ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ( εφημερίδα ΑΥΓΗ 14/12/2012 )
Η διοίκηση του ιδρύματος και η ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης παραβιάζουν συστηματικά τον ποινικό νόμο και τη νομοθεσία περί διαχείρισης επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων...
Σε μία πρωτοφανή όσο και σοβαρή καταγγελία κατά του... εαυτού του για παράβαση του ποινικού νόμου και της νομοθεσίας περί διαχείρισης των επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων προχώρησε χθες, Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου Κιλκίς Γρηγόρης Χατζησάββας, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “Δημοκρατία”!
Συγκεκριμένα, ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου αναφέρει επί λέξει: “Είδα σε ένα τιμολόγιο ένα υπερβολικό νούμερο, που αντιστοιχούσε στα μολυσματικά απόβλητα μόλις μίας εβδομάδας. Προτού καταλήξουν στον ΧΥΤΑ, τα απόβλητα αυτά διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρείες, που φυσικά πληρώνονται. Ζήτησα να είμαι παρών στην επόμενη ζύγιση. Διαπίστωσα ότι τα μισά απόβλητα δεν ήταν μολυσματικά”. (Οι υπογραμμίσεις δικές μας).
Ο κ. διοικητής αντελήφθη ότι το πρόβλημα είναι τα τιμολόγια και δεν του περνά από το μυαλό ότι τόσο η ιδιωτική εταιρεία όσο και ο ίδιος παραβιάζουν κατάφωρα, επικίνδυνα και συστηματικά την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία περί διαχείρισης των μολυσματικών ιατρικών αποβλήτων, οι οποίες προβλέπουν ρητά και με αυστηρότητα ότι τα μολυσματικά νοσοκομειακά απόβλητα διαχωρίζονται στην πηγή τους και διοχετεύονται όχι σε ΧΥΤΑ, αλλά σε αποστείρωση, ενώ τα τοξικά μολυσματικά απόβλητα οδηγούνται όχι σε αποστείρωση, αλλά σε αποτεφρωτήρα!
Έτσι έχουν τα πράγματα, λοιπόν, εκτός εάν το νοσοκομείο Κιλκίς διαθέτει αποστείρωση...
Τι προβλέπει η νομοθεσία
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, τα επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα στην Ελλάδα αποτελούνται από τρεις κύριες κατηγορίες: τα αποκλειστικά μολυσματικού χαρακτήρα, τα μολυσματικά/τοξικά και τα αποκλειστικά τοξικού χαρακτήρα, ενώ υπάρχουν και τα μη επικίνδυνα απόβλητα νοσοκομείων αστικού χαρακτήρα.
Εάν δεν υπάρχει διαχωρισμός των αποβλήτων εντός των υγειονομικών μονάδων, κάτι το οποίο απαιτείται από τη νομοθεσία, τότε τα επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα θα πρέπει να αποτεφρώνονται σε κεντρικές μονάδες αποτέφρωσης με συγκεκριμένες προδιαγραφές λειτουργίας. Στην περίπτωση που υπάρχει διαχωρισμός εντός της υγειονομικής μονάδας, τότε τα διαχωρισθέντα μολυσματικά απόβλητα, και μόνον αυτά, μπορούν να αποστειρωθούν σε κεντρικές μονάδες αποστείρωσης ή εντός των υγειονομικών μονάδων. Στη συνέχεια, τα αποστειρωμένα απόβλητα μπορούν να οδηγηθούν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Τα υπόλοιπα νοσοκομειακά απόβλητα πρέπει οπωσδήποτε να αποτεφρώνονται. Σε γενικές γραμμές, οι υγειονομικές μονάδες της Ελλάδας δεν διαχωρίζουν αποτελεσματικά τα απόβλητά τους, αν και αναφέρεται ότι το 33% από αυτές διαθέτουν μονάδες αποστείρωσης. Η απευθείας διάθεση του συνόλου των νοσοκομειακών αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής αστικών απορριμμάτων είναι σε κάθε περίπτωση παράνομη.
Ο μόνος αποτεφρωτήρας νοσοκομειακών αποβλήτων στην Ελλάδα βρίσκεται στα Άνω Λιόσια (Αποτεφρωτήρας Α.Ε.), λειτουργεί με υψηλές προδιαγραφές και δέχεται απόβλητα από νοσοκομεία όλης της Ελλάδας. Ο αποτεφρωτήρας χρεώνει περίπου 1.700 ευρώ ανά τόνο εισερχομένων νοσοκομειακών αποβλήτων.
από την εφημερίδα ΑΥΓΗ 14/12/2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου