Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

ΚΙ ΑΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΑ '' ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ '' !!

Δείτε την παρακάτω εισήγηση της οικονομικής επιτροπής της περιφέρειας Αττικής

στην Κ/Ξ του Γραμματικού για ζημιές, κατά τη διάρκεια της διακοπής εργασιών.
Δεν ξέρουμε τι προέβλεπε η σύμβαση, αλλά το ποσό είναι τεράστιο και δεν νομίζουμε ότι
η διακοπή μπορεί να θεωρηθεί υπαιτιότητα του δημοσίου...
Τελικά , κι άλλα λεφτά πεταμένα στα '' σκουπίδια '' ...

Επιτροπή Γραμματικού - Μαραθώνα κατά των ΧΥΤΑ

.Εισήγηση επί της από 31-10-2012 ένστασης (αρ. πρωτ. ΔΔΕ/1015/21-11-12) της κατασκευαστικής κ/ξιας του έργου
«Κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (Χ.Υ.Τ.Α.) στην ΟΕΔΑ Β.Α. Αττικής στη θέση ‘’Μαύρο Βουνό Γραμματικού»
και την έγκριση του 5ου ΑΠΕ του ανωτέρω έργου :

http://et.diavgeia.gov.gr/f/perifereia_attikis/ada/%CE%924%CE%9C%CE%A17%CE%9B7-%CE%9D%CE%971

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Πρωτοβουλία συνεννόησης: Παρωδία η αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού ...

Πρωτοβουλία συνεννόησης: Παρωδία η αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού ...: Με τον πιο επίσημο τρόπο επιβεβαιώνονται τα όσα καταγγέλλουμε, εδώ και πολύ καιρό, για το έργο της αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμο...

"Πετάμε τα μολυσματικά ιατρικά απόβλητα στον ΧΥΤΑ"!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ( εφημερίδα ΑΥΓΗ 14/12/2012 )


Η διοίκηση του ιδρύματος και η ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης παραβιάζουν συστηματικά τον ποινικό νόμο και τη νομοθεσία περί διαχείρισης επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων...

Σε μία πρωτοφανή όσο και σοβαρή καταγγελία κατά του... εαυτού του για παράβαση του ποινικού νόμου και της νομοθεσίας περί διαχείρισης των επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων προχώρησε χθες, Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου Κιλκίς Γρηγόρης Χατζησάββας, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “Δημοκρατία”!

Συγκεκριμένα, ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου αναφέρει επί λέξει: “Είδα σε ένα τιμολόγιο ένα υπερβολικό νούμερο, που αντιστοιχούσε στα μολυσματικά απόβλητα μόλις μίας εβδομάδας. Προτού καταλήξουν στον ΧΥΤΑ, τα απόβλητα αυτά διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρείες, που φυσικά πληρώνονται. Ζήτησα να είμαι παρών στην επόμενη ζύγιση. Διαπίστωσα ότι τα μισά απόβλητα δεν ήταν μολυσματικά”. (Οι υπογραμμίσεις δικές μας).

Ο κ. διοικητής αντελήφθη ότι το πρόβλημα είναι τα τιμολόγια και δεν του περνά από το μυαλό ότι τόσο η ιδιωτική εταιρεία όσο και ο ίδιος παραβιάζουν κατάφωρα, επικίνδυνα και συστηματικά την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία περί διαχείρισης των μολυσματικών ιατρικών αποβλήτων, οι οποίες προβλέπουν ρητά και με αυστηρότητα ότι τα μολυσματικά νοσοκομειακά απόβλητα διαχωρίζονται στην πηγή τους και διοχετεύονται όχι σε ΧΥΤΑ, αλλά σε αποστείρωση, ενώ τα τοξικά μολυσματικά απόβλητα οδηγούνται όχι σε αποστείρωση, αλλά σε αποτεφρωτήρα!

Έτσι έχουν τα πράγματα, λοιπόν, εκτός εάν το νοσοκομείο Κιλκίς διαθέτει αποστείρωση...

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, τα επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα στην Ελλάδα αποτελούνται από τρεις κύριες κατηγορίες: τα αποκλειστικά μολυσματικού χαρακτήρα, τα μολυσματικά/τοξικά και τα αποκλειστικά τοξικού χαρακτήρα, ενώ υπάρχουν και τα μη επικίνδυνα απόβλητα νοσοκομείων αστικού χαρακτήρα.

Εάν δεν υπάρχει διαχωρισμός των αποβλήτων εντός των υγειονομικών μονάδων, κάτι το οποίο απαιτείται από τη νομοθεσία, τότε τα επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα θα πρέπει να αποτεφρώνονται σε κεντρικές μονάδες αποτέφρωσης με συγκεκριμένες προδιαγραφές λειτουργίας. Στην περίπτωση που υπάρχει διαχωρισμός εντός της υγειονομικής μονάδας, τότε τα διαχωρισθέντα μολυσματικά απόβλητα, και μόνον αυτά, μπορούν να αποστειρωθούν σε κεντρικές μονάδες αποστείρωσης ή εντός των υγειονομικών μονάδων. Στη συνέχεια, τα αποστειρωμένα απόβλητα μπορούν να οδηγηθούν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Τα υπόλοιπα νοσοκομειακά απόβλητα πρέπει οπωσδήποτε να αποτεφρώνονται. Σε γενικές γραμμές, οι υγειονομικές μονάδες της Ελλάδας δεν διαχωρίζουν αποτελεσματικά τα απόβλητά τους, αν και αναφέρεται ότι το 33% από αυτές διαθέτουν μονάδες αποστείρωσης. Η απευθείας διάθεση του συνόλου των νοσοκομειακών αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής αστικών απορριμμάτων είναι σε κάθε περίπτωση παράνομη.

Ο μόνος αποτεφρωτήρας νοσοκομειακών αποβλήτων στην Ελλάδα βρίσκεται στα Άνω Λιόσια (Αποτεφρωτήρας Α.Ε.), λειτουργεί με υψηλές προδιαγραφές και δέχεται απόβλητα από νοσοκομεία όλης της Ελλάδας. Ο αποτεφρωτήρας χρεώνει περίπου 1.700 ευρώ ανά τόνο εισερχομένων νοσοκομειακών αποβλήτων.

από την εφημερίδα ΑΥΓΗ 14/12/2012

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Να το ξαναπούμε; Το νερό δε φυτρώνει στις βρύσες! | Left.gr

Να το ξαναπούμε; Το νερό δε φυτρώνει στις βρύσες! | Left.gr

Περιβαλλοντική ρύπανση: επικίνδυνη όσο και η ελονοσία και η φυματίωση - ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Περιβαλλοντική ρύπανση: επικίνδυνη όσο και η ελονοσία και η φυματίωση - ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Πρωτοβουλία συνεννόησης: Χύμα ... τέφρα στη Φυλή

Πρωτοβουλία συνεννόησης: Χύμα ... τέφρα στη Φυλή: Δημοσίευμα του kathimerini.gr (6/12/2012) φέρνει ξανά στην επιφάνεια το θέμα της αποτέφρωσης των νοσοκομειακών αποβλήτων και, πιο συγκεκρι...

Πρωτοβουλία συνεννόησης: Κάποιος ... να τους μαζέψει (στη Θεσσαλονίκη)

Πρωτοβουλία συνεννόησης: Κάποιος ... να τους μαζέψει (στη Θεσσαλονίκη): Δεν μας έφταναν οι … σωτήρες του συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, που έχουν σχεδιάσει τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων κα...

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

ΨΗΦΙΣΜΑ της Λαϊκής Συνέλευσης του Δήμου Μαραθώνα

ΨΗΦΙΣΜΑ της Λαϊκής Συνέλευσης του Δήμου Μαραθώνα

Η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας
και όχι των εργολάβων και των διαχειριστών της εξουσίας

Στις 25/10/2012 εντάχθηκαν στις ΣΔΙΤ τα έργα κατασκευής των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική και οι διαγωνισμοί για την κατασκευή τους αναμένεται να προκηρυχθούν μέσα στο 2012. Στόχος είναι η ολοκλήρωσή τους σε ορίζοντα 14 μηνών.

Με την απόφαση αυτή «άναψε το πράσινο φως» για μια επιλογή, που έχει δεχτεί συντριπτική κριτική και έχει, πλήρως, απαξιωθεί στο τεχνικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο.

• Οι ιδιωτικοί φορείς που θα επιλεγούν θα αναλάβουν τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία των τεσσάρων Μονάδων Επεξεργασίας Σύμμεικτων Αστικών Απορριμμάτων. Το ύψος των επενδύσεων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 350 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία των συμβάσεων (υποδομές, λειτουργία, συντήρηση) ανέρχεται σε 1,2 δις. ευρώ. Εξετάζεται η ένταξη των επενδύσεων στο ΕΣΠΑ.

Υλοποιείται ένα προαποφασισμένο σενάριο με διαδικασίες fast track

Πρόκειται για φιλοεργολαβική επιλογή καθώς πιέζουν η τρόικα και οι τοποτηρητές της να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα επενδύσεις στα απορρίμματα,. Αυτό εξηγεί το γενικευμένο χαρακτήρα που παίρνει η προώθηση αντίστοιχων έργων σε όλη την Ελλάδα και οι διαδικασίες fast track που ακολουθούνται, οι οποίες επιχειρείται να επεκταθούν και στο νομικό - δικαστικό επίπεδο, ώστε να παραμεριστούν τα εμπόδια των όποιων προσφυγών και παρεμβάσεων. ( ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε για ανάγκη «δικονομικού fast track»).

Οι (ΣΔΙΤ)είναι ένα κακό εργαλείο, στην υπηρεσία ενός καταστροφικού μοντέλου διαχείρισης και πρόκειται περί οικονομικού, τεχνικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού σκανδάλου:

• Η επιλογή του συγκεντρωτικού μοντέλου, με τεράστιες εγκαταστάσεις στη Φυλή, στο Γραμματικό και στην Κερατέα, ανοιχτές στην επιμόλυνση με επικίνδυνα απόβλητα, με απαξίωση της ανάκτησης και της ανακύκλωσης, με διατήρηση σε σύμμεικτη μορφή του 80% του συνόλου των αστικών απορριμμάτων,.

Προωθούν τις εγκληματικές και πανάκριβες τεχνολογίες της βιοξήρανσης και καύσης των απορριμμάτων.

• Η πλήρης παράδοση στους ιδιώτες της διαχείρισης των απορριμμάτων, μιας μεγάλης και βασικής δραστηριότητας των δήμων, που απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων, συνδέεται άμεσα με το ύψος των δημοτικών τελών και που μπορεί και οφείλει να λειτουργεί σε όφελος της κοινωνίας. Μιλάνε πια και για την αύξηση του κόστους διαχείρισης των αποβλήτων για τον πολίτη, ( η μελέτη Οικονομόπουλου προβλέπει μέχρι και τετραπλασιασμό του).Κανείς δεν έχει δώσει σε κανέναν το δικαίωμα να διαπραγματεύεται με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα το περιβάλλον, το δημόσιο χρήμα, τον πλούτο που κρύβουν τα «απορρίμματα» και τα δημοτικά τέλη.

Υποτιμούν τις διαθέσεις των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών:

• Κλείνουν τα μάτια στην εφιαλτική κατάσταση, που έχει δημιουργήσει η χρήση, για σειρά δεκαετιών, των Α. Λιοσίων και της Φυλής, σαν του βασικού σκουπιδότοπου της Αττικής, προσδίνοντας στην περιοχή χαρακτηριστικά περιβαλλοντικής «βόμβας», τις συνέπειες της οποίας υφίστανται και οι όμορες περιοχές σε ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων.

• Αντί να δρομολογήσουν το κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής και να αρχίσουν έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης, τη «φορτώνουν» με το μεγαλύτερο μέρος των νέων εγκαταστάσεων και δημιουργούν αντίστοιχες στις άλλες δυο περιοχές .

• Ξεχνούν τα ουσιαστικά προβλήματα της κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων και τις μαζικές αντιδράσεις των κατοίκων που δεν έχουν πάψει. Ιδιαίτερα στο Γραμματικό μετά την έκθεση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και την απόφαση του ΣτΕ δεν ισχύει η συγκεκριμένη χωροθέτηση και ως εκ τούτου είναι στον αέρα και η κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων.

Προσπαθούν να κρύψουν ότι υπάρχει σοβαρή εναλλακτική λύση, προϊόν ενός εκτεταμένου προβληματισμού και διεργασιών μέσα στην κοινωνία και, ταυτόχρονα, επιχειρούν να στερήσουν τα οικονομικά εργαλεία για την εφαρμογή της, όπως προαναφέρθηκε. Μια λύση που συνδέεται με τη συνεχώς διευρυνόμενη συνειδητοποίηση της ανάγκης για μια άμεση κοινωνική παρέμβαση και αποτυπώνεται στην πρόταση για την αποκεντρωμένη ολοκληρωμένη μικρής κλίμακας διαχείριση των απορριμμάτων. Με ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής και διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Δεν έχουμε άλλο τρόπο αντίστασης, πέρα από την έμπρακτη εκδήλωση της αντίθεσης των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών στα σχέδια που εκτυλίσσονται, τα οποία θα δεσμεύσουν για δεκαετίες τη διαχείριση των απορριμμάτων σε ένα αντικοινωνικό, αντιπεριβαλλοντικό, φιλοεργολαβικό μοντέλο.

Η Επιτροπή  Γραμματικού - Μαραθώνα κατά των ΧΥΤΑ  καλεί :

1. Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα να εναντιωθεί στα προωθούμενα έργα.

2. Σε άμεση συνεννόηση για ένα δυναμικό πρόγραμμα κινητοποιήσεων και αντιδράσεων: όλες τις συλλογικότητες που εκφράζουν τις αντιστάσεις των πολιτών στο συγκεκριμένο ζήτημα, πρώτα απ’ όλα από τις «στοχευμένες» περιοχές (Φυλή και Κερατέα), τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση, τους δήμους που αντιλαμβάνονται τον κοινωνικό τους ρόλο, τοπικά και περιφερειακά αυτοδιοικητικά σχήματα και όλους τους πολίτες της Αττικής .

Οφείλουμε να διαψεύσουμε τις προσδοκίες όλων όσων πιστεύουν ότι θα παρακολουθήσουμε απαθείς τις καταστροφικές τους επιλογές.

Επιτροπή Γραμματικού - Μαραθώνα κατά των ΧΥΤΑ
oxixyta.blogspot.com

Γραμματικό 3 Νοεμβρίου 2012

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας

Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων


30/10/2012

Η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας
και όχι των εργολάβων και των διαχειριστών της εξουσίας

Στις 18/10/2012, η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, απαντώντας σε σχετικό αίτημα της ΕΕ του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), τον ενημέρωνε ότι εντάχθηκαν στον «Κατάλογο Προτεινομένων Συμπράξεων» τα έργα της κατασκευής των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική. Επιπρόσθετα, τον καλούσε «να υποβάλει, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο μηνών, στη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, αίτηση για την υπαγωγή της συγκεκριμένης σύμπραξης στις διατάξεις του Ν. 3389/2005».

Μια βδομάδα αργότερα, στις 25/10/2012, πληροφορούμαστε, όχι μόνο ότι κατατέθηκε η αίτηση από τον ΕΔΣΝΑ, αλλά και ότι αυτή συζητήθηκε στη διυπουργική επιτροπή και εγκρίθηκε. Σαν έτοιμοι από καιρό, όπως και το 2011, που ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωνε ότι έχει έτοιμα στα συρτάρια του ΥΠΕΚΑ τα τεύχη δημοπράτησης των έργων. Με την απόφαση αυτή «άναψε το πράσινο φως» για μια επιλογή, που έχει δεχτεί συντριπτική κριτική και έχει, πλήρως, απαξιωθεί στο τεχνικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο.

Τα μόνα ουσιαστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν είναι τα εξής: Οι μονάδες θα έχουν μέγιστη δυναμικότητα διαχείρισης έως 1,3 εκ. τόνων απορριμμάτων ετησίως και οι 4 διαγωνισμοί για την κατασκευή τους αναμένεται να προκηρυχθούν μέσα στο 2012. Στόχος είναι η ολοκλήρωσή τους σε ορίζοντα 14 μηνών, δηλαδή ως το τέλος του 2013. Οι ιδιωτικοί φορείς που θα επιλεγούν θα αναλάβουν τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία των τεσσάρων Μονάδων Επεξεργασίας Σύμμεικτων Αστικών Απορριμμάτων. Το ύψος των επενδύσεων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 350 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία των συμβάσεων (υποδομές, λειτουργία, συντήρηση) ανέρχεται σε 1,2 δις. ευρώ. Εξετάζεται η ένταξη των επενδύσεων στο ΕΣΠΑ. Υλοποιείται ένα προαποφασισμένο σενάριο με διαδικασίες fast track Δεν προκαλεί έκπληξη η επιλογή του ΕΔΣΝΑ, της περιφέρειας Αττικής και της κυβέρνησης. Έχει προαναγγελθεί εδώ και δύο, τουλάχιστον, χρόνια και έχει επιχειρηθεί να εφαρμοστεί μέσα στο 2011, χωρίς επιτυχία. Το ότι η επιλογή αυτή έχει χαρακτηριστεί φιλοεργολαβική έρχεται να επιβεβαιωθεί από την υψηλή θέση που έχει αποκτήσει στη λίστα των επενδύσεων που, κατά προτεραιότητα, πιέζει να υλοποιηθούν η τρόικα και οι τοποτηρητές της. Το γεγονός αυτό εξηγεί και δύο ακόμη πράγματα: Το γενικευμένο χαρακτήρα που παίρνει η προσπάθεια υλοποίησης αντίστοιχων έργων σε όλη την Ελλάδα, την ίδια χρονική περίοδο. Τις διαδικασίες fast track που ακολουθούνται, δείγμα των οποίων είναι και οι εξελίξεις στην Αττική. Οι οποίες επιχειρείται να μην περιοριστούν στον τομέα των αδειοδοτήσεων και των άλλων διευκολύνσεων, αλλά να επεκταθούν και στο νομικό - δικαστικό επίπεδο, ώστε να παραμεριστούν τα εμπόδια των όποιων προσφυγών και παρεμβάσεων. Ωμά και χωρίς περιστροφές, ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη για ένα «δικονομικό fast track».

Όροι που αναπροσαρμόζονται αυθαίρετα Είναι επόμενο όλα αυτά να γίνονται σε συνθήκες αδιαφάνειας και αυθαιρεσίας. Χωρίς να δοθεί στη δημοσιότητα το παραμικρό στοιχείο από τους φακέλους που συνόδεψαν την αίτηση, χωρίς καμία ενημέρωση για τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΔΣΝΑ και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού της Αττικής. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το ότι ο κ. Σγουρός, στη συνεδρίαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ (27/8/2012), που αποφάσισε την υποβολή του αιτήματος ένταξης στις ΣΔΙΤ, μιλούσε για 1.350.000 τόνους/έτος, για κόστος 430 εκ. ευρώ, για συνολική αξία της σύμβασης έως 1,5 δις ευρώ και σήμερα μιλούν για το πολύ 1.300.000 τόνους/έτος, για κόστος 350 εκ. ευρώ και για συνολική αξία της σύμβασης 1,2 δις ευρώ; Ή το πώς μιλούσε για δημόσια συμμετοχή έως 150 εκ. ευρώ, ενώ σήμερα μιλούν γενικά για ένταξη των επενδύσεων στο ΕΣΠΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η δημόσια συμμετοχή μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη; Γιατί δεν αποσαφηνίζουν αν προβλέπεται να είναι εγγυημένη η ποσότητα των σύμμεικτων απορριμμάτων ή αν υπάρχουν κάποιου άλλου είδους εγγυήσεις προς τους εργολάβους - υποψήφιους επενδυτές; Η κατάσταση αυτή είναι προφανές ότι επιβάλλει, άμεσα: Να δοθούν στη δημοσιότητα το πλήρες περιεχόμενο της αίτησης που υπέβαλλε ο ΕΔΣΝΑ στην ειδική γραμματεία ΣΔΙΤ, αρχικά, και στη διυπουργική στη συνέχεια, οι αντίστοιχες εισηγήσεις και τα στοιχεία των υπηρεσιών του, οι αξιολογήσεις της ειδικής γραμματείας ΣΔΙΤ και της διυπουργικής και, τέλος, το πλήρες κείμενο της απόφασης της διυπουργικής επιτροπής. να αποσαφηνιστεί αν η κατασκευή των φαραωνικών εγκαταστάσεων της Αττικής πρόκειται να απορροφήσει το σύνολο των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που προβλέπονται για έργα διαχείρισης απορριμμάτων, με συνέπεια να εκμηδενιστεί κάθε πιθανότητα χρηματοδότησης των δήμων για τα, άκρως απαραίτητα, έργα αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. Ένα κακό εργαλείο (ΣΔΙΤ), στην υπηρεσία ενός καταστροφικού μοντέλου διαχείρισης Όσο αυθαίρετα και «ανεξήγητα» ακούγονται όλα τα παραπάνω, κανείς μας δεν είναι τόσο αφελής ώστε να μην καταλαβαίνει ότι πρόκειται για επιμέρους πτυχές του συνολικού προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, που έχει στον πυρήνα του δύο βασικές στρεβλές επιλογές, ισοδύναμες ενός οικονομικού, τεχνικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού σκανδάλου: Η πρώτη αφορά στην επιλογή του συγκεντρωτικού μοντέλου, με τεράστιες εγκαταστάσεις στη Φυλή, στο Γραμματικό και στην Κερατέα, ανοιχτές στην επιμόλυνση με επικίνδυνα απόβλητα, με απαξίωση της ανάκτησης και της ανακύκλωσης, με διατήρηση σε σύμμεικτη μορφή του 80% του συνόλου των αστικών απορριμμάτων, προσανατολισμένων στην ενεργειακή αξιοποίηση και στην καύση. Η δεύτερη αφορά στην επιλογή της πλήρους παράδοσης στους ιδιώτες της διαχείρισης των απορριμμάτων, δηλαδή, ενός τομέα με μεγάλο οικονομικό αντικείμενο, που, ταυτόχρονα, αποτελεί βασικό κομμάτι της δραστηριότητας των δήμων, απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων, συνδέεται άμεσα με το ύψος των δημοτικών τελών και που μπορεί και οφείλει να λειτουργεί σε όφελος της κοινωνίας. Κανείς δεν έχει δώσει σε κανέναν το δικαίωμα να διαπραγματεύεται με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα το περιβάλλον, το δημόσιο χρήμα, τον πλούτο που κρύβουν τα «απορρίμματα» και τα δημοτικά τέλη.

Υποτιμούν τις διαθέσεις των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.
 Όσοι έχουν επιλέξει το δρόμο της επιτάχυνσης της δημοπράτησης των τεσσάρων εργοστασίων της Αττικής φαίνεται ότι έχουν κοντή μνήμη και υποτιμούν τις διαθέσεις των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών: Κλείνουν τα μάτια στην εφιαλτική κατάσταση, που έχει δημιουργήσει η, για σειρά δεκαετιών, χρήση των Α. Λιοσίων και της Φυλής, σαν του βασικού σκουπιδότοπου της Αττικής, προσδίνοντας στην περιοχή χαρακτηριστικά περιβαλλοντικής «βόμβας», τις συνέπειες της οποίας υφίστανται και οι όμορες περιοχές σε ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων. Αντί να δρομολογήσουν το κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής και να αρχίσουν έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης, τη «φορτώνουν» με το μεγαλύτερο μέρος των νέων εγκαταστάσεων. Ξεχνούν τα ουσιαστικά προβλήματα της κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων στο Γραμματικό και στην Κερατέα και τις μαζικές αντιδράσεις των κατοίκων, που δεν έχουν πάψει να υφίστανται. Προσπαθούν να κρύψουν ότι υπάρχει σοβαρή εναλλακτική λύση, προϊόν ενός εκτεταμένου προβληματισμού και διεργασιών μέσα στην κοινωνία και, ταυτόχρονα, επιχειρούν να στερήσουν τα οικονομικά εργαλεία για την εφαρμογή της, όπως προαναφέρθηκε. Μια λύση που συνδέεται με τη συνεχώς διευρυνόμενη συνειδητοποίηση της ανάγκης για μια άμεση κοινωνική παρέμβαση και αποτυπώνεται στην πρόταση για την αποκεντρωμένη ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι η ύστατη ώρα για να εκδηλώσουμε έμπρακτα την αντίθεσή μας Επειδή το να «ποντάρουμε» στην ευαισθησία του ΕΔΣΝΑ, της κυβέρνησης και των εργολάβων είναι προφανώς άσκοπο. Επειδή είναι δεδομένη η ενδοτικότητα και η υποταγή στις πιέσεις της τρόικας σε όλη την κλίμακα των διαχειριστών της εξουσίας. Δεν έχουμε άλλο τρόπο αντίστασης, πέρα από την έμπρακτη εκδήλωση της αντίθεσης των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών στα σχέδια που εκτυλίσσονται, τα οποία θα δεσμεύσουν για δεκαετίες τη διαχείριση των απορριμμάτων σε ένα αντικοινωνικό, αντιπεριβαλλοντικό, φιλοεργολαβικό μοντέλο. Η «Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων» καλεί σε άμεση συνεννόηση για ένα δυναμικό πρόγραμμα κινητοποιήσεων και αντιδράσεων: όλες τις συλλογικότητες που εκφράζουν τις αντιστάσεις των πολιτών στο συγκεκριμένο ζήτημα, πρώτα απ’ όλα στις «στοχευμένες» περιοχές (Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα), τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση, τους δήμους που αντιλαμβάνονται τον κοινωνικό τους ρόλο, τοπικά και περιφερειακά αυτοδιοικητικά σχήματα και όλους τους πολίτες της Αττικής. Στην επόμενη περίοδο ενδέχεται να κριθούν πολλά πράγματα.
Οφείλουμε να διαψεύσουμε τις προσδοκίες όλων όσων πιστεύουν ότι θα παρακολουθήσουμε απαθείς τις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης, που συνεπικουρούνται από τη στάση της πλειοψηφίας των αυτοδιοικητικών αρχών.

Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων

prosynat.blogspot.com - prosynat@gmail.com

Να εμποδίσουμε τη δημοπράτηση των νέων έργων στην Αττική

Πρωτοβουλία συνεννόησης: Να εμποδίσουμε τη δημοπράτηση των νέων έργων στην ...: Με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα της δημοπράτησης της κατασκευής των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, με ...

Διαχείριση απορριμμάτων μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. : «τα λεφτά είναι πολλά και βιάζονται…»


Διαχείριση απορριμμάτων μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. : «τα λεφτά είναι πολλά και βιάζονται…»


Παρασκευή, 26 Οκτώβριος 2012 

Με αφορμή τις διαδικασίες που τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα σε Αττική, Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Σέρρες, Πελοπόννησο, Δυτ. Μακεδονία και έχουμε συνέχεια, εκφράζουμε για ακόμη μία φορά την πλήρη αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε σκέψη κατασκευής εργοστασίου επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Αρνούμαστε να συνομολογήσουμε στην ιδιωτικοποίηση μιας τόσο σοβαρής για την δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών υπόθεσης. Δεν είναι δυνατόν η διαχείριση των απορριμμάτων να παραδοθεί στο έλεος της ιδιωτικής κερδοσκοπίας και των ξένων επενδυτών, που σαν τα όρνεα πέφτουν πάνω στην αυτοδιοίκηση με όχημα την ελληνογερμανική συνεργασία.

Αρνούμαστε να γίνουμε συνένοχοι στην κατακόρυφη αύξηση του κόστους των υπηρεσιών, που συνεπάγεται αυτή η επιλογή, αύξηση η οποία θα επιβαρύνει περαιτέρω τον ήδη καθημαγμένο μέσο δημότη αυτής της πόλης.

Το πρόβλημα των απορριμμάτων είναι υπαρκτό. Το αποδεικνύει η κατάσταση στην Ξερόλακκα και τα γεγονότα στην Ηλεία. Σχεδιασμοί στα χαρτιά, βαλτωμένοι επί δεκαετία, αποτυχημένοι στη πράξη. Ωστόσο, η λύση δεν είναι η πολιτική που μας έφτασε ως εδώ, η οποία και σήμερα θέλει τους πολίτες στη γωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση να εκτελεί εντολές άνωθεν και να εκφυλίζεται σε ρόλο φοροεισπράκτορα για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων .

Η λύση είναι διαχείριση στερεών αποβλήτων, που στηρίζει την πρόληψη δημιουργίας & μείωση της παραγωγής αποβλήτων, την ανάκτηση & επαναχρησιμοποίηση υλικών και τον διαχωρισμό των επικινδύνων αποβλήτων.

Συνεκτιμά και αξιοποιεί τα ιδιαίτερα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αναγνωρίζει ρόλο και λόγο στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης επ΄ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, θέσεις εργασίας και δεν συνεπάγεται πρόσθετα οικονομικά βάρη για τους πολίτες.

Εξασφαλίζει το συντονισμό-αξιολόγηση του συστήματος διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένων όλων των δράσεων σε κάθε επίπεδο, και την ανάπτυξη δημόσιου ελεγκτικού μηχανισμού. Δίνουμε προτεραιότητα στις δράσεις σε επίπεδο δήμου, γειτονιάς, χώρων εργασίας και κατοικίας, με ανάπτυξη τοπικών διαχειριστικών σχεδίων που εντάσσονται στο ευρύτερο περιφερειακό σχέδιο, με σκοπό: την επαναχρησιμοποίηση και την ανάκτηση υλικών, μέσω της διαλογής στη πηγή, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης μικρής κλίμακας και της ανάπτυξης δικτύου χωριστής συλλογής των ειδικών ρευμάτων αποβλήτων (π.χ. επικίνδυνα).

Απορρίπτουμε τα σχέδια για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ .

Ζητάμε τη στήριξη του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των απασχολούμενων στους ΟΤΑ.

Ζητάμε την αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης και του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης για τις συσκευασίες, με ενσωμάτωση των δράσεων και των πόρων της ΕΕΑΑ στο σύστημα διαλογής στην πηγή των ΟΤΑ.

Καλούμε τα αυτοδιοικητικά σχήματα Α΄ και Β΄ βαθμού να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Όσοι σχεδιάζουν να πετάξουν στο δρόμο τους εργαζόμενους και ανενόχλητοι να πλουτίσουν με τα σκουπίδια σε βάρος της κοινωνίας, θα μας βρουν απέναντι τους μαζί με τους πολίτες .

Οκτώβριος 2012  Α.Σ.Κ. – Ο.Τ.Α



ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ: Κερατέα: Το παραμύθι τους συνεχίζεται, το αποτέλεσ...

ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ: Κερατέα: Το παραμύθι τους συνεχίζεται, το αποτέλεσ...: Δευτέρα μεσημέρι οδηγώντας άκουσα τον Καλαμούκη στην Ελληνοφρένεια να κάνει περιγραφή του τι είχε γίνει την προηγούμενη ημέρα επάνω στον Κά...

Επιτροπή Αγώνα Φυλής: Συνέντευξη Τύπου

Επιτροπή Αγώνα Φυλής: Συνέντευξη Τύπου: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Η υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμάτων και τα εργοστάσια καύσης πο...

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Λαϊκή Συνέλευση το Σάββατο 3 Νοεμβρίου στο Γραμματικό

Νέες απειλητικές εξελίξεις στην υπόθεση των ΧΥΤΑ

Λαϊκή Συνέλευση το Σάββατο 3 Νοεμβρίου στο Γραμματικό

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την υλοποίηση των τεσσάρων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων σε Γραμματικό, Κερατέα, Φυλή και Άνω Λιόσια, δυναμικότητας 1,3 εκατ. τόνων απορριμμάτων ετησίως

Η κατασκευή τους ήδη εντάχθηκε, στον νόμο για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και οι διαγωνισμοί για την κατασκευή θα προκηρυχθούν έως το τέλος του έτους με στόχο τα έργα να ολοκληρωθούν έως το 2015.

Θα εφαρμόσουν ακόμη και «δικονομικό fast track» για να επισπευσθεί η δικονομική διαδικασία.

Προωθούν τις εγκληματικές και πανάκριβες τεχνολογίες της βιοξήρανσης και καύσης των απορριμμάτων. Μιλάνε πια και για την αύξηση του κόστους διαχείρισης των αποβλήτων για τον πολίτη, ( η μελέτη Οικονομόπουλου προβλέπει μέχρι και τετραπλασιασμό του).

Κάτω από αυτές τις εξελίξεις η Επιτροπή συγκαλεί Λαϊκή Συνέλευση το

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012 στις 5.30 μ.μ.
στο Κοινοτικό κατάστημα Γραμματικού.


Επιτροπή Γραμματικού - Μαραθώνα κατά των ΧΥΤΑ
oxixyta.blogspot.com

Γραμματικό 29 Οκτωβρίου 2012

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Κυριακή 21/10, συγκέντρωσ​η στην Ιερισσό και πορεία στις Σκουριές

Στο HOTDOC που κυκλοφορεί: Διαχείριση απορριμμάτων και τα.. σκουπίδια του Καράμπελα

Στο HOTDOC που κυκλοφορεί: Διαχείριση απορριμμάτων και τα.. σκουπίδια του Καράμπελα

Posted date: Οκτωβρίου 16, 2012 In: Ρεπορτάζ-ειδήσεις

Εργολάβοι κυνηγούν με φορτηγά αστυνομικούς μέσα στο σκοτάδι, αστυνομικοί που πυροβολούν για να γλυτώσουν τη ζωή τους, τσιλιαδόροι, άνθρωποι της νύχτας και του υποκόσμου, πλοία που ταξιδεύουν στο Ιόνιο γεμάτα σκουπίδια με άγνωστο προορισμό, επικίνδυνα απόβλητα νοσοκομείων που μεταφέρονται με συνοπτικές διαδικασίες, μυστηριώδεις εμπρησμοί σε εγκαταστάσεις και εκατομμύρια ευρώ συνθέτουν το παζλ της βρόμικης εικόνας, της διαχείρισης και της μεταφοράς των απορριμάτων στη Δυτική Ελλάδα. Η μπόχα που αναδύεται πίσω από αυτή, όπως λένε οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα, είναι ανυπόφορη και πιο δυνατή από εκείνη των σκουπιδιών!



Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο HOT DOC που κυκλοφορεί την Πέμπτη 18/10/2012.

ΣΜΑ Ευκαρπίας: Επανακατέλαβαν τώρα τον χώρο οι κάτοικοι(φώτο και βίντεο)

ΣΜΑ Ευκαρπίας: Επανακατέλαβαν τώρα τον χώρο οι κάτοικοι(φώτο και βίντεο)

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Πόρισμα που κλείνει τον ΧΥΤΑ Ελληνικού ( Ιωαννίνων )


Πόρισμα που κλείνει τον ΧΥΤΑ Ελληνικού
Από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, την οποία αμφισβητεί η Περιφέρεια .


Δύο αντικρουόμενες απόψεις εκφράζουν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και η ιδιωτική εταιρία γεωλογικών μελετών που ανέλαβε την διαδικασία της ιχνηθέτησης στον ΧΥΤΑ Ελληνικού, για το πρόβλημα που έχει προκύψει με την μόλυνση των γύρω πηγών και τα αίτιά τους.

Ενώ λοιπόν το πόρισμα της ιχνηθέτησης καταλήγει στο συμπέρασμα πως «δεν προκύπτει διαρροή των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ Ελληνικού», οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος καταλήγουν στο ότι «η λειτουργία του ΧΥΤΑ έχει προκαλέσει και εξακολουθεί να προκαλεί τη ρύπανση στα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα της περιοχής», βάζοντας ουσιαστικά βόμβα στα θεμέλια λειτουργίας του και δημιουργώντας ερωτηματικά για το κατά πόσο τελικά αυτό το έργο των πολλών εκατομμυρίων ευρώ που διαφημίστηκε ως το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που έγινε στα Γιάννινα είναι τελικά αθώο για τη ρύπανση της γύρω περιοχής και αν φυσικά μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί υπ' αυτές τις συνθήκες.

Η έκθεση των Επιθεωρητών είναι γνωστή στην Περιφέρεια από τις 29 Σεπτεμβρίου ενώ αυτή της ιχνηθέτησης λίγες μέρες μετά.

Την περασμένη Παρασκευή η αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας που είχε αναλάβει τη διερεύνηση του θέματος κάλεσε τον Φορέα Διαχείρισης σε σύσκεψη προκειμένου να τον ενημερώσει επί του θέματος.

Σε αυτή συμμετείχε και ο δήμαρχος Β. Τζουμέρκων Γ. Σεντελές ο οποίος διαπίστωσε μια προσπάθεια πολιτικής συγκάλυψης του πορίσματος των επιθεωρητών περιβάλλοντος και γι' αυτό την κατήγγειλε με αποτέλεσμα η σύσκεψη να μην ολοκληρωθεί ποτέ.

Με βάση το πόρισμα αυτό λοιπόν και με δεδομένο πως η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ έχει λήξει στην πιο δύσκολη θέση βρίσκεται ο ΦΟΔΣΑ που καλείται να αποφασίσει αν θα παραλάβει ένα έργο που οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ θεωρούν ως πηγή μόλυνσης αλλά και με πολλά κατασκευαστικά λάθη ενώ προσθέτουν ότι από τον Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα δεν λειτούργησε με βάση τη νομοθεσία.

Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος

Οι πρώτες αυτοψίες από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος έγιναν στις 17 Φεβρουαρίου ενώ ακολούθησαν κι άλλες στις 25 και 26 Απριλίου. Σύμφωνα με αυτές τα προβλήματα με τον ΧΥΤΑ ξεκινούν ήδη από την χωροθέτησή του.

Οι Επιθεωρητές αφού αναλύουν τις αλλοιώσεις που υπέστη το περιβάλλον καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι στο σημείο όπου κατασκευάστηκε ο ΧΥΤΑ προϋπήρχαν ρέματα που μπαζώθηκαν κάτι που «αλλοίωσε τη μορφή της κοίτης του υδατορέματος, υποβαθμίζοντας το περιβάλλον».

Τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία όμως προκύπτουν στις αναλύσεις για τη ρύπανση των υδάτων.

Έτσι στο κεφάλαιο αυτό αναφέρεται πως οι αναλύσεις των δειγμάτων στην πηγή θέση «Λεύκα», στις γεωτρήσεις Γ1, Γ2 και Γ3 καθώς και στα πρανή του επιχώματος κατάντη του ΧΥΤΑ δείχνουν ότι από την ημέρα που εντοπίστηκε η ρύπανση όχι μόνο δεν ελαττώθηκε αλλά εξακολούθησε να υπάρχει έως και τα τέλη Αυγούστου, όποτε ολοκληρώθηκαν οι δειγματοληψίες.

Σε ότι αφορά στη ρύπανση των υπόγειων νερών της ευρύτερης περιοχής του ΧΥΤΑ η έκθεση αναφέρει πως είναι προφανές ότι τα υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής στοιχεία, που δεν μελετήθηκαν στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου, παίζουν καθοριστικό ρόλο αφού επηρεάζουν τα φαινόμενα μεταφοράς και διασποράς των ρύπων.

Συμπερασματικά οι Επιθεωρητές αναφέρουν: «λαμβάνοντας υπόψη ότι στην περιοχή δεν υφίσταται άλλη ρυπογόνος δραστηριότητα πέραν του ΧΥΤΑ, το φαινόμενο ξεκίνησε λίγους μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ, σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων δεν είχε παρουσιαστεί παρόμοιο πρόβλημα στο παρελθόν και ότι το φαινόμενο εντείνεται στη Γεώτρηση Γ1, στις εκροές στον πόδα του επιχώματος και στην πηγή Λεύκα, εκτιμάται ότι η λειτουργία του ΧΥΤΑ έχει προκαλέσει και εξακολουθεί να προκαλεί τη ρύπανση στα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα της περιοχής».

Με βάση τις μετρήσεις των αναλύσεων ποιότητας των επεξεργασμένων στραγγισμάτων προκύπτει υπέρβαση των ορίων που τέθηκαν με την από 2006 εγκεκριμένη οριστική μελέτη του έργου στις παραμέτρους BOD, COD, αιωρούμενα στερεά, ολικό άζωτο, ολικός φώσφορος και ολικά κολοβακτηριοειδή.

Οι Επιθεωρητές επιπρόσθετα επισημαίνουν πως η ανάδοχος εταιρία δεν φρόντισε να παρακολουθεί την ποιότητα των υδάτων στις γεωτρήσεις του ΧΥΤΑ όπου παρουσιάστηκαν προβλήματα αλλά ούτε βρήκε λύσεις ώστε να απομακρυνθούν τα στραγγίσματα από το κύτταρο ως όφειλε.

«Στο χρονικό διάστημα Μάρτιος- Αύγουστος 2012, κατά τις αναλύσεις της ποιότητας των υδάτων της γεώτρησης Γ2, εντός του γηπέδου του Χ.Υ.Τ.Α. σημειώθηκαν συχνές υπερβάσεις στη συγκέντρωση του αμμωνίου και ορισμένες υπερβάσεις της ανώτατης τιμής αγωγιμότητας σε σχέση με τα όρια που τίθενται στη (16) σχετική Υ.Α., σε αντίθεση με αυτή. Παράλληλα, παρατηρείται ότι οι τιμές του COD παραπέμπουν σε ανεπεξέργαστα υγρά απόβλητα. Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α. προκάλεσε τη ρύπανση των υπόγειων υδάτων ενώ προκύπτει ότι τα επιφανειακά ύδατα που ελέγχθηκαν έχουν κατώτερη ποιότητα από την προβλεπόμενη για τα επεξεργασμένα στραγγίσματα, από την ποιότητα των υδάτων στο Μέγα Ρέμα κατάντη και απέχουν από τα πρότυπα ποιότητας γλυκών επιφανειακών υδάτων», αναφέρει η έκθεση.

Συνεχίζοντας σημειώνει πως η αντοχή της γεωμενβράνης είναι 210Ν/mm ενώ θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη από 500, το βάρος του γεωυφάσματος προστασίας της ζώνης αποστράγγισης είναι 124g/m2 τη στιγμή που θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο από 180 ενώ στο έδαφος των πρανών, το οποίο είχε προετοιμαστεί για την εφαρμογή του γεωσυνθετικού αργιλικού φραγμού, είχαν παραμείνει πέτρες διαστάσεων άνω των 10 εκατοστών και φυτά, τα οποία επηρεάζουν την εφαρμογή και λειτουργία του φραγμού.

Ακόμα οι Επιθεωρητές διαπίστωσαν και τη μη σωστή λειτουργία του έργου από τον εργολάβο τόσο σε ότι αφορά τη διάθεση των υδάτων όσο και τη μη ενεργοποίηση του βιολογικού καθαρισμού τον οποίο μάλιστα χαρακτηρίζουν και μικρό για τις ανάγκες του έργου.

Καταλήγοντας οι Επιθεωρητές καλούν την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου αλλά και τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων σε γραπτή απολογία, ενώ επισημαίνουν την αναγκαιότητα να ληφθεί υπόψη η έκθεσή τους πριν την οριστική παραλαβή του έργου από τον ΦΟΔΣΑ.

Τα αποτελέσματα της ιχνηθέτησης

Σε εντελώς αντίθετη πλευρά κινούνται τα συμπεράσματα της ιχνηθέτησης τα οποία αναφέρουν πως στην πηγή Λεύκας ανιχνεύθηκαν δύο χρωστικές ουσίες στα δείγματα της δεύτερης ως πέμπτης μέρας κάτι που σύμφωνα με την εταιρία που διενήργησε την ιχνηθέτηση δεν δικαιολογούνται να εμφανιστούν τόσο σύντομα σε μια απόσταση 600 μέτρων, αποδίδοντας την παρουσία τους σε επιμολύνσεις από ανθρώπινο παράγοντα.

Αναφορικά με τις γεωτρήσεις Γ1, Γ2 και Γ3 ανιχνεύονται ήδη από τη δεύτερη μέρα των μετρήσεων και οι τρεις ιχνηθήτες με μηδενικές τιμές ανά διαστήματα. Και σε αυτή την περίπτωση οι επιστήμονες αποδίδουν την παρουσία των χρωστικών ουσιών και στις τρεις γεωτρήσεις σε επιφανειακές επιμολύνσεις από ανθρώπινο παράγοντα και όχι σε φυσιολογική διαρροή από τα σημεία ρίψης τους.

Τέλος σημειώνουν πως από τα αποτελέσματα όλου του προγράμματος ιχνηθετήσεων δεν προκύπτει διαρροή των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ Ελληνικού.

Πιο αναλυτικά η Επιτροπή κατέληξε ομόφωνα στα παρακάτω συμπεράσματα - προτάσεις:

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δεν αποδεικνύεται ύπαρξη διαρροών τόσο στο κύτταρο, όσο και στις δεξαμενές συλλογής και επεξεργασίας στραγγιδίων, καθόσον στα σημεία ελέγχου (Γεωτρήσεις & πηγή «Λεύκα») δεν ανιχνεύτηκαν συνεχείς και ικανές ποσότητες ιχνηθετών, ώστε να μπορούν να δικαιολογήσουν φαινόμενα διαρροής.

Από τις παρουσιασθείσες Εκθέσεις Ιχνηθέτησης και Γεωφυσικής διερεύνησης, δεν διαφοροποιούνται τα συμπεράσματα της από 10/5/2012 Έκθεσης-Πόρισμα της Επιτροπής, στα οποία και παραπέμπουμε.

Από τις εργαστηριακές αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους επιβεβαιώθηκε η σχετικά άμεση επικοινωνία της γεώτρησης Γ1 με την πηγή «Λεύκα», (εμφάνιση ClO- στην πηγή, το οποίο ρίχθηκε στην γεώτρηση κατά την απολύμανσή της), ακόμη και σήμερα σε περίοδο ανομβρίας και χαμηλής υδραυλικής κινητικότητας.

Δεδομένης της αδυναμίας πλήρους γνώσης της υδραυλικής επικοινωνίας (όσον αφορά στον απαιτούμενο χρόνο) του ΧΥΤΑ με την πηγή «Λεύκα», προτείνεται να συνεχιστεί ο έλεγχος (ανίχνευσης ιχνηθετών) για τριάντα (30) ημέρες ακόμη, με εβδομαδιαίες δειγματοληψίες από την πηγή «Λεύκα», που - ανάλογα με τα ευρήματα - μπορεί να πυκνώσουν.

Επειδή η εκτέλεση της εν λόγω διαδικασίας των ιχνηθετήσεων συνέπεσε να γίνει σε περίοδο ανομβρίας (γεγονός όχι κατ' ανάγκη άστοχο) και επειδή η εξέλιξη του φαινομένου σχετίζεται άμεσα με την υδρογεωλογία της περιοχής, προτείνεται να συνεχιστεί η παρακολούθηση των φαινομένων και οι δειγματοληψίες για ανίχνευση ιχνηθετών και την περίοδο των προσεχών βροχοπτώσεων, με ειδικότερη εστίαση τόσο στην πηγή «Λεύκα», όσο και στην πιθανή επανεμφάνιση εκροής από τη θέση «λιθορριπή» κατάντη του κυττάρου, που σήμερα δεν εμφανίζει εκροές.

Ανάλογα των παραπάνω αναφερομένων πιθανών προσεχών ευρημάτων, η Επιτροπή και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, θα πρέπει να εξετάσουν την περαιτέρω δυνατότητα διερεύνησης της ακριβούς αιτίας προέλευσης της ρύπανσης των υδάτων της πηγής στη θέση «Λεύκα» και των λοιπών επιφανειακών ή υπογείων υδάτων της περιοχής του ΧΥΤΑ, με την χρήση κάθε επιστημονικά συμβατής και αξιόπιστης διαδικασίας.

Προτείνεται να συνεχιστεί η απομάκρυνση των επεξεργασμένων στραγγιδίων με στόχο την λειτουργία του ΧΥΤΑ με μείωση, έτι περαιτέρω, της υφιστάμενης υδραυλικής φόρτισης.

Τέλος για άλλη μια φορά θέλουμε να επισημάνουμε την αναγκαιότητα αλλαγής των Περιβαλλοντικών Όρων για την εξεύρεση οριστικής λύσης στη διαχείριση και διάθεση των επεξεργασμένων στραγγιδίων».

Ενστάσεις από τον δήμο Β. Τζουμέρκων

Με επιστολή του προς την Περιφέρεια ο δήμαρχος Β. Τζουμέκρων, Γιάννης Σεντελές, εκφράζει ορισμένες ενστάσεις για την αρτιότητα της διαδικασίας της ιχνηθέτησης και φυσικά για τα αποτελέσματά της.

Σε αυτή μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η όλη διαδικασία διεξήχθη σε μια χρονική περίοδο πλήρους και παρατεταμένης ανομβρίας, δηλαδή σε συνθήκες ακραία διαφορετικές από αυτές που εκδηλώθηκε το φαινόμενο της ρύπανσης και ως εκ τούτου, για έναν ακόμη λόγο, είμαστε επιφυλακτικοί όσον αφορά τα αποτελέσματά της.

Συμφωνήθηκε κατά το προκαταρκτικό στάδιο της διαδικασίας να γίνεται καθημερινή (ακόμη και Σαββατοκύριακα) παράλληλη δειγματοληψία από τα διάφορα σημεία, τόσον από τον ανάδοχο όσον και από την Περιφέρεια. Όμως κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων διαπιστώθηκε ότι τελικώς η Περιφέρεια έκανε λήψη δειγμάτων μία φορά ανά εβδομάδα και όχι καθημερινά.

Η έλλειψη παράλληλων δειγμάτων είναι κομβικό σημείο για την ανάλυση και αξιολόγηση, εκ μέρους της πλευράς του αναδόχου, των αποτελεσμάτων και αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα, όπως φαίνεται από τα όσα αναφέρουμε στην επόμενη παράγραφο και αφορούν στο μοντέλο αξιολόγησης των αποτελεσμάτων που υιοθετήθηκε από τον υπεύθυνο της έρευνας κ. Σταμάτη.

Το μοντέλο που υιοθετήθηκε είναι εκείνο της συνεχούς ομοιόμορφης ροής που αναμένεται να δώσει καμπύλη ανίχνευσης συνεχή, αρχικά αύξουσα και εν συνεχεία φθίνουσα. Με βάση την υπόθεση αυτή ο κ. Σταμάτης στο πόρισμά του απεφάνθη ότι δεν υπάρχει διαρροή από τον ΧΥΤΑ και δικαιολόγησε την ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ των ιχνηθετών, που αποδεδειγμένα βρέθηκαν σε όλα τα σημεία λήψης των δειγμάτων, σαν επιμόλυνση. Καταρχήν η υιοθέτηση του μοντέλου αυτού είναι εντελώς αυθαίρετη, διότι δεν γνωρίζουμε ούτε τη θέση της πιθανής διαρροής, ούτε την εκάστοτε στατική πίεση του υδραυλικού φορτίου αλλά και ούτε την μορφή που πήρε η συγκέντρωση του ιχνηθέτη στο σώμα του κυττάρου του ΧΥΤΑ. Κατά συνέπεια, στην περίπτωση που αυτή η υπόθεση εργασίας είναι λανθασμένη, τα αποτελέσματα της ιχνηθέτησης, πρέπει να ερμηνευτούν σαν απόδειξη διαρροής. Το γεγονός επίσης ότι δεν υπάρχουν αναλύσεις της Περιφέρειας, που να διασταυρώνουν τα αποτελέσματα του αναδόχου για τις ημέρες εκείνες, στις οποίες παρουσιάζεται «ασυνέχεια» στην παρουσία των ιχνηθετών, μας κάνουν ακόμη περισσότερο επιφυλακτικούς στην υιοθέτηση του μοντέλου αυτού.

Το τρίτο σημείο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η διαδικασία της ιχνηθέτησης κατέληξε σε πόρισμα, χωρίς επί της ουσίας να αξιολογηθεί δείγμα από το πιο επίμαχο σημείο δειγματοληψίας, που είναι η πηγή Λεύκας. Και τούτο διότι, αφού με βάση τις μετρήσεις ταχύτητας του νερού και όπως αναφέρεται στο πόρισμα ο εκτιμώμενος χρόνος ανίχνευσης είναι περίπου 58 ημέρες, δεν είναι επιστημονικό να βγαίνει πόρισμα με τελευταία μέτρηση στις 20 ημέρες, όταν δηλαδή ο ιχνηθέτης θεωρητικά βρίσκεται στο 1/3 περίπου της διαδρομής του προς την πηγή.

Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι η περίοδος που επιλέχτηκε για να γίνει η ιχνηθέτηση άφησε έξω το σημείο της λιθοριπής, βασικό σημείο εμφάνισης ρύπανσης.

Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε ότι στο πόρισμα αναφέρονται σαφώς χημικές ουσίες οι οποίες μπορούν να αδρανοποιήσουν τους ιχνηθέτες και να επηρεάσουν την ανίχνευσή τους.

Σαν τελικό συμπέρασμα από τις παραπάνω διαδικασίες νομίζουμε είναι ότι υπήρξε σαφώς ανίχνευση ιχνηθετών και τα αποτελέσματα ενισχύουν το αρχικό πόρισμα της επιτροπής σας, ότι δηλαδή για την ρύπανση των πηγών της περιοχής ευθύνεται η λειτουργία του ΧΥΤΑ».

πηγή : Εφημερίδα ΝΕΟΙΑΓΩΝΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ 12 Οκτωβρίου 2012
http://www.neoiagones.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2074:2012-10-12-19-20-45&catid=1:2012-02-28-20-20-28&Itemid=2

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Αίγιο: Ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην πηγή από τους πολίτες




Μια ομάδα πολιτών της Αιγιάλειας ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση ανοικτής εκδήλωσης, το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στις 6.15μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου (παλιό Νοσοκομείο), όπου θα παρουσιαστεί η προσπάθεια και οι δυνατότητες που προσφέρει η δημιουργία εταιρίας κοινωνικής βάσης για τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων από τους ίδιους τους πολίτες. Η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει από τη Λακωνία με αρκετά σημαντικά αποτελέσματα και προφανή πλεονεκτήματα.


Θα μιλήσουν οι :

- Αγγελική Φωτεινού, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Αιγιάλειας.

- Δημήτρης Δαμάσκος, εκπρόσωπος του PROSYNAT Forum.

- Βασίλης Γιόκαρης, εκπρόσωπος της αντίστοιχης Πρωτοβουλίας Πολιτών Αρκαδίας.

- Γιώργος Μπάλιας, καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

- Σταύρος Αργυρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Λακωνικής Βιοενεργειακής ΑΕ

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Είναι γνωστό σε όλους ότι εδώ και χρόνια στην ΕΕ. έχει απαγορευτεί η λειτουργία πόσο μάλλον η δημιουργία ΧΥΤΑ. Στον τόπο μας με την τραγική εθελοτυφλία του κράτους στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που μόνο εγκληματική και κερδοσκοπική μπορεί να είναι, συνεχίζουν να διαπράττονται περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες οικονομικά σκάνδαλα, και κατ' επέκταση κοινωνικές καταστροφές.

Δεκαετίες τώρα περιβαλλοντικές οργανώσεις, κοινωνικοί φορείς, ευαισθητοποιημένοι πολίτες φωνάζουν και μάχονται για ολοκληρωμένη και ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων με απαραίτητη προϋπόθεση τον διαχωρισμό στην πηγή, την ανακύκλωση και την φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση του οργανικού υπολείμματος. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εκπαίδευση της κοινωνίας προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά η πολιτεία δέσμια των συμφερόντων που αφορούν και τη μεγάλη μπίζνα των σκουπιδιών, όχι μόνο συντηρεί την άγνοια του κόσμου πάνω στο θέμα, αλλά και αφήνει σκόπιμα να διογκώνεται το πρόβλημα φτάνοντας σήμερα στο σημείο να λένε: «Είναι ήδη πολύ αργά, δεν υπάρχει άλλη λύση, ας έρθουν οι μεγαλοεργολάβοι να φτιάξουν τα ΧΥΤΑ και τα εργοστάσια να τελειώνουμε».

Εμείς, οι πολίτες της Αιγιαλείας, που οι εκάστοτε τοπικές αρχές μας αντιμετώπισαν σαν λίγους για το πολιτικό κόστος ψήφους και όχι σαν ανθρώπους και αποφάσισαν να καταστρέψουν μια μοναδικής ομορφιάς περιοχή με πλούσια ύδατα που επηρεάζουν τον υδροφόρο ορίζοντα, έχουμε να προτείνουμε, να βροντοφωνάξουμε ότι ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ που οι ιθύνοντες κάνουν ότι δε βλέπουν. Δε μας έδωσαν ποτέ σημασία όταν τις προτείναμε, δε μας άφησαν κάποιες φορές να τις πούμε όπως στο πρόσφατο Δημοτικό συμβούλιο στο Αίγιο.

Τον προηγούμενο αιώνα μιλούσαμε για σκουπίδια. Σήμερα μιλάμε και σκεπτόμαστε για απορρίμματα - προϊόντα. Η λύση έγκειται στη συστηματική εκπαίδευση των πολιτών στο πώς να κάνουν σωστό διαχωρισμό των απορριμμάτων στο σπίτι και στο γιατί πρέπει να το κάνουν αυτό. Απ' τη στιγμή που τα απορρίμματα θα συλλέγονται διαχωρισμένα, μιλάμε πλέον όχι για σκουπίδια αλλά για ανακυκλώσιμα υλικά - προϊόντα:

α) τα οργανικά, β) το χαρτί και χαρτόνι, γ) τα διαφορετικής ποιότητας και κλάσης πλαστικά, δ) το διαφορετικής απόχρωσης γυαλί, ε) τα διάφορα μέταλλα, στ) το ξύλο. Τα πρώτα πέντε ρεύματα των απορριμμάτων (δηλ. οργανικά, χαρτί, πλαστικά, γυαλί και μέταλλο) είναι υποχρεωτικό να διαχωρίζονται από το έτος 2015 (Ευρωπαϊκή Οδηγία 98/2008).

