Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν οι τέσσερις μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις με την επιλογή της κυβέρνησης να γίνει διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής με βιοξήρανση, μία μέθοδο που συνοδεύεται από τη θερμική επεξεργασία, δηλαδή τεχνολογίες καύσης.

Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Greenpeace και WWF-Ελλάς αντιπροτείνουν ένα μοντέλο που έχει ως κεντρικό άξονα την επαναχρησιμοποίηση, κινητοποίηση, ανακύκλωση των απορριμμάτων αντί άλλων επικίνδυνων τεχνολογιών και μεθόδων διαχείρισης όπως η ταφή και η καύση.

«Το κόστος της πρότασης του ΠΕΣΔΑ Αττικής και του ΕΣΔΚΝΑ, μαζί με τη συνοδό καύση, υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ και οι ΟΤΑ θα πληρώνουν περίπου 180 ευρώ /t, ενώ το μέγιστο κόστος των υποδομών της Πράσινης Πρότασης των 4 ΜΚΟ είναι της τάξης των 180 εκατ. ευρώ και οι ΟΤΑ θα πληρώνουν περίπου 70 ευρώ /t. Οι μόνοι κερδισμένοι από την επίσημη πρόταση θα είναι οι εργολάβοι των έργων, από τη μακροχρόνια δέσμευση που θα μας επιβάλλουν, ενώ μεγάλη χαμένη θα είναι ολόκληρη η κοινωνία», δήλωσε ο Φίλιππος Κυρκίτσας, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης.

Ζητούν από τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τα συναρμόδια υπουργεία και τη νεοεκλεγείσα Τοπική Αυτοδιοίκηση να σταματήσουν την προώθηση αυτής της λύσης (την αποκαλούν επίσης έγκλημα, οικονομικό σκάνδαλο) και να δουν τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στην κοινοτική νομοθεσία.

Οι τέσσερις καλούν τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να δει συνολικά το ζήτημα και να γίνει άμεση αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Ετσι ώστε να δοθεί προτεραιότητα στη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων αντί της βιοξήρανσης και στη συνέχεια της θερμικής επεξεργασίας.

«Το έγκλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα μετρά ήδη πάνω από δεκαπέντε χρόνια», λένε οι τέσσερις οργανώσεις. Σε ό,τι αφορά τη θερμική επεξεργασία εξηγούν ότι ο όρος αυτός συμπεριλαμβάνει κυρίως τεχνολογίες καύσης, πυρόλυσης και αεριοποίησης των σύμμεικτων απορριμμάτων ή των καύσιμων υλικών, που παράγονται από τις μονάδες βιοξήρανσης.

Στις μονάδες βιοξήρανσης η βιολογική ξήρανση γίνεται με μηχανική επεξεργασία των σύμμεικτων απορριμμάτων, όπου ανακτώνται μέταλλα και γυαλί και τα υπόλοιπα (κυρίως χαρτί, πλαστικά και οργανικά) μετατρέπονται σε ομογενοποιημένο καύσιμο υλικό, που λέγεται SRF, το οποίο θα πρέπει να οδηγηθεί σε θερμική επεξεργασία σε ειδικές μονάδες καύσης ή πυρόλυσης ή αεριοποίησης.

Ο Φίλιππος Κυρκίτσας είπε ότι «το μοντέλο που προτείνουν δημιουργεί περισσότερες από 11.000 νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην πράσινη ανάπτυξη». Μακάρι! *
ΠΗΓΗ : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου