Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

ΑΠΟΦΑΣΗ Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνα για ΟΕΔΑ Γραμματικού

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Από το πρακτικό της με αριθμό
10/19-5-2015 τακτικής συνεδρίασης του
Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνος
ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΕΜΑ
Περί ενημέρωσης-συζήτησης και λήψη
απόφασης για τις συνέπειες της παράτασης
εργασιών για την ολοκλήρωση του ΧΥΤΑ


ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Α) Αντιτίθεται στην λειτουργία με οποιαδήποτε μορφή (ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ) της
εγκατάστασης ΟΕΔΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ

Β) Ζητά από την Περιφέρεια, την άμεση διακοπή χρηματοδότησης του έργου

Γ) Ζητά από την Περιφέρεια την απένταξη της εγκατάστασης του ΟΕΔΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ

Δ) Ο Δήμος δεσμεύεται να καταρτίσει και να καταθέσει σχέδιο τοπικής
διαχείρισης απορριμμάτων, με βάση τη νέα αντίληψη που προτείνει η
Περιφέρεια

Ε) Ζητάμε από τον κ. Σ. Ιατρού, να συνυπογράψει τα παραπάνω ως
εκπρόσωπος της Περιφέρειας και του ΕΣΔΝΑ.»

Αυτή η απόφαση έλαβε αύξοντα αριθμό 155/2015.


Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Τρίτη 19/05/2015 και ώρα 16:00 , συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Μαραθώνα για το Γραμματικό


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Η Επιτροπή Αγώνα κατά των ΧΥΤΑ και η Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γραμματικού σας καλεί στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα γίνει την Τρίτη 19/05/2015 και ώρα 16:00 , στην αίθουσα δημοτικών συμβουλίων, 

με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ θέμα το ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ Γραμματικού.

Θα παρεβρεθούν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής.
Η παρουσία όλων μας κρίνεται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ. 



Επιτροπή Αγώνα 
Τοπική Κοινότητα Γραμματικού

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Πρωτοβουλία συνεννόησης: Εξαγωγή σκουπιδιών: «σεμνό» της καύσης εγκώμιο

του Τάσου Κεφαλά

Όσοι/ες από εμάς (πολίτες και συλλογικότητες) επιλέξαμε να κρατήσουμε σαφείς αποστάσεις από το σχετικά πρόσφατο συνέδριο της περιφέρειας Αττικής, για τη διαχείριση των απορριμμάτων, το κάναμε γνωρίζοντας ότι, εκτός άλλων, θα χρησιμοποιηθεί και σαν «πασαρέλα» προβολής της φιλοεργολαβικής αντίληψης: πολλά σύμμεικτα απορρίμματα - καύση - ιδιωτικοποίηση.

Οπότε, ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη να διαπιστώνουμε ότι μια παραλλαγή αυτής της αντίληψης, με τη μορφή της εξαγωγής σκουπιδιών στο εξωτερικό με σκοπό την καύση, είχε αρχίσει να διακινείται, πάνω - κάτω τον ίδιο καιρό, στο εσωτερικό κάποιων συλλογικοτήτων. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή Μαραθώνα - Γραμματικού, όπως είχε γίνει παλιότερα και στην Κερατέα, στην περίοδο των μεγάλων κινητοποιήσεων, αλλά και μετά. Παρόλο που θιασώτες της καύσης ήταν γνωστό ότι υπήρχαν και υπάρχουν στις τοπικές κοινωνίες. Στο ερώτημα τι τους ενώνει με όλους εμάς η απάντηση είναι απλή: η εναντίωση στις συγκεκριμένες (λάθος) χωροθετήσεις ΧΥΤΑ στην Κερατέα και στο Γραμματικό και τίποτα περισσότερο. 
Διαβάστε το πλήρες άρθρο :
Πρωτοβουλία συνεννόησης: Εξαγωγή σκουπιδιών: «σεμνό» της καύσης εγκώμιο: του Τάσου Κεφαλά Όσοι/ες από εμάς (πολίτες και συλλογικότητες) επιλέξαμε να κρατήσουμε σαφείς αποστάσεις από το σχετικά πρόσφατο συνέδ...

Διαχείριση απορριμμάτων χωρίς ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ: Μια βολική φαντασίωση ή το τυρί στη «φάκα» των εργολάβων;

Διαχείριση απορριμμάτων χωρίς ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ: Μια βολική φαντασίωση ή το τυρί στη «φάκα» των εργολάβων; 

Άρθρο του Τάσου Κεφαλά :
http://unfollow.com.gr/web-only/18540-aporrim

ΧΥΤΑ Γραμματικού: Η επιστολή και τα ερωτηματικά

Με αφορμή το ρεπορτάζ με τίτλο “Παρανομίες-διαπλοκή βλάπτουν περιβάλλον και δημόσιο συμφέρον στο Γραμματικό” η Περιφέρεια Αττικής μας έστειλε την εξής επιστολή:
Με αφορμή το άρθρο της συντάκτριας Νάντιας Βασιλειάδου με τίτλο«Παρανομίες-διαπλοκή βλάπτουν περιβάλλον και δημόσιο συμφέρον στο Γραμματικό» που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα σαςhttp://www.presspublica.gr/paranomiesdiaploki-vlaptoun-perivallon-dikosio-symferon-sto-grammatikosto-grammatiko/, τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2015, παρακαλούμε όπως δημοσιευτεί, εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής και για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών σας, η παρέμβαση του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής, Κοσμά Παπαχρυσοβέργη, στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 16.04.2015, με θέμα τη διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα (ΧΥΤΑ Γραμματικού και Φυλής).
Διαβάστε την επιστολή και την απάντηση της Νάντιας Βασιλειάδου :
http://www.presspublica.gr/xita-grammatikou-mia-apantisi-kai-polla-erotimatika/

Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Παρανομίες-διαπλοκή βλάπτουν περιβάλλον και δημόσιο συμφέρον στο Γραμματικό

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
Ένα άγριο και διαχρονικό παιχνίδι συγκάλυψης παρανομιών και διαπλοκής πολιτικών κέντρων με επιχειρηματικά συμφέροντα, το οποίο εκτυλίσσεται γύρω από την εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων στο Γραμματικό κληροδοτεί ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα στη χώρα και ωθεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει  την επιστροφή 11 εκατ. ευρώ με τα οποία χρηματοδότησε την κατασκευή του έργου! Το «έγγραφο-φωτιά» διαβιβάσθηκε στις ελληνικές αρχές στις 14.1.2015 και αποδίδει την απαίτηση επιστροφής των κονδυλίων σε καθυστερήσεις και παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Ο γρίφος που καλούνται τώρα να λύσουν τα συναρμόδια πολιτικά πρόσωπα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η εξεύρεση χρυσής τομής μεταξύ της απώλειας κοινοτικών πόρων και της «αξιοποίησης» ενός σχεδόν ολοκληρωμένου έργου, με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες για το περιβάλλον, τους πολίτες και τη δημόσια υγεία στο πλαίσιο εθνικών και ευρωπαϊκών επιταγών για τα απορρίμματα.
Η απόφαση του ΣτΕ, που τον περασμένο Οκτώβρη, έδωσε «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης έρχεται, ίσως, να διευκολύνει πολιτικές αποφάσεις που θα σχετίζονται, όπως λέγεται, με την αποφυγή επιστροφής των ευρωπαϊκών χρημάτων.
Πρόκειται όμως για μια δικαστική απόφαση που εγείρει πλήθος ερωτηματικών. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αποφάνθηκε τον Οκτώβρη ότι ο ΧΥΤΑ δεν έχει χωροθετηθεί πάνω σε ρέμα, αγνοώντας,  το πόρισμα-φωτιά των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και την εξίσου αποκαλυπτική έκθεση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου που αμφότερα πιστοποιούν ότι κατασκευάστηκε σε ακατάλληλη τοποθεσία, κατά  παράβαση της νομοθεσίας, και εγκυμονεί πλήθος κινδύνων για το περιβάλλον.
Όλως περιέργως δε, λίγο καιρό μετά την επίμαχη απόφαση του ΣτΕ ο …ενοχλητικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος κ. Π. Μέρκος «καρατομήθηκε» από τη θέση του, αφού προηγήθηκε ένα όργιο πιέσεων και απειλών προκειμένου ν’ αλλάξει αποφάσεις και να «αλληθωρίσει» σε ό,τι βλέπει ένα κοινό μάτι: ότι ο ΧΥΤΑ βρίσκεται μέσα σε ρέμα… 
Διαβάστε :
http://www.presspublica.gr/paranomiesdiaploki-vlaptoun-perivallon-dikosio-symferon-sto-grammatikosto-grammatiko/