Η στρατηγική - μέθοδος που υιοθετούμε είναι η διαλογή των απορριμμάτων μας στη πηγή. Επιτακτική είναι η παραγωγή Βιοαερίου από τα οργανικά μας και φυσικά κόμποστ από το μετά την αναερόβια ζύμωση κλάσμα των οργανικών, καθώς και εκμετάλλευση με επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση των κύριων υλικών όπως χαρτιού, πλαστικών, γυαλιού, μετάλλων και τηγανελαίων.

Συνοπτικά η ιδέα της πρότασης μας για διαχείριση των απορριμμάτων

1) Ίδρυση εταιρείας λαϊκής -κοινωνικής βάσης με τις αρχές της ΑΕ.

Το εγχείρημα της εταιρείας καλύπτεται από ένα πολύπλοκο αλλά με συγκεκριμένο σκοπό και στόχο καταστατικό, ώστε στη γενική συνέλευση των μετόχων κανείς πρακτικά να μην μπορεί να εξαγοράσει μεγάλο μερίδιο των κοινών μετοχών της εταιρείας, έτσι ώστε η διοίκηση της εταιρείας να βρίσκεται σε πολυμετοχική λαϊκή-κοινωνική βάση.

2) Η αποδεκτή και επιλεγμένη μέθοδος είναι η «Διαλογή στη πηγή».

Απαραίτητη προϋπόθεση για επιτυχία του συστήματος είναι ή όσο καλλίτερη και ασφαλέστερη διαλογή του οργανικού κλάσματος στη πηγή. Το προδιαλεγμένο οργανικό κλάσμα θα οδηγείται προς ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΖΥΜΩΣΗ για την παραγωγή Βιοαερίου και το εναπομένον της ζύμωσης κλάσμα θα γίνεται κομπόστ (εδαφοβελτιωτικό λίπασμα).

3) Επιθυμητή η σύμπραξη με τον τοπικό Δήμο με μειοιμηφικό ποσοστό για τη διασφάλιση του λαϊκού πολυμετοχικού χαρακτήρα της εταιρείας. Ο πολίτης δύναται να ωφελείται με δύο τρόπους: άμεσα λόγω της μετοχικής του συμμετοχής στο πλειοψηφικό μέρος της εταιρείας και μέσω του Δήμου του και των ανταποδοτικών έργων της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής μετά την διανομή των κερδών.

4) Ενισχύει ένα αποκεντρωμένο σύστημα διαχείρισης σε «κυτταρική μορφή». Πρακτικά προάγει τη διαχείριση σε επίπεδο είτε μεγάλου Δήμου ή πρώην Νομαρχιακής ενότητας.

5) Δυνατότητα κατασκευής μικρών αποκεντρωμένων μονάδων εξευγενισμού των ήδη προδιαλεγμένων στη Πηγή ανακυκλώσιμων υλικών, παραγωγής βιοαερίου και τελικά κομποστοποίησης του εναπομείναντος οργανικού κλάσματος.

6) Αξιοποίηση μέσω της αναερόβιας ζύμωσης λοιπών αγροτικών υπολειμμάτων και υπολειμμάτων βιομηχανίας τροφίμων, ζωικής και φυτικής προέλευσης

7) Βελτίωση υπαρχόντων και λειτουργία νέων συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, για άλλα ανακτήσιμα υλικά όπου μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται τα τηγανέλαια, τα αδρανή προϊόντα κατεδαφίσεων, ηλεκτρικές- ηλεκτρονικές συσκευές κλπ.

8) «Πράσινα σημεία συγκέντρωσης» προδιαλεγμένων ανακτήσιμων και ανακυκλώσιμων υλικών, από όλα τα σημεία διαλογής στην πηγή για επαναχρησιμοποίηση κοινωνική και περιβαλλοντική αξιοποίηση συγκεκριμένων υλικων και τέλος εμπορία - διάθεση.

9) ΟΧΙ σε μονάδα επεξεργασίας - διαχωρισμού σύμμεικτων απορριμμάτων.

10) Δημιουργία συγκεκριμένου, περιβαλλοντικά και κοινωνικά αποδεκτού χώρου υγειονομικής ταφής του ελαχίστου το δυνατόν υπολείμματος.

Η πρόταση απαντά στα επόμενα σημαντικά Θέματα:

Α) Στον ΑΝΘΡΩΠΟ -ΠΟΛΙΤΗ και την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β) Στο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γ) Στη ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ και την ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΑΠΟ ΦΑΡΑΩΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ.

Α) Στον ΑΝΘΡΩΠΟ -ΠΟΛΙΤΗ

Η ενεργή συμμετοχή του δημότη στη διαχείριση, είναι το άλφα και το ωμέγα στη διαχρονική επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος δυνατότητες αποδοχής ενός συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων από τους πολίτες έγκειται μόνο στην ενημέρωση-πληροφόρηση ενός διαφανούς, πολυμετοχικού, άμεσα ανταποδοτικού και ενεργητικού- παραγωγικού μοντέλου διαχείρισης. Ο κάθε δημότης, ο κάθε ενημερωμένος δημότης, δημιουργεί-παράγει καθημερινά, με μια συγκεκριμένη και αποδεκτή μέθοδο, τη Διαλογή στη Πηγή, διαλεγμένα απορρίμματα.

Β) Στο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εμείς προτείνουμε και αποδεχόμαστε ένα όσο το δυνατόν λιγότερο υπόλειμμα από τα απορρίμματα μας, αν είναι δυνατόν μηδενικά το οποίο θα πρέπει να οδηγείται σε ελεγχόμενους ΧΥΤΥ.

Κανένα υπόλειμμα- προϊόν δεν μπορεί και δεν επιθυμούμε να είναι αποτέλεσμα θερμικής επεξεργασίας (καύσης ή πυρόλυσης ή πλάσμα -αεριοποίησης) Είναι προτιμότερο να έχουμε κεντρικές μονάδες πάντα τοπικού χαρακτήρα) για παραγωγή βιοαερίου - κομποστοποίηση και όπου είναι εφικτό όπως σε αγροτικές περιοχές οικιακή κομποστοποίηση.

Το περιβαλλοντικό όφελος από τη διαχείριση-μέθοδο είναι πολλαπλό.

ο Παραγωγή υψηλότατης ποιότητας κομποστ πραγματικά εμπορεύσιμου.

ο Παραγωγή βιοαερίου. Απ' αυτή τη διαδικασία το πιο προσοδοφόρο είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μετά τη καύση του μεθανίου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το βιοαέριο είναι η μοναδική μορφή Α.Π.Ε. που αποθηκεύεται πολύ εύκολα και απλά, ώστε να δύναται να αποδοθεί τη χρονική στιγμή που πραγματικά την έχουμε ανάγκη. Παραγωγή ισοποσής θερμικής ενέργειας από την καύση του βιοαερίου. Αξιοποίηση της θερμικής ενέργειας με πάμπολλους τρόπους (τηλεθέρμανση, βιοτεχνίες για αξιοποίηση της θερμότητας- ψύξης, πλυντήρια, θερμοκήπια, κλπ.)

ο Τα προϊόντα μετά την τέλεια καύση του βιοαερίου είναι νερό και CΟ2. Μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, καθότι το εκλυόμενο CΟ2 προέρχεται από φυτική μάζα.

Γ) Στη ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ και την ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΑΠΟ ΦΑΡΑΩΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ

Η συμπεριφορά μιας εταιρείας, οποιασδήποτε μορφής, πόσο μάλλον λαϊκής -κοινωνικής βάσης, απαιτεί την εφαρμογή των νομών και των θεσμών. Ο κοινωνικός έλεγχος της εταιρείας είναι θετικός παράγοντας αξιοκρατικών και διάφανων διαδικασιών.

Στόχος της Λαϊκής κοινωνικής Βάσης εταιρείας είναι ο τοπικός χαρακτήρας διαχείρισής των απορριμμάτων και η αποφυγή μονοπωλιακού τύπου συμβολαίων που καθιστούν τους κατοίκους της περιοχής ομήρους στα μεγάλα συμφέροντα.

Εσείς αξιότιμοι περιφερειακοί σύμβουλοι έχετε σήμερα τη μεγάλη ευθύνη που θα κρίνει το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας. Να συμβάλλετε στην προστασία του μεγαλύτερου αγαθού : της ΥΓΕΙΑΣ των πολιτών, του ΝΕΡΟΥ! ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ».

Πολίτες της Αγιάλειας για την ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΑΙΚΗΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ Α.Ε.

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Κυβερνητική εμμονή τα εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων στην Αττική

Από την εφημερίδα Η ΑΥΓΗ 20 Σεπτεμβρίου 2012 :

Εμμένει στον ξεπερασμένο περιφερειακό σχεδιασμό η κυβέρνηση για κατασκευή τεσσάρων εργοστασίων (Φυλή - Λιόσια - Γραμματικό - Κερατέα) επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, μη αποκλειομένης και της καύσης, στην Αττική, δια της μεθόδου των συμπράξεων ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, με ανύπαρκτες πολιτικές μείωσης των αποβλήτων και την ανακύκλωση ακόμη στα σπάργανα.


Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν δημοπρατηθεί τα έργα με διακριτούς διαγωνισμούς, είπε ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ Ν. Ματζούφας, αφού εγκριθούν από την αρμόδια διυπουργική.

Μετά το πέρας μιας άλλης διυπουργικής "για την παρακολούθηση εφαρμογής του Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων", η οποία συνεδρίασε χθες στο ΥΠΕΚΑ, ο ίδιος ανέφερε πως η εγγύηση του Δημοσίου για ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα 1,3 τόννων ετησίως θα απαλειφθεί από την προκήρυξη, παρότι η ανάθεση γίνεται σε δύο φάσεις (Α' προεπιλογή υποψηφίων, Β' υποβολή δεσμευτικών προσφορών) και μπορεί να επανέλθει...

Ο πρόεδρος της διυπουργικής, αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτης, γενικώς και αορίστως δήλωσε ότι αποφασίστηκε να καταρτιστεί πρόγραμμα πρόληψης παραγωγής αποβλήτων και να επιταχυνθεί η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Μάλιστα έσπευσε να διευκρινίσει ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα το ένα με το άλλο.

Γραπτή ανακοίνωση αργότερα του ΥΠΕΚΑ διόρθωσε τον αναπληρωτή υπουργό ενημερώνοντας πως πρόκειται για τις προβλέψεις της Οδηγίας 2008/98, όπου η πρόληψη αποτελεί κομμάτι του Εθνικού Σχεδιασμού. Η εν λόγω Οδηγία επιτάσσει την ιεράρχηση των σταδίων διαχείρισης των αποβλήτων με πρώτη την πρόληψη και κατά σειρά ακολουθούν επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, άλλου είδους ανάκτηση και τελευταία η διάθεση.

Ο Στ. Καλαφάτης μίλησε για μετακίνηση πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον εν όψει αναθεώρησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ αναφέρεται ότι θα ενισχυθεί ο άξονας 4 του προγράμματος για τη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων, όπου όμως, μέχρι τώρα, έχουν ενταχθεί σχεδόν αποκλειστικά έργα που συνδέονται με αποκαταστάσεις χωματερών και απουσιάζουν παντελώς μέτρα πρόληψης.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι θα συσταθεί "Εκτελεστική Γραμματεία της Διυπουργικής Επιτροπής, ως μηχανισμού προώθησης και παρακολούθησης των Έργων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που τελεί υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΚΑ".

Ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Γ. Σγουρός έσπευσε να χαρακτηρίσει πολύ θετικό το γεγονός ότι υιοθετήθηκε η πρόταση του ΕΔΣΝΑ για τέσσερις χωριστούς διαγωνισμούς, κάνοντας λόγο για “τη μοναδική ρεαλιστική και βιώσιμη λύση”, ενώ πρόσθεσε πως κεντρική διοίκηση και Τ.Α. πρέπει να τρέξουν με γοργούς ρυθμούς καθώς ο ΧΥΤΑ στη Φυλή έχει το πολύ δύο χρόνια ζωής.
πηγή : Εφημερίδα Η ΑΥΓΗ 20 Σεπτεμβρίου 2012
    Αντιγράφουμε επίσης σχόλιο από την στήλη '' ΤΡΥΠΩΝΩ - ΞΕΤΡΥΠΩΝΩ '' της  εφημερίδας  ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ 20 Σεπτεμβρίου 2012 :   '' ΤΙ ΓΥΡΕΥΕΙ η αλεπού στο παζάρι ή , καλύτερα , τι δουλειά έχει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τα σκουπίδια ; Ο φόβος φυλάει τα έρημα ή ετοιμάζονται για κινήσεις που θα προκαλέσουν νέες ΄΄ Κερατέες ΄΄ και έχουν αρχίσει από τώρα τον σχεδιασμό των ΄΄ εχθροπραξιών ΄΄ ; Τα ερωτήματα προκύπτουν από τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Πάτροκλου Γεωργιάδη στην πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την παρακολούθηση εφαρμογής του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Αποβλήτων . Γιατί κατανοούμε να συμμετέχει ο υπουργός Εσωτερικών και οι αναπληρωτές υπουργοί ΠΕΚΑ και Ανάπτυξης , αλλά ο Δένδιας ; Εκτός κι αν η εφαρμογή του σχεδιασμού περνάει μόνο με την παρουσία ΜΑΤ ... ''        

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Δια­χεί­ρι­ση α­πορ­ριμ­μά­των ή δια­χεί­ρι­ση χρη­μά­τω­ν;

ΣΥ­ΝΕ­ΝΤΕΥ­ΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑ­ΣΟ ΚΕ­ΦΑ­ΛΑ, ΜΕ­ΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟ­ΣΥ­ΝΑ­Τ

Δια­χεί­ρι­ση α­πορ­ριμ­μά­των ή δια­χεί­ρι­ση χρη­μά­τω­ν;





* Οι Πε­ρι­φέ­ρειες ε­πι­χει­ρούν να προ­χω­ρή­σουν σε έρ­γα χω­ρίς ε­πι­και­ρο­ποίη­ση και δια­βού­λευ­ση των σχε­δια­σμών

Η δια­χεί­ρι­ση των α­πορ­ριμ­μά­των εί­ναι α­φε­νός στοι­χείο της κα­θη­με­ρι­νό­τη­τας ό­λων των πο­λι­τών και έ­νας κρί­σι­μος το­μέ­ας της δρα­στη­ριό­τη­τας των δή­μων, α­φε­τέ­ρου εί­ναι έ­να α­ντι­κεί­με­νο με ευ­ρύ εν­δια­φέ­ρον πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κό, οι­κο­νο­μι­κό και κοι­νω­νι­κό. Δια­νύου­με μια πε­ρίο­δο που η δια­χεί­ρι­ση των α­πορ­ριμ­μά­των ε­πι­χει­ρεί­ται να υ­πο­βι­βα­στεί, με ο­λί­γη ή κα­θό­λου δια­βού­λευ­ση, σε οι­κο­νο­μι­κό α­λι­σβε­ρί­σι με α­πο­σιω­πού­με­νους στό­χους αλ­λά σα­φή ο­φέ­λη μό­νο για τους ι­διώ­τες και με­γά­λο κό­στος για το δη­μό­σιο, χω­ρίς την ε­νερ­γό συμ­με­το­χή των πο­λι­τών. Συ­νο­μι­λή­σα­με με τον Τά­σο Κε­φα­λά, μέ­λος της Πρω­το­βου­λίας Συ­νεν­νό­η­σης για τη Δια­χεί­ρι­ση των Απορ­ριμ­μά­των, για το πώς δια­μορ­φώ­νε­ται η κυ­βερ­νη­τι­κή ε­πι­δίω­ξη και τι χρειά­ζε­ται να α­πο­τε­λεί τη δι­κή μας α­πά­ντη­ση.

Τη συ­νέ­ντευ­ξη πή­ρε
η Ζωή Γεωρ­γού­λα

Βρι­σκό­μα­στε σε μια με­τα­βα­τι­κή πε­ρίο­δο ό­σον α­φο­ρά τη δια­χεί­ρι­ση α­πορ­ριμ­μά­τω­ν; Από τους Χώ­ρους Ανε­ξέ­λε­γκτης Διά­θε­σης Απορ­ριμ­μά­των και τους Χώ­ρους Υγειο­νο­μι­κής Τα­φής φαί­νε­ται να με­τα­πη­δά­με στην καύ­ση.

Την πε­ρίο­δο που περ­νά­με τώ­ρα, θα την χα­ρα­κτή­ρι­ζα ως μια βια­στι­κή, βίαιη με­τά­βα­ση α­πό έ­να κα­θε­στώς κα­θυ­στέ­ρη­σης το ο­ποίο υ­πήρ­χε μέ­χρι σή­με­ρα σε έ­να κα­θε­στώς σύγ­χρο­νης δια­χεί­ρι­σης των α­πορ­ριμ­μά­των, α­νε­ξάρ­τη­τα α­πό τον τρό­πο που την α­ντι­λαμ­βά­νε­ται ο κα­θέ­νας. Έχου­με κα­θυ­στε­ρή­σει πά­ρα πο­λύ την προ­σέγ­γι­ση σε μια ορ­θο­λο­γι­κή φι­λο­πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κή δια­χεί­ρι­ση. Η α­ντί­λη­ψη ό­τι τα α­πορ­ρίμ­μα­τα μπο­ρούν να α­ξιο­ποιη­θούν με έ­να ω­φέ­λι­μο τρό­πο για την κοι­νω­νία, εί­ναι στοι­χείο της διε­θνούς πρα­κτι­κής.

Αυ­τή η κα­θυ­στέ­ρη­ση ε­πι­διώ­κε­ται να ε­πι­λυ­θεί με τρό­πο που δεν εί­ναι προς ό­φε­λος της κοι­νω­νίας. Προω­θεί­ται μια πο­λι­τι­κή ε­πι­λο­γή, που χω­ρίς να εί­ναι αυ­στη­ρά προσ­διο­ρι­σμέ­νη, τεί­νει προς έ­να μο­ντέ­λο δια­χεί­ρι­σης που θέ­λει να κρα­τά­με χα­μη­λά την α­να­κύ­κλω­ση και α­νά­κτη­ση, χω­ρίς κα­θό­λου να α­σχο­λεί­ται με τη μείω­ση των α­πορ­ριμ­μά­των, που εί­ναι πο­λύ ση­μα­ντι­κό στοι­χείο ε­πί­σης, και το με­γα­λύ­τε­ρο μέ­ρος των σκου­πι­διών να το ο­δη­γού­με α­διά­λε­κτο σε με­γά­λες κε­ντρι­κές ε­γκα­τα­στά­σεις ε­πε­ξερ­γα­σίας, στις ο­ποίες, α­νε­ξάρ­τη­τα α­πό το χα­ρα­κτή­ρα τους, γί­νε­ται έ­να μι­κρό πο­σο­στό α­να­κύ­κλω­σης και κο­μπο­στο­ποίη­σης, και μά­λι­στα δεύ­τε­ρης ποιό­τη­τας, και το με­γα­λύ­τε­ρο μέ­ρος εί­ναι πα­ρα­γω­γή δευ­τε­ρο­γε­νών καυ­σί­μων, τα ο­ποία θα ο­δη­γού­με σε και­νούρ­γιες ε­γκα­τα­στά­σεις καύ­σης. Προ­φα­νώς δεν προω­θεί­ται μια πα­νά­κρι­βη δια­δι­κα­σία ε­πε­ξερ­γα­σίας για να πά­ρου­με έ­να προϊόν το ο­ποίο θα το θά­ψου­με. Προ­φα­νώς προω­θεί­ται η καύ­ση του. Το ό­τι α­πο­φεύ­γουν σε πολ­λές πε­ρι­πτώ­σεις να ο­νο­μα­τί­σουν την καύ­ση ή να α­δειο­δο­τή­σουν αυ­τή τη στιγ­μή τα ερ­γο­στά­σια καύ­σης, ο­φεί­λε­ται κα­θα­ρά σε λό­γους α­πο­τρο­πής των α­ντι­δρά­σεων. Εί­ναι ό­μως α­πο­λύ­τως σα­φές ό­τι πί­σω α­πό αυ­τό το μο­ντέ­λο δια­χεί­ρι­σης κρύ­βε­ται η καύ­ση.

Ένα δεύ­τε­ρο στοι­χείο ε­κτός α­πό την προώ­θη­ση της καύ­σης, που φαί­νε­ται να συ­μπλη­ρώ­νει το δί­πο­λο που προω­θεί­ται για τη δια­χεί­ρι­ση των σκου­πι­διών, εί­ναι η ι­διω­τι­κο­ποίη­ση;

Ένα δεύ­τε­ρο στοι­χείο που φαί­νε­ται να έ­χει ε­πι­λε­γεί, ί­σως και λό­γω της οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης που δια­νύου­με, εί­ναι των Συ­μπρά­ξεων Δη­μό­σιου και Ιδιω­τι­κού Το­μέα. Σε αυ­τό το μο­ντέ­λο βά­ζουν και το δη­μό­σιο, μέ­σω κυ­ρίως χρη­μά­των α­πό ευ­ρω­παϊκά τα­μεία, και ι­διω­τι­κές ε­ται­ρείες, μέ­σω κυ­ρίως δα­νείων που ε­ξα­σφα­λί­ζουν α­πό τις τρά­πε­ζες. Το μο­ντέ­λο της ι­διω­τι­κο­ποίη­σης δεν πε­ριο­ρί­ζε­ται στις με­γά­λες κε­ντρι­κές μο­νά­δες ε­πε­ξερ­γα­σίας, αλ­λά φαί­νε­ται ό­τι ει­σά­γε­ται σε ό­λο το φά­σμα της δια­χεί­ρι­σης. Υπάρ­χουν ή­δη πολ­λές πε­ρι­πτώ­σεις δή­μων, που λό­γω και των ε­κτε­τα­μέ­νων πε­ρι­κο­πών ε­σό­δων που α­ντι­με­τω­πί­ζουν, βά­ζουν ι­διω­τι­κές ε­ται­ρείες α­κό­μα και στην α­πο­κο­μι­δή.

Υπάρ­χει ό­μως άλ­λο έ­να στοι­χείο, που συν­δέε­ται βέ­βαια με το προ­η­γού­με­νο, το οι­κο­νο­μι­κό. Η προώ­θη­ση της συ­γκε­ντρω­τι­κής δια­χεί­ρι­σης σε με­γά­λες ε­γκα­τα­στά­σεις, ι­διαί­τε­ρα αν θε­σμο­θε­τη­θεί η καύ­ση η ο­ποία εί­ναι πο­λύ δα­πα­νη­ρή, εί­ναι ι­διαί­τε­ρα α­ντιοι­κο­νο­μι­κή και θα με­τα­φρα­στεί σε πρό­σθε­τα δη­μο­τι­κά τέ­λη και ε­πι­πλέ­ον ε­πι­βά­ρυν­ση στους πο­λί­τες.

Ένα ε­πί­σης ση­μα­ντι­κό στοι­χείο, πέ­ραν του πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κού, εί­ναι το κοι­νω­νι­κό. Αυ­τού του τύ­που η δια­χεί­ρι­ση θέ­λει τον πο­λί­τη α­μέ­το­χο, ό­χι ε­νερ­γό συμ­μέ­το­χο στη μείω­ση, την α­να­κύ­κλω­ση και την κο­μπο­στο­ποίη­ση.

Στις με­λέ­τες που προ­τεί­νο­νται α­πό τις κα­τά τό­πους Πε­ρι­φέ­ρειες πα­ρα­τη­ρεί­ται εν γέ­νει α­προσ­διο­ρι­στία και α­πο­φυ­γή δια­τύ­πω­σης πο­λύ συ­γκε­κρι­μέ­νου σχε­δια­σμού.

Η δια­χεί­ρι­ση των α­πορ­ριμ­μά­των γί­νε­ται στη βά­ση πε­ρι­φε­ρεια­κών σχε­δια­σμών ε­δώ και πε­ρί­που μια δε­κα­ε­τία. Το 2004 έ­γι­ναν οι πρώ­τοι, το 2006 έ­γι­νε ο τε­λευ­ταίος, της Αττι­κής. Σε ό­λους αυ­τούς τους σχε­δια­σμούς υ­πάρ­χει η πρό­νοια ό­τι σε 5 ή 6 χρό­νια θα ε­πι­και­ρο­ποιη­θούν. Αυ­τό δεν έ­χει συμ­βεί μέ­χρι σή­με­ρα σχε­δόν σε κα­μία πε­ρι­φέ­ρεια με ε­ξαί­ρε­ση, α­π‘ ό,τι γνω­ρί­ζω, την Πε­ρι­φέ­ρεια Πε­λο­πον­νή­σου. Με τρα­γε­λα­φι­κό α­πο­τέ­λε­σμα να δη­μο­πρα­τού­νται και να προ­χω­ρούν έρ­γα στη βά­ση της πα­λιάς λο­γι­κής. Στην πε­ρί­πτω­ση της Αττι­κής, η δια­δι­κα­σία α­να­θεώ­ρη­σης έ­χει αρ­χί­σει α­πό τις αρ­χές του 2011, έ­χουν δο­θεί τέσ­σε­ρις δια­δο­χι­κές πα­ρα­τά­σεις στην πα­ρά­δο­ση των με­λε­τών ε­πι­και­ρο­ποίη­σης, προ­φα­νώς μέ­χρι να αρ­χί­σουν να κα­τα­σκευά­ζο­νται έρ­γα και να έρ­θει ο ε­πι­και­ρο­ποιη­μέ­νος σχε­δια­σμός να τα νο­μι­μο­ποιή­σει. Αυ­τό έ­χει ή­δη συμ­βεί σε Πε­ρι­φέ­ρειες ό­πως η Δυ­τι­κή Μα­κε­δο­νία.

Οι πα­λιοί σχε­δια­σμοί χα­ρα­κτη­ρί­ζο­νται α­πό γε­νι­κο­λο­γία ως προς τους στό­χους, ι­διαί­τε­ρα α­να­κύ­κλω­σης – α­νά­κτη­σης - κο­μπο­στο­ποίη­σης, και έμ­φα­ση στους Χώ­ρους Υγειο­νο­μι­κής Τα­φής. Ένα κοι­νό χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ε­κεί­νων των σχε­δια­σμών με αυ­τούς που τώ­ρα προω­θού­νται, εί­ναι ό­τι σπα­νίως α­να­φέ­ρο­νται στη δια­στα­σιο­λό­γη­ση των μο­νά­δων ε­πε­ξερ­γα­σίας, δη­λα­δή στο τι πο­σό­τη­τες θέ­λου­με να ε­πε­ξερ­γα­στού­με. Εί­ναι σα­φές ό­τι αν κά­ποιος γί­νει συ­γκε­κρι­μέ­νος ε­π’ αυ­τού, θα πρέ­πει να δι­καιο­λο­γή­σει για­τί κα­τα­σκευά­ζει μια μο­νά­δα με­γά­λων δια­στά­σεων, τη στιγ­μή που εί­ναι υ­πο­χρεω­μέ­νος να κά­νει και α­να­κύ­κλω­ση – κο­μπο­στο­ποίη­ση. Πολ­λοί σχε­δια­σμοί, πα­λιοί και νέ­οι, προ­βλέ­πουν ε­γκα­τα­στά­σεις ε­πε­ξερ­γα­σίας σύμ­μει­κτων που αγ­γί­ζουν το 80% του συ­νό­λου των α­πορ­ριμ­μά­των. Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, για πα­ρά­δειγ­μα, σχε­διά­ζε­ται μο­νά­δα δυ­να­μι­κής που ξε­περ­νά το σύ­νο­λο των α­πορ­ριμ­μά­των, η ο­ποία α­νοί­γει την πόρ­τα στην ει­σα­γω­γή σκου­πι­διών για ε­πε­ξερ­γα­σία ή για καύ­ση. Ένα τέ­τοιο πα­ρά­δειγ­μα έ­χου­με στο Βό­λο.

Ποια εί­ναι η δι­κή σας πρό­τα­ση;

Η πρό­τα­σή μας εί­ναι το συ­ντρι­πτι­κά με­γά­λο μέ­ρος της δια­χεί­ρι­σης των α­πορ­ριμ­μά­των να γί­νε­ται στα ό­ρια του κά­θε δή­μου ή γει­το­νι­κών δή­μων και σε πε­ρι­φε­ρεια­κό ε­πί­πε­δο να α­ντι­με­τω­πί­σου­με μό­νο την τε­λι­κή διά­θε­ση σε ΧΥ­ΤΥ. Όχι, ό­μως, ό­πως προ­δια­γρά­φο­νται σή­με­ρα, αλ­λά σε πο­λύ μι­κρό­τε­ρα με­γέ­θη, α­φού η α­πο­κε­ντρω­μέ­νη δια­χεί­ρι­ση θα μας δί­νει υ­πό­λειμ­μα πο­λύ μι­κρό­τε­ρο και πο­λύ δια­φο­ρε­τι­κής υ­φής, με α­δρα­νή υ­λι­κά. Αυ­τή η πρό­τα­ση μπο­ρεί να υ­λο­ποιη­θεί με το­πι­κό σχέ­διο δια­χεί­ρι­σης ξε­κι­νώ­ντας α­πό δρα­στη­ριό­τη­τες πρό­λη­ψης και δια­λο­γής στο σπί­τι. Το δεύ­τε­ρο μέ­ρος της πρό­τα­σης, ε­πί­σης προ­σι­τό στον πο­λί­τη, εί­ναι οι ξε­χω­ρι­στοί κά­δοι και ση­μεία δια­λο­γής για άλ­λα α­να­κυ­κλώ­σι­μα, ό­πως μπα­τα­ρίες, λά­στι­χα, η­λεκ­τρι­κές συ­σκευές. Ο μπλε κά­δος πλέ­ον δεν ε­ξυ­πη­ρε­τεί, διό­τι υ­πο­βαθ­μί­ζει την ποιό­τη­τα των α­να­κυ­κλώ­σι­μων. Μέ­χρι αυ­τό το ε­πί­πε­δο ο στό­χος εί­ναι να ε­ξαν­τλεί­ται το 60% των α­πορ­ριμ­μά­των. Οι ί­διοι δή­μοι μπο­ρούν να έ­χουν έ­να χώ­ρο, ό­που θα κά­νουν δέ­μα­τα τα συλ­λεχ­θέ­ντα α­πορ­ρίμ­μα­τα και θα τα πω­λούν. Πρό­κει­ται για μια δια­δι­κα­σία που δη­μιουρ­γεί θέ­σεις ερ­γα­σίας το­πι­κά, α­πο­δί­δει έ­σο­δα, οι πρώ­τες φά­σεις δια­χεί­ρι­σης μπο­ρούν να χρη­μα­το­δο­τή­δουν τις ε­πό­με­νες και μπο­ρεί να υ­λο­ποιη­θεί στα­δια­κά.

Προς τι η εμμονή στην καύση;
Τι ση­μαί­νει καύ­ση ως στά­διο δια­χεί­ρι­σης α­πορ­ριμ­μά­των και για­τί δεν α­πο­τε­λεί ε­πι­λο­γή;

Η καύ­ση δεν εί­ναι μό­νο τρό­πος α­πόρ­ρι­ψης, αλ­λά και τρό­πος πα­ρα­γω­γής η­λεκ­τρι­κής ε­νέρ­γειας και θερ­μό­τη­τας. Σύμ­φω­να και την ευ­ρω­παϊκή ο­δη­γία 98/2008, η ιε­ράρ­χη­ση δια­χεί­ρι­σης α­πορ­ριμ­μά­των προ­βλέ­πει: πρό­λη­ψη, ε­πα­να­χρη­σι­μο­ποίη­ση, α­να­κύ­κλω­ση, άλ­λου τύ­που α­νά­κτη­ση, διά­θε­ση, δη­λα­δή τα­φή. Η καύ­ση ε­μπί­πτει στην άλ­λου τύ­που α­νά­κτη­ση, ό­που ε­μπί­πτει και η κο­μπο­στο­ποίη­ση, κα­τά τη γνώ­μη μας λα­θε­μέ­να α­φού η κο­μπο­στο­ποίη­ση θα έ­πρε­πε να προ­η­γεί­ται. Η καύ­ση ε­μπί­πτει σε αυ­τή τη φά­ση δια­χεί­ρι­σης, με την προϋπό­θε­ση ό­τι οι ε­γκα­τα­στά­σεις καύ­σης έ­χουν βαθ­μό ε­νερ­γεια­κής α­πό­δο­σης πά­νω α­πό 65%. Σε δια­φο­ρε­τι­κή πε­ρί­πτω­ση, ε­μπί­πτει στη φά­ση της διά­θε­σης. Στην Ελλά­δα αυ­τό εί­ναι α­νώ­φε­λο α­φού τους πε­ρισ­σό­τε­ρους μή­νες του χρό­νου η πα­ρα­γό­με­νη θερ­μό­τη­τα εί­ναι α­χρεία­στη. Πέ­ρα α­πό αυ­τό, καύ­ση ση­μαί­νει ό­τι έ­χω πρώ­τες ύ­λες τις ο­ποίες ε­ξα­φα­νί­ζω. Αυ­τό α­πό πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κή ά­πο­ψη εί­ναι λά­θος, διό­τι συ­ντη­ρεί τη λο­γι­κή της υ­περ­κα­τα­νά­λω­σης και της υ­πε­ρε­ξάν­τλη­σης των φυ­σι­κών πό­ρων. Επί­σης, με την πα­ρα­γω­γή θερ­μό­τη­τας και η­λεκ­τρι­κής ε­νέρ­γειας α­πό την καύ­ση συ­ντη­ρεί­ται έ­να μο­ντέ­λο βα­σι­σμέ­νο ε­πί­σης στην κα­τα­νά­λω­ση. Επι­πλέ­ον, καλ­λιερ­γεί­ται έ­νας μύ­θος ε­νί­σχυ­σης του ε­νερ­γεια­κού μας συ­στή­μα­τος α­πό την καύ­ση. Ακό­μα κι αν καί­γα­με το σύ­νο­λο των σκου­πι­διών που πα­ρά­γου­με, η ε­νερ­γεια­κή α­πό­δο­ση θα ή­ταν το 2% των α­να­γκών σε η­λεκ­τρι­κή ε­νέρ­γεια. Η καύ­ση θέ­λει ό­σο το δυ­να­τόν πε­ρισ­σό­τε­ρο σύμ­μει­κτα α­πορ­ρίμ­μα­τα, ά­ρα εί­ναι α­ντί­θε­τη με τη λο­γι­κή της α­νά­κτη­σης. Τέ­λος, για να ε­γκα­τα­στή­σεις και να λει­τουρ­γή­σεις μη­χα­νι­σμούς συ­γκρά­τη­σης αέ­ριων ρύ­πων, πολ­λα­πλα­σιά­ζεις κα­τά πο­λύ το κό­στος και, βέ­βαια, δεν μπο­ρείς να α­πο­κλεί­σεις τις α­στο­χίες και τις πα­ρα­βιά­σεις, με ό­λο το πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κό κό­στος που αυ­τές ε­πι­φέ­ρουν.

Ποιος εί­ναι, λοι­πόν, ο λό­γος που τό­σο ε­πι­μέ­νου­ν οι Πε­ρι­φέ­ρειες, κρυ­φά και φα­νε­ρά, στην καύ­ση;

Η ε­πι­λο­γή της ε­νερ­γεια­κής α­ξιο­ποίη­σης που ο­δη­γεί στην καύ­ση ο­φεί­λε­ται στο αυ­ξη­μέ­νο κα­τα­σκευα­στι­κό, δια­χει­ρι­στι­κό και οι­κο­νο­μι­κό, ε­ντέ­λει, εν­δια­φέ­ρον ι­διω­τών, διό­τι προϋπο­θέ­τει δι­πλές ε­γκα­τα­στά­σεις, α­φε­νός στην ε­πε­ξερ­γα­σία των σύμ­μει­κτων α­πορ­ριμ­μά­των και την πα­ρα­γω­γή καυ­σί­μου, α­φε­τέ­ρου στις ί­διες τις μο­νά­δες καύ­σης. Το δη­μό­σιο πα­ρα­χω­ρεί την κα­τα­σκευή, τη δια­χεί­ρι­ση και την πώ­λη­ση ε­νέ­ρ­γειας. Οι μό­νο που ω­φε­λού­νται, εί­ναι οι ι­διώ­τες που συ­μ­με­τέ­χουν στην κα­τα­σκευή με α­ντά­λ­λα­γ­μα τη δια­χεί­ρι­ση εν λευ­κώ, και ό­χι μό­νο, για­τί προ­βλέ­πε­ται ό­τι θα α­πο­ζη­μιώ­νου­με τον ι­διώ­τη για να με­τα­φέ­ρει, να πα­ρα­λά­βει, να θά­ψει ή να κά­ψει α­πο­ρ­ρί­μ­μα­τα.   πηγή : Εφημερίδα Η Εποχή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Ανακοίνωση  ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Αττική, στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η «Πρωτοβουλία συνεννόησης
 για  τη διαχείριση των απορριμμάτων» δημοσιοποίησε τη θέση της, επαναλαμβάνοντας τη βασική εκτίμησή της ότι: «ότι βρισκόμαστε
μπροστά σε μια εξωφρενική επιλογή, που συνιστά τεχνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό σκάνδαλο».
Ταυτόχρονα, το αμέσως επόμενο διάστημα, αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των πολιτών, για τη
συνεργασία και το συντονισμό συλλογικοτήτων, για τη δημιουργία του πιο πλατιού κοινωνικού μετώπου αντίστασης και για την
περαιτέρω τεκμηρίωση της εναλλακτικής πρότασης της αποκεντρωμένης διαχείρισης. Η «Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη
διαχείριση των απορριμμάτων» εκφράζει την πεποίθησή της ότι, σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες και η κοινωνία θα βρουν τους τρόπους
να εκφράσουν τη ριζική αντίθεσή τους στα όσα σχεδιάζονται, (ξανα)ζωντανεύοντας τις καλύτερες στιγμές από τους πολλούς αγώνες,
που έχουν δοθεί για το ζήτημα αυτό στην Αττική, και όχι μόνο.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης επισυνάπτεται, ενώ βρίσκεται αναρτημένο και εδώ:

http://prosynat.blogspot.gr/2012/09/blog-post_12.html

Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Δήλωση βουλευτών νομού Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ σχετικά με την απόφαση της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ



Δήλωση βουλευτών νομού Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ σχετικά με την απόφαση της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ


ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
31.8.2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατά την 9η συνεδρίαση της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ της 27ης Αυγούστου, σχετικά με το θέμα της υλοποίησης έργων του Περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) στην Αττική, αποφασίσθηκε η υλοποίηση του έργου «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία τεσσάρων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αττική» με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και η υποβολή σχετικού αιτήματος προς την ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Πρόκειται για την κατασκευή 4 εργοστασίων επεξεργασίας – ενεργειακής αξιοποίησης σύμμεικτων απορριμμάτων στην Αττική, που προβλέπονται στο ΠΕΣΔΑ (επικαιροποίηση 2006) με ΣΔΙΤ και με την εγγύηση του Δημοσίου για ελάχιστη ποσότητα 1.350.000 τόνων ετησίως, σε περίοδο 25ετίας.
Ουσιαστικά, υλοποιείται ένα σχέδιο εκμετάλλευσης σύμμεικτων απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας, που βάζει «ταφόπλακα» στην πρόληψη, διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση, στηρίζει την υπερσυγκέντρωση 85% των παραγομένων απορριμμάτων στον ίδιο χώρο της Φυλής (όπου έχουν εξαντληθεί τα όρια περιβαλλοντικής υποβάθμισης και κοινωνικής ανοχής) και ανοίγει διάπλατα το δρόμο για τον εφιάλτη της καύσης.

ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ, ΔΕΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ.

Το πολιτικό κατεστημένο, εξαρτημένο από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ακολουθεί τυφλά τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης και του επιχειρηματικού κέρδους. Επιβεβαιώνονται ο προσανατολισμός και οι δεσμεύσεις της μνημονιακής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στις επιταγές της Τρόικας, που δήλωσε προτεραιότητα στη διαχείριση των απορριμμάτων, μαζί με τον τομέα της ενέργειας και των φυσικών πόρων. Η μνημονιακή συγκυβέρνηση με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ και τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου μετατρέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε εργαλείο εφαρμογής αυτής της πολιτικής. Τη μετατρέπει σε εισπρακτικό μηχανισμό στην υπηρεσία των επιχειρηματικών συμφερόντων, που ετοιμάζονται να λεηλατήσουν το δημόσιο πλούτο και τα λαϊκά εισοδήματα και με τη διαχείριση των απορριμμάτων, εκτοξεύοντας στα ύψη τα δημοτικά τέλη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης των απορριμμάτων. Μια πρόταση που στηρίζεται στον δημόσιο χαρακτήρα, τον κοινωνικό έλεγχο και την αποκέντρωση των δράσεων σε επίπεδο δήμων ή όμορων δήμων, βασίζεται στις αρχές της εγγύτητας και της μικρήςκλίμακας. Μια πολιτική που συνεκτιμά και αξιοποιεί τα ιδιαίτερα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αναγνωρίζει ρόλο και λόγο στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης σε όφελος του κοινωνικού συνόλου, θέσεις εργασίας και δεν συνεπάγεται πρόσθετα οικονομικά βάρη για τους πολίτες. Μια πρόταση κοινωνικής συμμετοχής, όπου τα οφέλη ανταποδίδονται στην κοινωνία και όχι σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η διαφύλαξη του περιβαλλοντικού πλούτου και των φυσικών πόρων, σε συνδυασμό με την ορθολογική διαχείρισή τους και με κύριο άξονα τον αναντικατάστατο ρόλο του Δημόσιου Τομέα, μπορεί να είναι βασικός παράγοντας για αναπτυξιακά μέτρα και να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά μιας βιώσιμης ανάπτυξης και το πλαίσιο αναφοράς μιας ανθρωποκεντρικής οικονομίας.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Αθανασίου Νάσος (Αττικής)
Αλεξόπουλος Απόστολος (Β΄Αθηνών)
Βαλαβάνη Νάντια (Β΄Αθηνών)
Βαμβακά Τζένη (Β΄Πειραιώς)
Βούτσης Νίκος (Α΄Αθηνών)
Δούρου Ρένα (Β΄Αθηνών)
Δραγασάκης Γιάννης (Β΄Αθηνών)
Δρίτσας Θοδωρής (Α΄Πειραιώς)
Κατριβάνου Βάσω (Β΄Αθηνών)
Καφαντάρη Χαρά (Β΄Αθηνών)
Κουρουμπλής Παναγιώτης (Β’Αθηνών)
Κωνσταντοπούλου Ζωή (Α΄Αθηνών)
Λαφαζάνης Παναγιώτης (Β΄Πειραιώς)
Μητρόπουλος Αλέξης (Αττικής)
Μπόλαρη Μαρία (Α΄Αθηνών)
Παναγούλης Στάθης (Β΄Αθηνών)
Πάντζας Γιώργος (Αττικής)
Παπαδημούλης Δημήτρης (Β΄Αθηνών)
Σακοράφα Σοφία (Β΄Αθηνών)
Στρατούλης Δημήτρης (Β΄Αθηνών)
Τατσόπουλος Πέτρος (Β΄Αθηνών)
Τσακαλώτος Ευκλείδης (Β΄Αθηνών)
Τσουκαλάς Δημήτρης (Επικρατείας)



Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ζάκυνθος: ο ΧΥΤΑ συνεχίζει να ρυπαίνει το Θαλάσσιο Πάρκο



6 Σεπτεμβρίου 2012

Ζάκυνθος: ο ΧΥΤΑ συνεχίζει να ρυπαίνει το Θαλάσσιο Πάρκο

Συνεχίζεται η ρύπανση του κόλπου του Λαγανά στη Ζάκυνθο από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ εντός της προστατευόμενης περιοχής του θαλάσσιου πάρκου του νησιού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας skai.gr, πριν από ένα χρόνο το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε ανακοινώσει ότι ο κορεσμένος πλέον ΧΥΤΑ Ζακύνθου θα σταματούσε να λειτουργεί από τις αρχές του 2012, κάτι που δε συνέβη με αποτέλεσμα η ρύπανση από τα σκουπίδια καταλήγει στον κόλπο του Λαγανά.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ζακύνθου πρόσφατα αποφάσισε τη συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, καθώς ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για την κατασκευή σύγχρονης μονάδας σε άλλη περιοχή του νησιού.

πηγή : econews.gr 6 Σεπτέμβρη 2012


Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Οι Βρυξέλλες δικαιώνουν τους κατοίκους του Γραμματικού και της Κερατέας




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Οι Βρυξέλλες δικαιώνουν τους κατοίκους του Γραμματικού και της Κερατέας

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Αττικής Νάσος Αθανασίου κατέθεσε την Τρίτη 4 Σεπτέμβρη ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νομό Αττικής. Συγκεκριμένα σε άρθρο της αγγλικής έκδοσης της Καθημερινής αναφέρονται καινούργια δεδομένα από τον αρμόδιο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. George Kremlis.
Σύμφωνα με τον κ. Kremlis η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει το σχέδιό της για την Αττική, αφού οι προβλέψεις του δεν συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις. Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων σύμφωνα με τον κ. Kremlis είναι αναχρονιστικός, υπερβολικά κοστοβόρος και ανέφικτος.

Ρωτά λοιπόν ο κ. Αθανασίου:

Γιατί η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εμμένει στην πολυδάπανη κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων στην Αττική σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για την οικονομία της χώρας μας;
Γιατί ενώ εφαρμόζει κατά γράμμα όλες τις επιταγές του μνημονίου, στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν λαμβάνει υπόψη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προχωρεί στην εφαρμογή των μελετών που εκπονήθηκαν πριν από μια δεκαετία;
Γιατί δεν προχωρεί το υπουργείο σε σύγχρονες μελέτες που θα λάβουν υπόψη τους τα νέα δεδομένα, αποφεύγοντας έτσι την περαιτέρω επιβάρυνση της ελληνικής οικονομίας με έργα δυσβάσταχτα για τον κρατικό προϋπολογισμό σε εποχές μάλιστα που η εξεύρεση κεφαλαίων για την πραγματοποίησή τους είναι πολύ δύσκολη σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;
Γιατί ακόμη και τώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαιώνει τις τοπικές κοινωνίες του Γραμματικού και της Κερατέας, η κυβέρνηση αρνείται τη διαβούλευση μαζί τους;

Νάσος Αθανασίου

Βουλευτής Αττικής Σύριζα ΕΚΜ

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Απάντηση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για το θέμα του ΧΥΤΑ Γραμματικού (video


Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΥΠΕΚΑ συνάντηση εργασίας της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας με Φορείς και μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, σε ένα ανοικτό διάλογο για το περιβάλλον, την ενέργεια και τη δόμηση.

Σε επικείμενη ερώτηση της lavreotiki.com για το ΧΥΤΑ του Γραμματικού, τις μελέτες, την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την κατασκευή του έργου, ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος κος Παναγιώτης Μέρκος και η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Μαργαρίτα Καραβασίλη, απαντούν (δείτε το σχετικό video).

Σημείωση της ιστοσελίδας: Υπάρχουν και τέτοιο δημόσιοι λειτουργοί στο Ελληνικό Δημόσιο.

πηγή : lavreotiki.com
Δείτε το video :

 http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2VsG3J4br-Q

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ...

Η Επιτροπή Γραμματικού - Μαραθώνα κατά των ΧΥΤΑ αναρτεί προς ενημέρωση σας μία ενδιαφέρουσα ηλεκτρονική αλληλογραφία , προσυπογράφοντας το σκεπτικό της  :

Όταν βρίσκεται ένας άνθρωπος και κάνει σωστά τη δουλεία του, π.χ. Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος κ. Παναγιώτης Μέρκος, κάποιοι "θέλουν να τον βγάλουν απο τη μέση"...!!!!!


Έκθεση-φωτιά Λ.Ρακιντζή για τη διαφθορά στο Δημόσιο
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=49002&Itemid=131

**************************************************************************************************************************************************
--------- Forwarded message ----------

From: SEEDD

Date: 2012/7/25

Subject: ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ "ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΗ" ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΕΡΚΟ

To: Kyriakos Gkikas kyriakosgkikas@gmail.com

ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΠΩΣ Ο ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. ΕΙΝΑΙ 7235

ΜΕ ΗΜ/ΝΙΑ ΠΡΩΤ. 23/07/2012

*****************************************************************************************************

From: Kyriakos Gkikas [mailto:kyriakosgkikas@gmail.com]

Sent: Wednesday, July 25, 2012 2:15 PM

To: seedd@seedd.gr

Subject: Re: Καρατόμηση και Αποπομπή. ------------ ΠΡΟΣ - Σώμα Επιθεωρητών -Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης --- ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ "ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΗ" ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΕΡΚΟ

Αγαπητοί Κύριοι,
Μπορώ να έχω τον αριθμό πρωτ. για το αίτημα μου αυτό ??
Να είστε καλά
Κ.Γ.

2012/7/20 Kyriakos Gkikas kyriakosgkikas@gmail.com

Λονδίνο 20-07- 2012

Κυριάκος Γκίκας

Παύλου Κουντουριώτη 2

Γραμματικό – Αττικής

Τ.Κ 19007

Τηλ. 00447751370525

e-mail: kyriakosgkikas@yahoo.co.uk

ΠΡΟΣ

Σώμα Επιθεωρητών -Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης

Λ. Συγγρού 60 - Τ.Κ.: 11742

Ε-mail: seedd@seedd.gr

&&

Περιφέρεια Αττικής

Ε-mail: grafeiotypou@gsgouros.gr, gperatt@patt.gov.gr


&&

1) Ύπ οψη: κ. Επαμεινώνδα Τολέρη



ΕΥΠΕ

Λεωφόρος Αλεξάνδρας

Τ.Κ. 11473 , τηλ. 210-6417960

Ε-mail: eype-ypeka@ath.forthnet.gr

&&

ΥΠΕΚΑ

2) ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Μεσογείων 119

Τηλ: 210 6974707

210 6974714

Κ. Μαραγαρίτα Καραβασίλη

E-mail: karavasilim@eka.ypeka.gr

3) ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΘΕΩΤΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Λ.Κηφισίας 1-3 & Λ.Αλεξάνδρας Τ.Κ. 11523 2ος Όροφος

Τηλ. 2106470370 , fax 2106470375

Email:info@gedd.gr

&&

3) Ειδική Γραμματεία Υδάτων,

Μ. Ιατρίδου 2 & Λεωφ. Κηφισίας

115 26 Αθήνα

Τηλ: 210 693 1250 - 1

web:http://wfd.opengov.gr/

Φαξ: 210 699 4355, 210 699 4357

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: info.egy@prv.ypeka.gr , aedema@gmail.com

&&

Έντυπο και Ηλεκτρονικό Τύπο

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

E-mail: kathimerini@kathimerini.gr



&&



Σε όλο το Κόσμο

Ας μας πει η Υπηρεσία του Σώματος Επιθεωρητών & Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης τα τελευταία 10- 15 χρόνια την τύχη όλων αυτών των Δημόσιων Υπαλλήλων , ( Γιατί υπάρχουν και Δημόσιοι Υπάλληλοι που έκαναν και κάνουν σωστά τη δουλειά τους) , τι απέγιναν ??? Όταν λειτούργησαν πάνω από όλα ως άνθρωποι. Όταν αυτοί οι άνθρωποι έβαλαν πάνω από όλα το Κοινωνικό και όχι το Προσωπικό τους Συμφέρον ??

Ποια η τύχη και η εξέλιξη των ανθρώπων αυτών ?? Που βρίσκονται σήμερα και σε ποιες υπηρεσίες ?? Όταν έδωσαν την ψυχή τους με Εκθέσεις Ελέγχου, με Πορίσματα «φωτιά» με καταθέσεις σε δικαστήρια. Όταν διώχτηκαν από το σύστημα και σύρθηκαν κατηγορούμενοι για ανύπαρκτες κατηγορίες που στην πορεία αποδείχτηκε ότι ήταν σκευωρίες. ( Δείτε στις Εφορίες τι γινότανε, στις Πολεοδομίες, Στους ΟΤΑ, σε άλλες Δημόσιες υπηρεσίες).

Πόσοι από αυτούς που έκανα καλά τη δουλεία τους παρέμειναν στις θέσεις τους ?? Τι έγιναν οι Υπηρεσίες που υπηρετούσαν ?? Έμειναν ανέπαφες ?? Καρατομήθηκαν ??

Μια έρευνα των τελευταίων χρόνων που οφείλουμε να γνωρίζουμε προφανώς από το Σώμα Επιθεωρητών & Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης σε συνεργασία με τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης . ( Αν είμαι λάθος παρακαλώ διορθώστε με)

Στο ίδιο σκηνικό θεατές με την Καρατόμηση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και μάλιστα δε αυτή του Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος κ. Παναγίώτη Μέρκο. ( Καρατόμηση και Αποπομπή).

Επειδή σύμφωνα με το Ρεπορταζ, έχει μπει στη μύτη των ποικιλώνυμων συμφερόντων και «Τρέχει» πολλούς ισχυρούς με οικονομική επιφάνεια.

Εις το όνομα της «αξιοκρατίας» αλλά Ελληνικά, ήρθε η ώρα να πάρει «προαγωγή» και κάποιοι να του δείξουν ποιοι τελικά «αποφασίζουν και διατάζουν» σε αυτό το τόπο !!! Μπράβο σας Κύριοι !! Συγχαρητήρια !!

Αναρωτιέμαι, αν η τραγωδία που δυστυχώς χρόνια τώρα ζούμε, εξαιτίας της ανικανότητας των Κρατικών Υπηρεσιών, δεν αποτελεί πλήγμα για την Δημοκρατία ΜΑΣ ??

Καρατόμηση και Αποπομπή. Αυτό σημαίνει η λέξη ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ αλλά Ελληνικά !!!!!!

Κυριάκος Γκίκας

Έλλην Άπελπις

Παρακαλώ πολύ την Υπηρεσία του Σώματος Επιθεωρητών όπως μου αποστείλει τον αριθμό πρωτοκόλλου για το αίτημα μου αυτό.

http://www.attikanea.blogspot.co.uk/2012/07/blog-post_4345.html

Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ "ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΗ" ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΕΡΚΟΣυμπολίτες του Δήμου Μαραθώνα, ο Παναγιώτης Μέρκος, είχε το ΘΑΡΡΟΣ, και την ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ, να βγάλει ένα Πόρισμα - Κόλαφο κατά του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και να μιλήσει για τις τεράστιες ευθύνες όλων όσων συμμμετείχαν ως Υπουργοί στο τεράστιο αυτό σκάνδαλο (ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ,ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ). Ο Παναγιώτης Μέρκος, είχε το ΘΑΡΡΟΣ και την ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ, να τα βάλει στην ουσία με τον ΕΘΝΙΚΟ ΝΤΑΒΑΤΖΗ ΓΙΩΡΓΟ ΜΠΌΜΠΟΛΑ! Έχουμε να κάνουμε με ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ! ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ. Νομίζετε ότι θα διστάσουν να ... βγάλουν από τη μέση τον Παναγιώτη Μέρκο;Έχουμε ως πολίτες, την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να είμαστε στο πλευρό του ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ!ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ!Η πατρίδα μας, έχει ανάγκη από ανθρώπους σαν τον Παναγιώτη Μέρκο.

Πόπη Σουφλή
Φθάνουν πολύ κακές πληροφορίες στα αυτιά μας, κατά την πορεία ρεπορτάζ που κάνουμε για άλλο θέμα που έχει σχέση με παραμάγαζα και φατρίες της μαφίας που έχουν μεταπηδήσει στο χώρο των υδροβιοτόπων και ξεπλένουν μαύρο χρήμα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή μας και η ζωή των παιδιών μας.

Κάποιοι, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, έχουν αποφασίσει να βγάλουν από τη μέση τον Γενικό Επιθεωρητή περιβάλλοντος, Παναγιώτη Μέρκο.

Καρατόμηση και αποπομπή.

Επειδή, όπως λένε οι ίδιες πηγές, έχει μπει στη μύτη των ποικιλώνυμων συμφερόντων και "τρέχει" πολλούς ισχυρούς με οικονομική επιφάνεια.

Τον άνθρωπο δεν τον ξέρουμε προσωπικά. Από μια γρήγορη αναζήτηση στη google όμως βλέπουμε ότι μαζί με την Καραβασίλη στο ΥΠΕΚΑ, είναι από τα λίγα στελέχη που το παλεύουν.

Για παράδειγμα ο Μέρκος είχε σταθεί εμπόδιο στα παράνομα νεκροταφεία, στα επικίνδυνα απόβλητα στην Εύβοια αλλά και στον καρκίνο του Ασωπού. Μάλιστα τότε ...

είχε αναφέρε ότι «στον Ασωπό έχει γίνει ουσιαστική δουλειά, πέρα από τις δυνάµεις µας. Εκλεισαν κάποιες βιοµηχανίες, στείλαµε στα δικαστήρια ορισµένες βαριές υποθέσεις, ελέγξαµε τη ΛΑΡΚΟ και βγάλαµε σχέδιο συµµόρφωσής της, ελέγξαµε το Αλουµίνιον της Ελλάδος κτλ.».

Αλλά δεν είναι µόνο ο Ασωπός. «Είχαµε πρόβληµα και στη ∆υτική Αττική, όπου βρήκαµε διπλάσιες τιµές εξασθενούς χρωµίου από ό,τι στον Ασωπό και άλλα βαρέα µέταλλα» τόνιζε τότε ο κ. Μέρκος.

Αλήθεια κύριε Υπουργέ Περιβάλλοντος, πανεπιστημιακέ Ευάγγελε Λιβιεράτο: Ο Μέρκος φταίει που κυνηγά τους οργανωμένους ποινικούς που καταστρέφουν το περιβάλλον ή τα οικονομικά συμφέροντα που σας έχουν πείσει ότι "πρέπει να βγει από τη μέση" γιατί χαλάει την πιάτσα; Γι αυτό πάει κατά διαβόλου αυτή η χώρα. Κρίμα που σας είχαμε παινέψει πριν απο δύο εκπομπές για άλλο θέμα...