Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013
ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ !


Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 25/9/2013
ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΔΡΟΜΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ερώτηση κατέθεσαν έξι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τα Υπουργεία Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Δικαιοσύνης, με θέμα την παράνομη διάνοιξη και ασφαλτόστρωση δρόμων πρόσβασης σε αναδασωτέες εκτάσεις.
Την ερώτηση συνυπογράφουν οι Βουλευτές Νίκος Βούτσης, Γιώργος Πάντζας, Απόστολος Αλεξόπουλος, Αθανάσιος Αθανασίου, Ηρώ Διώτη και Χαρά Καφαντάρη.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ερώτηση, με το ν.3164/2003 εγκρίθηκε και χωροθετήθηκε έκταση εμβαδού 464 στρεμμάτων στη θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού Αττικής, ως κατάλληλη για την εγκατάσταση ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Το μείζον όμως είναι ότι κατά την ψήφιση της απόφασης αυτής από τη Βουλή, αποκρύφτηκε το γεγονός ότι η εν λόγω έκταση, στο μεγαλύτερο μέρος της, είχε κηρυχθεί αναδασωτέα, με απόφαση του τότε Νομάρχη Ανατολικής Αττικής, λόγω της καταστροφής της από πυρκαγιά.
Έκτοτε, χορηγήθηκε αναρμοδίως, ειδική έγκριση επέμβασης με απόφαση του τότε Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής, ύστερα από μερική άρση αναδάσωσης, άρση η οποία είχε προέλθει με προγενέστερη απόφαση του ιδίου.
Το έτος 2009, ύστερα από μεγάλη πυρκαγιά, καταστράφηκε ξανά η μείζονα περιοχή του έργου, αλλά και μεγάλες δασικές εκτάσεις με συνέπεια η περιοχή του Γραμματικού να υποστεί τεράστια οικολογική καταστροφή. Παρά το γεγονός αυτό, προγραμματίσθηκε και υλοποιείται ήδη μεγάλο έργο οδοποιίας, σε καμένες δασικές εκτάσεις υπερκείμενες κατά το μεγαλύτερο μέρος του Γραμματικού, για το οποίο και χορηγήθηκε σχετική έγκριση από τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, αίροντας την αναδάσωση από το χώρο που θα υλοποιείται το έργο οδοποιίας, χωρίς να προβλέπεται τέτοια δυνατότητα από τη νομοθεσία.
Τον Ιούλιο του 2010 με απόφασή του ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Αττικής, προχώρησε σε άρση της αναδάσωσης χωρίς να έχει προηγηθεί αυτοψία στην καμένη περιοχή από το αρμόδιο δασαρχείο και χωρίς να τηρηθεί η διαδικασία και οι προϋποθέσεις των άρθρων 44 και 45 του Ν. 998/79.
Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2010, με νέα απόφασή του ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Αττικής, χορήγησε αναρμοδίως ειδική έγκριση επέμβασης σε δημόσια δασική έκταση και μάλιστα σε εκτάσεις οι οποίες δεν περιλαμβάνονταν στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.
Τόσο για τις διαδοχικές αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής, όσο και για τις προγενέστερες αποφάσεις του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής έχουν ασκηθεί από κατοίκους και συλλόγους της περιοχής αιτήσεις ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ στης 20/11/2010. Οι αιτήσεις αυτές εκδικάστηκαν την 08/06/2011 με την διαφορά ότι αν και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα άνω των 2 ετών από την εκδίκαση των υποθέσεων, μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί απόφαση επ’ αυτών.
Σημειώνεται ότι, το εν λόγω έργο δεν αφορά σε δασική οδοποιία, δεν αφορά σε εθνικό ή επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπως επίσης δεν υλοποιείται προκειμένου να εξυπηρετήσει εργασίες αναδάσωσης. Αντίθετα βρίσκεται στη φάση προετοιμασίας για ασφαλτόστρωση, με την εργολήπτρια Εταιρεία, να έχει προβεί σε υπερβάσεις, υποβαθμίζοντας περαιτέρω το ήδη κατεστραμμένο περιβάλλον της περιοχής.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι βουλευτές ερωτούν τα συναρμόδια Υπουργεία εάν η ισχύουσα νομοθεσία και το Σύνταγμα, δίνουν τη δυνατότητα να αίρεται η αναδάσωση από καμένες δασικού χαρακτήρα εκτάσεις και να εγκρίνεται η διάνοιξη οδών και η ασφαλτόστρωσή τους. Επιπλέον, καλούν το ΥΠΕΚΑ, εάν αυτό δεν είναι επιτρεπτό, να προχωρήσει στον καταλογισμό τυχόν ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών υπαλλήλων, όταν μάλιστα πρόσφατα, με τον ν. 4042/12 επεχείρησε να προσαρμόσει την ποινική προστασία του Περιβάλλοντος και την ποινική εναρμόνιση της χώρας με την ευρωπαϊκή οδηγία 2008/99/ΕΚ.
Περαιτέρω οι βουλευτές ζητούν να μάθουν εάν μετά τη μεγάλη οικολογική καταστροφή στην περιοχή του Γραμματικού εξαιτίας της πυρκαγιάς του 2009 και ενόψει της κατασκευής του έργου και των οδών προσπέλασης σ’ αυτό, ζητήθηκε και εκπονήθηκε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που να λαμβάνει υπόψη της τα νέα αυτά δεδομένα.
Ακόμη, ερωτούν τον Υπουργό Δικαιοσύνης εάν προτίθεται να αναθέσει σε ειδικό Εισαγγελέα Περιβάλλοντος, την ειδική διερεύνηση των παραβιάσεων της ισχύουσας νομοθεσίας στη διάνοιξη δρόμων σε καμένες περιοχές, ώστε να διαπιστωθούν και καταλογισθούν οι ποινικές ευθύνες, κατά παντός υπευθύνου, που ενεργητικά ή παθητικά, συνέβαλε και συμβάλλει στο να παραβιάζονται οι σχετικές διατάξεις που προστατεύουν αναδασωτέες εκτάσεις με τη διάνοιξη δρόμων και την περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση του Γραμματικού Αττικής.
Τέλος, ερωτούν τον Υπουργό Δικαιοσύνης εάν προτίθεται να ερευνήσει την αιτία της μεγάλης καθυστέρησης της έκδοσης από το ΣτΕ των αποφάσεων επί των αιτήσεων ακύρωσης των κατοίκων, όταν όλες οι αποφάσεις που αφορούν σε προηγούμενες αιτήσεις ακύρωσης για τον ΟΕΔΑ Γραμματικού έχουν εκδοθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
-
ΚΑΛΕΣΜΑ Η Επιτροπή Γραμματικού Μαραθώνα κατά των ΧΥΤΑ καλεί όλους τους κατοίκους του δήμου Μαραθώνα για ενημέρωση και ανοιχτή συζήτηση...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου