Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Γραμματικό , μία προφητική δημοσίευση του 2009 ! '' Η ιστορία αρχίζει το 2003 και ακόμα δεν έχει τελειώσει ...''



 

Η ιστορία αρχίζει το 2003 και ακόμα δεν έχει τελειώσει...

Στο τελεσίγραφο που έλαβε η κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες και εκπνέει στις 16 Ιουλίου, αποδίδεται -σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες- η σημερινή προσπάθεια να εγκατασταθεί ο εργολάβος στο Γραμματικό και να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδιασμού για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων εν μέσω έντονων κοινωνικών αντιπαραθέσεων. Η προειδοποίηση είναι σαφής. Αν τα έργα δεν προχωρήσουν μέχρι τις 16 Ιουλίου, τότε θα χαθούν οριστικά και αμετάκλητα τα κοινοτικά κονδύλια (περίπου 100 εκατ. ευρώ) που έχουν εκχωρηθεί για τους τρεις ΧΥΤΑ στην Αττική.
Παράλληλα, η απουσία τίτλων ιδιοκτησίας (και άρα η προσδοκία σχετικών αποζημιώσεων) επιτείνει το κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης στην περιοχή που βρίσκεται στο στόχαστρο για την κατασκευή ΧΥΤΑ σχεδόν από τη δεκαετία του '90.
Πολλοί θα θυμούνται ότι το Γραμματικό υποδεικνύεται ως τόπος χωροθέτησης ΧΥΤΑ το 1994 (επί υπουργίας του κ. Κ. Λαλιώτη). Οι κάτοικοι και τότε αντιδρούν και το όλο εγχείρημα μοιάζει με κακόγουστο αστείο. Η περιοχή είναι καταπράσινη, σχεδόν παρθένα και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί εκεί φορτηγά και μπετονιέρες να αλλοιώνουν το τοπίο. Ομως ο περιφερειακός σχεδιασμός του 2001 δεν αφήνει κανένα περιθώριο. Η υπόδειξη της συγκεκριμένης θέσης είναι σαφής και απόλυτη. Το Γραμματικό είναι η δεύτερη μετά την Κερατέα θέση χωροθέτησης ΟΕΔΑ (ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων) στη Ανατολική Αττική. Παρά τις διαφωνίες, τις διαμαρτυρίες, τις τοπικές ενστάσεις που συμπαρασύρουν και τους τοπικούς βουλευτές, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ του ΠΑΣΟΚ κ. Βάσω Παπανδρέου προχωράει στην ψήφιση νόμου.
Ετσι τo 2003 ψηφίζεται ο νόμος που χωροθετεί τους τρεις ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Αποβλήτων) στις περιοχές Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα υπό την πίεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Το 2004, μετά την αλλαγή κυβέρνησης, δεσμεύεται το ΥΠΕΧΩΔΕ στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι θα εφαρμόσει τον νόμο.
Από το 2003 μέχρι και το 2008 έχουμε συνεχείς προσφυγές των κατοίκων και των φορέων της περιοχής κατά της χωροθέτησης σε όλα τα δυνατά επίπεδα.
Τον Μάιο 2005 δημοπρατούνται τα έργα και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου ολοκληρώνονται οι διαδικασίες υποβολής προσφορών. Το τοπίο ξεκαθαρίζει το 2007, οπότε και αναδεικνύονται οι ανάδοχοι των έργων Γραμματικού, Κερατέας και Φυλής.
Από το 2003 έως και το 2008 κάτοικοι και φορείς προσφεύγουν διαδοχικά στο ΣτΕ προκειμένου να ακυρωθεί το έργο.
Η νομαρχία
Σε ομόφωνα ψηφίσματά της η νομαρχία σημειώνει ότι η Αν. Αττική θα υποδεχτεί 445.000 τόνους απορριμμάτων ανά έτος, ενώ «παράγει» μόνο 146.000 τόνους. Η λύση που προτείνει είναι η εφαρμογή της μελέτης του καθηγητή Αλ. Οικονομόπουλου του Πολυτεχνείου Κρήτης που προβλέπει τη μεταφορά των ΧΥΤΑ στη Ριτσώνα.
Το 2007 το ΣτΕ εκδίδει διαδοχικά απορριπτικές των προσφυγών αποφάσεις για Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα. Σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό, οι ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων σε Κερατέα και Γραμματικό περιλαμβάνουν (για κάθε μία ξεχωριστά) μία μονάδα βιολογικής ξήρανσης για τη διαχείριση 127.500 τόνων ετησίως, ένα Κέντρο Διαλογής Απορριμμάτων και Υπολειμμάτων δυναμικότητας 72.500 τόνων και μία μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών υλικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου