ότι η πραγματική λύση στην οποία θα πρέπει να προβεί άμεσα η χώρα μας είναι η ανακύκλωση με έμφαση στο διαχωρισμό στην πηγή. «Αν απλά ακολουθούσαμε τις οδηγίες της Ε.Ε., τότε για όλο το λεκανοπέδιο θα αρκούσε μόνο το ¼ της χωματερής της Φυλής», τονίζει δηκτικά.

Ο Μανώλης Λιονάκης, εκπροσωπώντας την Επιτροπή Αγώνα κατοίκων κατά του ΧΥΤΑ, δηλώνει: «Πιστεύουμε στον αγώνα μας, έχουμε ακράδαντα επιχειρήματα και θα πετύχουμε. Το Γραμματικό θα καταστεί ο καταλύτης για την επίλυση του τεράστιου ζητήματος της διαχείρισης σκουπιδιών», ενώ θεωρεί ότι οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται «υπό κατοχή», εξαιτίας της έντονης αστυνομικής παρουσίας. Μαζί του συμφωνεί και η Βασιλική Κάκκαρη, κάτοικος της περιοχής, η οποία τονίζει ότι πρόκειται για «το μεγαλύτερο οικολογικό έγκλημα που έχει γίνει στην περιοχή».


Το μυστήριο των περσινών πυρκαγιών

Οι περσινές καταστροφικές για την Αττική πυρκαγιές ξεκίνησαν από τη συγκεκριμένη περιοχή. Κάτοικοι καταγγέλλουν στο φακό της Zougla.gr ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και οι δυνάμεις ασφαλείας που περιφρουρούσαν τον χώρο δεν επενέβησαν για να σβήσουν τη φωτιά από την πηγή της καθώς… πρόσεχαν τα μηχανήματα της κατασκευής, ενώ δεν επέτρεψαν και στους κατοίκους να προσεγγίσουν την περιοχή για να βοηθήσουν.

«Η φωτιά ξεκίνησε από αυτό το σημείο. Η αστυνομία μας σταμάτησε και δεν μας άφησε να προσεγγίσουμε τον χώρο για να βοηθήσουμε στην κατάσβεση! Για ποιο λόγο τους έφυγε η φωτιά αφού υπήρχε τόσες δυνάμεις στο σημείο», δηλώνει στο φακό της Zougla.gr αυτόπτης μάρτυρας, περιπλέκοντας με αυτόν τον τρόπο περισσότερο το μυστήριο της περσινής τραγωδίας και συνδέοντας το με την επικείμενη κατασκευή.

Δείτε τα video

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου