Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Ψήφισμα Λαϊκής Συνέλευσης Κατοίκων Δήμου Μαραθώνα

ΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Η Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων του Δήμου Μαραθώνα, που συγκλήθηκε την 28 Μάρτη 2015 στην Τοπική Κοινότητα Γραμματικού του Δήμου Μαραθώνα, με σκοπό να συζητήσει και να αποφασίσει τις δράσεις ενάντια στον ΧΥΤΑ Μαραθώνα που κατασκευάζεται στο Γραμματικό 

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ 

Την 1 Απρίλη 2015 στις 7 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον τόπο των έργων του ΧΥΤΑ Μαραθώνα, με αίτημα την άμεση διακοπή των εργασιών, αφού η ισχύουσα άδεια του έργου λήγει την 31 Μάρτη 2015.

ΔΗΛΩΝΕΙ προς πάσα κατεύθυνση ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει αποδεχθεί και ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ την ολοκλήρωση και –πολύ περισσότερο - την λειτουργία του καταστροφικού για το περιβάλλον και επικίνδυνου για την υγεία των πολιτών ΧΥΤΑ Γραμματικού.

ΑΠΑΙΤΕΙ από τον Δήμαρχο Μαραθώνα, τους Δημοτικούς Συμβούλους όλων των Δημοτικών Παρατάξεων και τους Τοπικούς Συμβούλους, όλων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Μαραθώνα την ενεργό στήριξη του αγώνα και την παρουσία τους στην χώρο της διαμαρτυρίας της 1 Απρίλη.

ΑΠΑΙΤΕΙ από την Περιφερειάρχη Αττικής και τους Περιφερειακούς Συμβούλους όλων των Περιφερειακών Παρατάξεων την ενεργοποίησή τους προς την κατεύθυνση της διακοπής των εργασιών του ΧΥΤΑ Μαραθώνα και την παρουσία τους την 1 Απρίλη στην συγκέντρωσης διαμαρτυρίας του λαού του Μαραθώνα, στο εργοτάξιο του ΧΥΤΑ.

ΑΠΑΙΤΕΙ από τους Βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής που εξελέγησαν και με την ψήφο των δημοτών του Μαραθώνα να σταθούν στο πλευρό των αγωνιζομένων πολιτών στηρίζοντας τον δίκαιο αγώνα τους . 

ΔΗΛΩΝΕΙ πως δεν θα ανεχτεί άλλα λόγια και απαιτεί από όλους τους εμπλεκόμενους έργα .

Γραμματικό 28 Μαρτίου 2015

Κατά την διάρκεια της συνέλευσης κοινοποιήθηκαν στους κατοίκους οι παρακάτω ανακοινώσεις από ΚΚΕ , Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική και Ψήφισμα - Ανακοίνωση των Επιτροπών Αγώνα Φυλής , Κερατέας - Λαυρεωτικής , Γραμματικού .

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

αντικαπιταλιστική ανατροπή στην Αττική 

Ψήφισμα - Ανακοίνωση των Επιτροπών Αγώνα 


Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 28/3 ΣΤΙΣ 5 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ


Η ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ-ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Tην Κυριακή 22 Μάρτη 2015 κλιμάκιο τηςΑντικαπιταλιστικής Συσπείρωσης Αττικής με επικεφαλής τηνΠεριφερειακή Σύμβουλο κ.Δέσποινα Κουτσούμπασυναντήθηκε στο Γραμματικό με την Επιτροπή Αγώνα Γραμματικού Μαραθώνα Κατά των ΧΥΤΑ και πραγματοποίησε επίσκεψη διαμαρτυρίας στο χώρο των έργων του ΧΥΤΑ Γραμματικού- Μαραθώνα.
Η κ. Κουτσούμπα ενημερώθηκε από τα μέλη της Επιτροπής για όλα τα ζητήματα που αφορούν την έλλειψη νομιμότητας του έργου, τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα που θα ανακύψουν εάν λειτουργήσει το συγκεκριμένο έργο, το γεγονός ότι η κατασκευή του και η λειτουργία του εξυπηρετεί συγκεκριμένα εργολαβικά και επιχειρηματικά συμφέροντα κι ότι δεν λύνει κανένα πρόβλημα στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει ένα ακόμη, ανάλογο με αυτό τη Φυλής. 
Πλήρες ρεπορτάζ:
http://gekollias.gr/index.php/xyta/97-antarsia-ston-xyta-grammatikou

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

ΖΗΤΟΥΜΕ Την άμεση σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΥΤΑ
ΑΙΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ
ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΘΕΜΑ: Μη Νομιμότητα του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Γραμματικού
________________________________

Είναι γνωστό ότι μια από τις κύριες προεκλογικές δεσμεύσεις της ΔΥΝΑΜΗΣ ΖΩΗΣ ήταν η μη λειτουργία και στη συνέχεια, μέσω της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ Αττικής, η κατάργηση του ΧΥΤΑ Γραμματικού.

Ενδεικτικά η νυν περιφερειάρχης κ. Ρένα Δούρου σε ομιλία της στις 3/4/2014 δήλωνε ότι: «Ο ΧΥΤΑ Γραμματικού είναι έργο επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον …», «Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος επιβεβαίωσαν ότι ο ΧΥΤΑ παραβιάζει την Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία και τα κριτήρια χωροθέτησης…», «Απόφαση – κόλαφος της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είχε επισημάνει προβληματική χωροθέτηση με κίνδυνο ρύπανσης των υδάτων που εκθέτει την Περιφέρεια Αττικής και το ΥΠΕΚΑ …».

Την παραπάνω δέσμευσή της για τη μη λειτουργία και την κατάργηση του ΧΥΤΑ Γραμματικού επανέλαβε δημόσια, ως εκλεγμένη πλέον Περιφερειάρχης, η κ. Ρένα Δούρου σε ανοικτή συγκέντρωση στην πλατεία του Γραμματικού τον Ιούνιο του 2014.

Σε αντίθεση με τις παραπάνω δεσμεύσεις έχουν εμφανιστεί τελευταία στον τύπο (ηλεκτρονικό και έντυπο) δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της περιφέρειας (π.χ. Αντιπεριφερειάρχης κ. Π. Φιλίππου) περί «ωριμότητας του έργουο», περί «επιβολής προστίμων σε περίπτωση μη παραλαβής του», περί «νομιμότητας του έργου» κ.λπ.

Ενόψει των ανωτέρω και 
Επειδή πιστεύουμε ως αληθή την προεκλογική δήλωση της κ. Περιφερειάρχη ότι: «Η περίπτωση Γραμματικού συμπυκνώνει τη φιλοσοφία της απερχόμενης Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής: άσκηση πολιτικής εν κρυπτώ, μακριά από τον έλεγχο των πολιτών, σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, προς όφελος εργολαβικών συμφερόντων».
Επειδή έχει παύσει ήδη από τον Δεκέμβριο του 2013 η ισχύς της Μ.Π.Ε. του έργου και κατά συνέπεια το έργο συνεχίζεται έκτοτε μη νόμιμα.
Επειδή, σύμφωνα με δηλώσεις της Ε.Υ.ΠΕ.. έχει κατατεθεί φάκελος για την «ανανέωση» της Μ.Π.Ε. του έργου από την Περιφέρεια Αττικής και αναμένεται η έγκρισή της από το ΥΠΕΚΑ.   

ΖΗΤΟΥΜΕ
Την άμεση σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου:
Α) Να ενημερωθεί από εκπροσώπους μας το σύνολο των περιφερειακών συμβούλων για τη συντελούμενη παρανομία με τη συνέχιση της κατασκευής.
Να παρουσιαστούν όλα τα στοιχεία που επιβάλουν τη διακοπή του έργου και εκθέτουν την Περιφέρεια με τη συνέχισή του.
Να καταδειχθεί: α) ότι η επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση αφορά την μη νόμιμη, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, κατασκευή του ΧΥΤΑ και όχι τη μη λειτουργία του και β) η τεράστια ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος, της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής και του ΥΠΕΚΑ για τα πρόστιμα που θα επιβληθούν και την τεράστια σπατάλη χρημάτων σε ένα μη νόμιμο έργο.     
Β) Να ληφθεί απόφαση για την άμεση διακοπή των εργασιών, την απένταξη του έργου από τον Περιφερειακό σχεδιασμό και την υποβολή πρότασης νόμου μέσω των βουλευτών της Περιφέρειας Αττικής για την κατάργηση του Ν. 3164/2003 για την χωροθέτηση ΧΥΤΑ στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού.
     
Γραμματικό 01/03/2015

Ακολουθεί έντυπο συλλογής υπογραφών
Α/Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΥΠΟΓΡΑΦΗ