Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

ΨΗΦΙΣΜΑ της Λαϊκής Συνέλευσης του Δήμου Μαραθώνα

ΨΗΦΙΣΜΑ της Λαϊκής Συνέλευσης του Δήμου Μαραθώνα

Η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας
και όχι των εργολάβων και των διαχειριστών της εξουσίας

Στις 25/10/2012 εντάχθηκαν στις ΣΔΙΤ τα έργα κατασκευής των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική και οι διαγωνισμοί για την κατασκευή τους αναμένεται να προκηρυχθούν μέσα στο 2012. Στόχος είναι η ολοκλήρωσή τους σε ορίζοντα 14 μηνών.

Με την απόφαση αυτή «άναψε το πράσινο φως» για μια επιλογή, που έχει δεχτεί συντριπτική κριτική και έχει, πλήρως, απαξιωθεί στο τεχνικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο.

• Οι ιδιωτικοί φορείς που θα επιλεγούν θα αναλάβουν τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία των τεσσάρων Μονάδων Επεξεργασίας Σύμμεικτων Αστικών Απορριμμάτων. Το ύψος των επενδύσεων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 350 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία των συμβάσεων (υποδομές, λειτουργία, συντήρηση) ανέρχεται σε 1,2 δις. ευρώ. Εξετάζεται η ένταξη των επενδύσεων στο ΕΣΠΑ.

Υλοποιείται ένα προαποφασισμένο σενάριο με διαδικασίες fast track

Πρόκειται για φιλοεργολαβική επιλογή καθώς πιέζουν η τρόικα και οι τοποτηρητές της να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα επενδύσεις στα απορρίμματα,. Αυτό εξηγεί το γενικευμένο χαρακτήρα που παίρνει η προώθηση αντίστοιχων έργων σε όλη την Ελλάδα και οι διαδικασίες fast track που ακολουθούνται, οι οποίες επιχειρείται να επεκταθούν και στο νομικό - δικαστικό επίπεδο, ώστε να παραμεριστούν τα εμπόδια των όποιων προσφυγών και παρεμβάσεων. ( ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε για ανάγκη «δικονομικού fast track»).

Οι (ΣΔΙΤ)είναι ένα κακό εργαλείο, στην υπηρεσία ενός καταστροφικού μοντέλου διαχείρισης και πρόκειται περί οικονομικού, τεχνικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού σκανδάλου:

• Η επιλογή του συγκεντρωτικού μοντέλου, με τεράστιες εγκαταστάσεις στη Φυλή, στο Γραμματικό και στην Κερατέα, ανοιχτές στην επιμόλυνση με επικίνδυνα απόβλητα, με απαξίωση της ανάκτησης και της ανακύκλωσης, με διατήρηση σε σύμμεικτη μορφή του 80% του συνόλου των αστικών απορριμμάτων,.

Προωθούν τις εγκληματικές και πανάκριβες τεχνολογίες της βιοξήρανσης και καύσης των απορριμμάτων.

• Η πλήρης παράδοση στους ιδιώτες της διαχείρισης των απορριμμάτων, μιας μεγάλης και βασικής δραστηριότητας των δήμων, που απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων, συνδέεται άμεσα με το ύψος των δημοτικών τελών και που μπορεί και οφείλει να λειτουργεί σε όφελος της κοινωνίας. Μιλάνε πια και για την αύξηση του κόστους διαχείρισης των αποβλήτων για τον πολίτη, ( η μελέτη Οικονομόπουλου προβλέπει μέχρι και τετραπλασιασμό του).Κανείς δεν έχει δώσει σε κανέναν το δικαίωμα να διαπραγματεύεται με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα το περιβάλλον, το δημόσιο χρήμα, τον πλούτο που κρύβουν τα «απορρίμματα» και τα δημοτικά τέλη.

Υποτιμούν τις διαθέσεις των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών:

• Κλείνουν τα μάτια στην εφιαλτική κατάσταση, που έχει δημιουργήσει η χρήση, για σειρά δεκαετιών, των Α. Λιοσίων και της Φυλής, σαν του βασικού σκουπιδότοπου της Αττικής, προσδίνοντας στην περιοχή χαρακτηριστικά περιβαλλοντικής «βόμβας», τις συνέπειες της οποίας υφίστανται και οι όμορες περιοχές σε ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων.

• Αντί να δρομολογήσουν το κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής και να αρχίσουν έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης, τη «φορτώνουν» με το μεγαλύτερο μέρος των νέων εγκαταστάσεων και δημιουργούν αντίστοιχες στις άλλες δυο περιοχές .

• Ξεχνούν τα ουσιαστικά προβλήματα της κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων και τις μαζικές αντιδράσεις των κατοίκων που δεν έχουν πάψει. Ιδιαίτερα στο Γραμματικό μετά την έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και την απόφαση του ΣτΕ δεν ισχύει η συγκεκριμένη χωροθέτηση και ως εκ τούτου είναι στον αέρα και η κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων.

Προσπαθούν να κρύψουν ότι υπάρχει σοβαρή εναλλακτική λύση, προϊόν ενός εκτεταμένου προβληματισμού και διεργασιών μέσα στην κοινωνία και, ταυτόχρονα, επιχειρούν να στερήσουν τα οικονομικά εργαλεία για την εφαρμογή της, όπως προαναφέρθηκε. Μια λύση που συνδέεται με τη συνεχώς διευρυνόμενη συνειδητοποίηση της ανάγκης για μια άμεση κοινωνική παρέμβαση και αποτυπώνεται στην πρόταση για την αποκεντρωμένη ολοκληρωμένη μικρής κλίμακας διαχείριση των απορριμμάτων. Με ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής και διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Δεν έχουμε άλλο τρόπο αντίστασης, πέρα από την έμπρακτη εκδήλωση της αντίθεσης των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών στα σχέδια που εκτυλίσσονται, τα οποία θα δεσμεύσουν για δεκαετίες τη διαχείριση των απορριμμάτων σε ένα αντικοινωνικό, αντιπεριβαλλοντικό, φιλοεργολαβικό μοντέλο.

Η Επιτροπή  Γραμματικού - Μαραθώνα κατά των ΧΥΤΑ  καλεί :

1. Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα να εναντιωθεί στα προωθούμενα έργα.

2. Σε άμεση συνεννόηση για ένα δυναμικό πρόγραμμα κινητοποιήσεων και αντιδράσεων: όλες τις συλλογικότητες που εκφράζουν τις αντιστάσεις των πολιτών στο συγκεκριμένο ζήτημα, πρώτα απ’ όλα από τις «στοχευμένες» περιοχές (Φυλή και Κερατέα), τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση, τους δήμους που αντιλαμβάνονται τον κοινωνικό τους ρόλο, τοπικά και περιφερειακά αυτοδιοικητικά σχήματα και όλους τους πολίτες της Αττικής .

Οφείλουμε να διαψεύσουμε τις προσδοκίες όλων όσων πιστεύουν ότι θα παρακολουθήσουμε απαθείς τις καταστροφικές τους επιλογές.

Επιτροπή Γραμματικού - Μαραθώνα κατά των ΧΥΤΑ
oxixyta.blogspot.com

Γραμματικό 3 Νοεμβρίου 2012

1 σχόλιο:

  1. ΣΧΟΛΙΟ (1).

    ''........με διατήρηση σε σύμμεικτη μορφή του 80% του συνόλου των αστικών απορριμμάτων.......''
    Δεν γίνεται ούτε προβλέπεται να γίνει συγκράτηση του 20% των σκουπιδιών ....και ο πρώτος λόγος είναι η προώθηση της καταγεγραμμένα αναποτελεσματικής ‘’πρότασης ΕΕΑΑ’’ (μπλέ κάδοι σύμμεικτων συσκευασιών) που είναι μία τεράστια οικονομική απάτη με την έγκριση του ΥΠΕΚΑ και συγκεκριμένα του Ε.Ο.ΑΝ. (ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ) που ''διαφεντεύεται'' από μέρος των ''γνωστών προσωπικοτήτων'' που συνθέτουν το διαχρονικό-διακομματικό κύκλωμα της διαφθοράς και διαπλοκής μεταξύ ΕΜΠ και ΥΠΕΚΑ .....που έχοντας ‘’διασφαλίσει’’ την πλήρη ‘’συνεργασία’’ των δημοτικών αρχών της χώρας (όλλων...!) που εκχωρούν στην ΕΕΑΑ
    α)το δικαιωμα είσπραξης αντί του δήμου χρημάτων ΠΟΥ ΑΝΈΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΑ 8 Εuro ANA κάτοικο ΤΟΝ χρόνο (ποσά που έχουν πληρώσει στα ράφια οι δημότες) .
    β)Τα κέρδη από την εμπορία των υλικών συσκευασιών (που είναι και το μεγάλο κέρδος).

    Ο δεύτερος λόγος είναι η μη εφαρμογή προγραμμάτων διαχωρισμού στην πηγή
    ειδικά των βιοαποδομήσιμων που είναι και η ουσία πρόκλησης του ανυπέρβλητου
    προβλήματος που καθιστά τα υλικά σκουπίδια που δεν μπορούν να ξαναγίνουν υλικά....……μια σύμμεικτη μάζα απ όπου ελάχιστα υλικά ανακτώνται και που ό μόνος τρόπος διαχείρισης είναι η ταφή και η καύση (προς την τέρψη των εργολάβων αλλά και μέρους της ΠΟΕ-ΟΤΑ πού είτε ‘’κοιμάται’’ είτε διαπλέκεται).

    ΣΧΟΛΙΟ (2)
    ‘’…….στην πρόταση για την αποκεντρωμένη ολοκληρωμένη μικρής κλίμακας διαχείριση των απορριμμάτων. Με ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής και διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων……’’
    ....ξεχάσαμε το:
    ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ (δηλ. πρόληψη για μή-σύμμειξη στις πηγες……)
    Μην ξεχνάμε ποτέ να το γράφουμε γιατί είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την σωστή, φτηνή και περιβαλλοντικά ωφέλιμη διαχείριση ......πράγμα που ολόκληρη η ''γνωστή συμμορία'' αποφευγει όπως ο διάβολος το λιβάνι.
    ...π.χ. οι δήμοι μαζεύουν ανακατεύοντας ελενιτ μαζί με στρώμματα (και τα λαικά του ΚΚΕ) μαζί με ''ογκώδη'' (έπιπλα-κουζίνες-ψυγεία)μαζί με τα καθαρά κλαδέματα.......και κανείς δεν βλέπει το λάθος (ούτε η ΠΟΕ-ΟΤΑ....)....όλοι ''ΒΟΛΕΎΟΝΤΑΙ''.....ενοχοποιώντας την ελληνική κοινωνία για συγκριτική έλλειψη ευαισθησίας για το περιβάλλον και ανυπακοή σε ‘’προγράμματα ανακύκλωσης’’ (λες και έχουν προτείνει κάποιο που να έχει νόημα ...κάποιο-οποιδήποτε από αυτά που ήδη αποδίδουν επιταχυνόμενα σε άλλες ευρωπαικές χώρες....ο τροχός έχει ανακαλυφθεί..! )

    06/11/12
    Δ.Σ.Δαμάσκος


    ΑπάντησηΔιαγραφή